I dag tager vi dig med ind i den første af en række vel-designede haver skabt af tegnestuen Martin Veltkamp. Haven ligger i Rotterdam med de udfordringer, der følger med. 
Læs om havedesignet herunder.


TEKST & FOTO: MARTIN, VELTKAMP, MARTIN VELTKAMP TUINEN

Denne have ligger tæt på Rotterdam i Holland. Placeringen betyder, at haven synker en lille smule dag for dag. Terrænets niveau bliver lavere med årene, fordi der er tørv i undergrunden. Undergrunden giver også udfordringer pga. grundvand. Denne udforing er løst ved, at alle belægninger er udlagt på et fundament af polystyren, der ikke har nogen betydelig vægt.

Kundens ønsker var først og fremmest et legeområde til børnene. Herudover ønskede familien sig en stor terrasse til middagsselskaber, og i øvrigt skulle haven være præsentabel til modtagelse af forretningsforbindelser.

Der var store terrænforskelle på grunden som følge af, at huset er bygget på et dige. Dette løste vi ved at lave en terrasse tæt på huset i niveau med gulvhøjden indenfor. Herfra blev bygget en trappe til næste niveau, og herfra endnu en trappe – i træ – til legeområdet.

 

Hele haven er trekantet. For at udligne denne form, som er meget uharmonisk, designede vi en have med lige linjer afgrænset af stier, hvor overgangene mellem stierne og havens midte er beplantet med små træer underplantet med hække af Fagus sylvatica – bøg.

Havens center er græsplænen. Når man går fra den ene ende af haven til den anden, følger man havens kanter – stierne. Selve terrassen er belagt med betonfliser i 100×100 cm. Skygge og hyggeområder er skabt med parasolformede platantræer – Platanus.

Farverne i haven er en kombination af ‘non-colours’ som sort/hvid/grå i kombination med naturfarver i brune nuancer. De fleste planter har hvide blomster, men enkelte er pink og blå.

 

Vi har anvendt planter som hortensia, Hydrangea, lampepudsergræs, Pennisetum, prydgræsser, Carex, lavendler, Lavendula og pragtkærte, Gaura.

Træerne er avnbøg, Carpinus og birk, Betula.

Du kan se meget mere om tegnestuen ‘Martin Veltkamp Tuinen på hjemmesiden www.martinveltkamp.nl. Du kan også finde tegnestuen på Instagram: @tuinarchitect. Vi har tidligere bragt en reportage fra en byhave tegnet af tegnestuen. Den kan du finde lige her.