Grønne retter, veganske opskrifter og anti-inflammatoriske råvarer er for alvor i fokus i disse år. Af samme grund er der dukket en del kogebøger op, der giver en hånd i denne retning. I dag ser vi på fire bøger, der indeholder hjælp til dig, der gerne vil spise grønt.


REDAKTIONEN

Selvom du ikke er veganer, på ny sund kurs eller på jagt efter anti-inflammatoriske opskrifter, er der altid god inspiration at hente i nye opskriftsbøger. Især kogebøger, der giver masser af bud på grønne opskrifter er lige noget for os havefolk. Derfor er vi dykket ned i fire bøger, der på hver deres måde giver inspiration til brugen af masser af grøntsager i køkkenet.

 

Veganske for begyndere 
af Elizabeth Nebelong

For mange mennesker er januar den måned, hvor der prøves kræfter med at leve vegansk. Er du helt ny i den genre, kan det være en god ide at få et hjælpsomt skub i den rigtige retning. Bogen ‘Vegansk for begyndere’ giver dig opskrifter til hele dagen – fra morgenmad til aftensmad, samt bud på mellemmåltider og lidt af det søde. Bagerst i bogen finder du madplan til to hele uger inkl. beregning af kalorier. Der er ligeledes inkluderet en indkøbsliste, så der er virkelig god hjælp til at komme i gang. Prøv kræfter med kakaogrød, power-smoothies, koreansk bibimbap, myntekakaois og mange andre veganske retter fra kostvejleder og foredragsholder Elizabeth Nebelong.

læs mere

Lindhardt & Ringhof, december 2019, 128 sider

 

 

 

 

Korsblomstrede grøntsager
af Anna Iben Hollensberg, Charlotte Gylling Mortensen og Sandra Pugliese

“Broccoli, blomkål, rosenkål. Det er måske de grøntsager, du hadede som barn på grund af deres bitre smag, men det viser sig, at det er nogle af de bedste grøntsager til at forebygge og bekæmpe sygdom. De tilhører gruppen af korsblomstrede grøntsager.” Sådan lyder forlagets egen beskrivelse af bogens mission, og den indledes da også med alle de gavnlige effekter af at inddrage de korsblomstrede grøntsager i din madlavning.

Bogen er en god samling af nemme opskrifter, hvor netop denne gruppe af grøntsager kommer i brug. Ikke blot kål, men også andre korsblomstrede grøntsager som kålrabi, kinaradise, ræddike, peberrod og karse. En gruppe af grøntsager, som det kan være lidt svært at få ind i dit køkken uden en hjælper. Nu er bogen her – en ud af flere opskriftssamlinger fra Muusmann Forlag under temaet ‘Functional Foods’, der blandt andet også griber fat i madvarer som gurkemeje og kokosolie.

læs mere

Muusmann Forlag, 2019, 136 sider

 

 

Mission sund mad
af Michelle Kristensen

“En ting er, hvad forskningen siger er mest optimalt for at leve sundt. En anden ting er, hvad det er muligt for os at inkorporere i hverdagen,” skriver Michelle Kristensen, som er forfatteren bag opskrifterne i denne bog. Opskrifterne er if. forfatter med masser af smag og lavt kulhudratindhold, og så kan de fleste laves på mindre end 30 minutter. Målet med hendes opskrifter er sunde retter, der mætter godt, er blodsukkerstabiliserende og rige på grøntsager og gode næringsstoffer. Opskrifterne er dannet på baggrund af hendes MK-camps, hvor op til 70.000 mennesker har deltaget og har givet Michelle et indblik i, hvilke retter man typisk savner, når man forsøger at gå en grøn vej i køkkenet. Disse retter giver Michelle i denne bog svaret på – med nye opskrifter. Målet er mere energi og mindre trang til sødt. I bogen får du både en forklaring på Michelles MK-principper og 100 opskrifter fordelt under overskrifter ‘brød’, ‘dressinger og dip’, ‘mellemmåltider’, ‘morgenmad’, ‘frokost’ og ‘aftensmad’ og ikke mindst … ‘desserter og sødt’.

Læs mere

Politikens Forlag, december 2019, 202 sider

 

 

Anti-inflammatorisk kost
af Elizabeth Nebelong

Endnu en begynderbog fra kostvejeleder Elizabeth Nebelong er denne om antiinflammatorisk kost. Bogen indeholder 40 nemme opskrifter på antiinflammatoriske retter, der indeholder et stort omfang af de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for til at opnå en god fordøjelse, stabilt blodsukker, øget forbrænding og ikke mindst afhjælpe forskellige betændelsestilstande i kroppen (inflammation). Bogen giver dig nemme opskrifter til alle dagens måltider. Opskrifter, der ikke er alt for krævende ift. antal råvarer og processer og derfor kan lavet på forholdvis kort tid.

læs mere

Lindhardt & Ringhof, 2019, 160 sider

 

 

 

 

I 2019 udkom også to vanedannende opskriftsbøger fra havemanden Claus Dalby. Fra ‘Hold Vægten’ kan du her på sitet finde opskrifter under artikler skrevet af Claus Dalby.

Har du allerede er erfaringer med en af bøger herover, hører vi meget gerne om din oplevelse af bogen.