I min efterårshave er krysantemum forbudt. Den er nok den mest tilgængelige efterårsplante at sætte i krukker, og den findes i mange lækre farver. Men jeg synes også, at den er lidt kedelig, og der er så mange andre planter, der giver mening om efteråret.


TEKST & FOTO: ULRIKA

Den bedste erstatning till krysantemum, synes jeg, er store planter af vindheks. Desværre har jeg ikke fundet nogen sådanne endnu, så de første efterårsplanter, jeg har plantet i krukkehaven, er sølvfarvet eukalyptus og hvide høstanemoner. Ellers det er min filosofi at bruge sommerblomster, der er fine selv om efteråret og stauder med smukke blade eller efterårsblomster. Gode eksempler på stauder er alunrod og sankthansurt, som vokser rigtig godt i krukke hele året rundt.

Mine brosten er sprinklet med små brune blade fra vores kugleakacie, hvilket forstærker følelsen af efterår. Men i virkeligheden er de tørre blade et resultat af den tørre sommer. Uanset hvad kan jeg lide dem og lader dem være som dekoration. Mine hostas blade ser også trætte ud, men de er nu alligevel smukke hele efteråret.

 

Hvide høstanemoner ‘Honorine Jobert’.

Herover ses hvide høstanemoner plantet sammen med eukalytus. I baggrunden ser du en stor pilekurv med hvid sankthansurt, som er flere år gammel.

Sommerplanter og blomster, der stadig går stærkt, er Euphorbia ‘Diamond Frost’ og Senecio ‘Angel Wings’. Diamond frost er en yndefuld og luftig vækst med små hvide blomster, der svæver som en sky over løvet. Jeg overvintrer mine planter, så de bliver brugt år efter år.

Pennisetum ‘Summer Samba’ er en rigtig lækker prydgræs med røde toner. Til venstre en abrikos salvie, sommerblomsten Salvia Jamensis ‘Heatwave’.

Chokoladekosmos er en anden god ven til det røde græs, som også har en rigtig lækker underside.

Rigtig dejlig dag til dig,