September er en kraftfuld, sanselig og frugtbar måned, hvor lyset er fantastisk, duftene er kraftige, og høsten af havens overflod giver de lækreste smagsoplevelser. Fugtigheden i luften og morgendug på græsset giver en helt særlig følelse, når man går ud i haven en september morgen med bare tæer.


TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN, TROENSEHAVEN

Der er også noget poetisk og sanseligt i havens forfald. Planterne har ydet deres bedste, og med den sommer vi har haft, så har de været på overarbejde. Mange af planterne – især de sarteste af dem – har været dybt afhængige af min hjælp med vanding, og her i september har de kvitteret med fornyet frodighed og lidt ekstra blomstring. Det gør mig glad.

 

Georginerne har lidt under varmen og tørken og har næsten ikke vokset. De har været afhængige af vanding for at overleve. Men nu kvitterer de med en overdådig blomstring. Det er som om, de har så meget, de skal nå at indhente.

I år har jeg plantet kæmpe verbena mellem georginerne for at tilføre bedet lethed.

I september er der også en masse gøremål i haven, der retter sig mod næste års havesæson, hvilket skaber forventningens glæde. Der skal flyttes om på planter, plantes nyt, og nye bede skal designes og anlægges. Resultatet af det ses først rigtigt til næste år.

I september har jeg udskiftet alle planterne i de kvadratiske bede i sydhaven, for de fleste af dem døde under tørken. Nu kalder jeg bedene for “klimabede”. Jeg har plantet paradisæbletræer til at danne skygge, og som underbeplantning har jeg plantet hedebjergmynte, pragtkærte, hvid blodrød storkenæb og staudehør. For de har været nogle af de stauder, der har klaret tørken så fint.

I drivhuset bugner det med druer, tomater, chili og peber. Jeg tager frø af de modne tomater og fermenterer frøene, så de renses for sygdomskim. Så er de klar til at blive sået til næste år.

Chili tørres eller laves til den lækreste chutney. I år har jeg kun dyrket stærke sorter, og det har været en udfordring at tilpasse styrken, når de bruges i madlavningen. Det har brændt godt på tungen, og øjnene og næsen har løbet i vand.

Det er sidste udkald til beskæring af frugttræerne i espalier. Lige nu bugner de af frugt, og når jeg passerer for at gå ned til hønsene, så snupper jeg lige et æble eller en pære i forbifarten.

Blommer, figner, hindbær og brombær høstes og laves til marmelader og puttes i kager og tærter. Resten lægges i fryseren til vinteren. Jeg når ikke at få høstet alt, og nogle gange kan jeg godt blive flov af al den overflod, som går til spilde.

I år har der været et sand overflod af frugt. Det har regnet med æbler ned i hønsegården og ned i hovedet på hønsene. Af og til har jeg kunnet høre et gok fra en høne, når den er blevet ramt af et nedfaldsæble.

Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.