I dag tager jeg dig til et specielt haverum i byen Lund i Sverige. Lund er formentlig mest berømt for sin domkirke, men hvad du måske ikke ved, er, at Lund har en bypark, der er en del af et europæisk netværk for haveturisme. I byparken er der en forholdsvis ny have designet af den svenske landskabsarkitekt Ulf Nordfjell. Så følg med på en morgenvandring i ‘Solens og skyggens have’.


TEKST & FOTO: ULRIKA
Ulf Nordfjell er sandsynligvis Sveriges internationalt mest anerkendte landskabsarkitekt, der to gange har fået en guldmedalje for sine haver på Chelsea Flower Show i London.

Salvia nemorosa `Caradonna´

 

Ulf Nordfjell har siden 2009 været med at lave om i byparken i Lund, og 2016 blev der indviet en ny have med Ulfs design. Haven er blevet kaldt ‘Solens og skyggens have’ og støder op til et allerede eksisterende springvand i støbejern fra 1882.

Sanguisorba officinalis `Pink Tanna´

 

Astrantia major `Roma´

Arbejdet med at skabe haven begyndte allerede i starten af 2015. De nye staudebede blev tilført 40 cm ny jord, der blev blandet med knust biokol og kyllingegødning. I efteråret blev 7000 stauder plantet sammen med buske og træer. I løbet af dette år besøgte jeg parken hver uge, da jeg var meget nysgerrig efter at se resultatet. Da jeg så alle de dominerende planter og valget af stauder, forstod jeg, at dette ikke ville blive en almindelig parkhave.

Haven er designet i et stramt mønster, hvor bedene adskilles af gange i grå skifer. Staudebedene indeholder 70 forskellige staudearter, og mange af de udvalgte stauder er meget typiske for Ulf Nordfjell. Noget andet typisk ved hans design er hans måde at bruge sten i haven, både som gulve, lave vægge og de typiske runde siddesteder af granit.

Euphorbia characias subsp. `Wulfenii´
Echinacea purpurea `Alba´

Som navnet afslører, ligger en del af haven i solen og en del i skyggen. Mange af planterne går igen i både den solrige og den skyggefulde del, men opfattes helt forskelligt i de to miljøer.

Nepeta faassenii `Walkers Low’ og Allium siculum

Jeg elsker den farveskala, som Ulf har valgt at arbejde med, og hans evne til at væve planter sammen er helt fantastisk.

Astrantia major `Hadspen blood´

For at opleve alle stauderne er dette en have, der skal besøges ved flere lejligheder i løbet af en sæson. Her i juni dominerer staudesalvie og stjerneskærm, men plantelisten er lang, og du opdager så mange små detaljer, når du balancerer på de smalle gange mellem alle stauderne. Så mit håb er, at du ikke kun besøger domkirken ved dit næste besøg i Lund.

HER ER VI
Stadsparken
Lund, Sverige