Mens det er oppe i tiden at kombinere nyttehave med prydhave og at lukke hønsene ind i den private have, så har Claus Dalby skrevet en bog om de engelske cottagehaver, der giver næring til netop disse Vild Med Vilje-havetendenser.


TEKST: LONE, FOTO FRA BOGEN: CLAUS DALBY

Fundamentet for cottagehavestilen er oprindeligt ubevidst dannet af de engelske arbejdere, der boede i såkaldte cottages (små huse på landet) med tilhørende jordlodder. Her lå fokus på at bruge haven til at dyrke nytteplanter, mens grøntsager og blomster fik lov til at boltre sig om kap med stor frodighed i en naturlig og ukontrolleret stil.

Det bedre bogerskab fik øje på det smukke i den romantiske havestil, og igennem 18-tallet sneg cottagehavernes stil sig ind i de større haver takket være blandt andet havefolk som William Robinson, Gertrude Jekyll og senere også Vita Sacville-West fra Sissinghurst Castle.

Heidi og Michael Chalupkas have i Slesvig-Hosten i den lille by Hestoft.

Cottage garden-stilen er således en havestil, der kommer fra datidens arbejderboliger og derfra er smittet af på de større haver, modsat mange andre havestile, hvor trenden er startet i samfundets øverste lag og derfra er smittet af på den øvrige befolkning.

Cottagehaverne er som havestil præget af en stor frodighed, hvor hele haverummet udnyttes, og smalle stier gennembryder de romantiske haverum, hvor pryd- og nytteplanter blandes i en skøn forening: krydderurter, grøntsager, bær, frugt og ikke mindst blomster, der udfylder pladsen mellem alt det nyttige. Der er plantet tæt.

Have skabt af Geoff Hamilton, der var vært for det engelske haveprogram Gardeners’ World indtil sin død i 1996.

I bogen Cottagehaver – og dem, der ligner… beskriver Claus Dalby en perlerække af haver, der er stærkt inspireret af datidens cottagehaver. Bogen skildrer haver fra England, Danmark, Holland, USA m.fl., og ganske, som vi kender det fra andre af Claus Dalbys bøger, er alle haver beskrevet med en nærværende tekst og smukke betagende fotos fra flere årstider.

Mutter-Tochter-Garden tæt på Bedhurg-Hau, Tyskland, skabt af Elisabeth Imig og Silke Imig-Gerold.

Claus har fundet frem til en ret unik liste af smukke haver, og igen er det en stor glæde at få lov til at følge i hans fodspor og nyde disse smukke haver, som ikke nødvendigvis er tilgængelige for offentligheden. At de smukke fotos er ledsaget af meget beskrivende tekster om havens tanke, planter, materialer m.v., er til store nytte, hvis man selv drømmer om en cottagehave.

Designer Bunny Williams have I New England, USA

Bogen indledes med lidt historik om cottagehavernes baggrund, som jeg personligt godt kunne have tænkt mig lidt mere af, men Dalbys vægtning har som vanligt været beskrivelsen af nutidens inspirerende haver, og det taber bogen bestemt ikke værdi af.

Chocolate-box cottage, England.

Som Claus påpeger i sin bog, er cottagehaverne også i dag højeste mode takket være den naturlige stil med plads til dyreliv og en naturlig beplantning. Cottagehavernes brug af lokale materiale på en kreativ måde til udformning af hegn, låger og små bygningsværker i haverne er også værd at lade sig inspirere af.

Susanne Jacobi og Børge Riget Nielsens have i det nordsjællandske Blistrup.

Endnu en inspirerende havesamling er udgivet, og vi giver den de varmeste anbefalinger med på vejen.

Kerstin Mannergren Aagrens svenske have på Österlen.

 

Titel: Cottagehaver – og dem, der ligner…
Forfatter: Claus Dalby
Udgivelse: Marts 2020
Antal sider: 336
Sprog: Dansk
Forlag: Klematis

Senere på måneden bringer vi et uddrag fra bogen, hvor Claus er på besøg hos  South Wood Farm i Dorset.