Tænker du på havtorn som et stærkt designelement i haven? Vidste du, at du kan klippe havtorn til sølvfarvede bolde? Det kan du, og det er lettere, end du tror!


TEKST & FOTO: ULRIKA

Havtorn ’Hikul’ er en løvfældende dværgbusk, som vokser naturligt i kugleform. Den kommer oprindelig fra Danmark og er meget hårdfør og kan modstå både vind og salt. Den vokser i almindelig havejord, men klarer sig godt på næringsfattig og tør jordbund. Svære ler- og vintervåde jorder er uegnet. ’Hikul’ skal for at udvikle sig optimalt vokse i fuld sol. Den tåler ikke kontakt med andre planter. Sørg for, at ingen planter kommer til at stå direkte ved siden af din busk. Lad lidt luft være mellem dem. Buskens blade har ellers en tendens til at blive brune og falde af. Havtorn er særbo, og ’Hikul’ er en hanplante, som ikke får nogen bær. Den danner få rodskud. Bladene er lancetformede, og oversiden er grågrøn. Undersiden er bronze-sølvfarvet på grund af en stjernehårsbeklædning, som gør, at den klarer sig bedre end de fleste andre planter på tør jord.

 

 

Havtorn ‘Hikul’
Hippophae rhamnoides

‘Hikul’ tåler beskæring, og jeg bruger den som en formklippet busk i mine staudebede. Ved beskæring er det vigtigt at efterlade tilstrækkeligt med grønne grene. Jeg klipper mine flere gange i en sæson, op til fem gange.Jeg bruger en almindelig køkkensaks, og hvert år laver jeg nogle nye planter ved at tage stiklinger.

Den er et godt alternativ til buksbom, da den normalt er en plante, som kan dyrkes uden problemer med sygdomme. Jeg bruger den som et iøjnefaldende element i min have, fordi jeg elsker bladets grågrønne farve og sølvfarvede skær. På billedet ses en ung plante fra min egen børnehave.

 


FAKTA

NAVN: Hippophae rhamnoides ‘Hikul’
DANSK NAVN: Havtorn
FARVE: Sølvfarvet
LYSFORHOLD: Sol
STØRRELSE: 1-1,5 m
BLOMSTRING: Ingen
ANVENDELSE: Et alternativ til formklippet buksbom.