Månedens have fra Veltkamp havedesign er en have, der ligger midt i Holland. Havens omgivelser er præget af skov, og et af de store ønsker fra ejerne var at få en have med ‘struktureret natur’.


TEKST & FOTO: MARTIN VELTKAMP, MARTIN VELTKAMP TUINEN

Udover det overordnede ønske om ‘struktureret natur’ skulle der også være masser af plads til at børnene kan lege i haven. Der skulle være forskellige terrasser til spisning, lounge og afslapning i solen. Desuden skulle der være depotplads til haveudstyr og et bassin.

I samarbejde med bygningsarkitekten, Marcel de Ruiter, blev huset placeret på grunden efter, så haven ville få den optimale placering. Mange bygningsarkitekter ønsker at lægge huset på den bedste placering på grunden, mens havearkitekter ønske huset placeret, så man herfra kan kigge ud på grunden bedste areal.

Samarbejdet med arkitekten betød, at de bedste solområder i haven blev reserveret til terrasser, hvilket i øvrigt var noget af et puslespil på en grund med mange skygger fra høje træer.

Havens hovedgreb er defineret af en ‘catwalk’, der skærer ned igennem haven. Denne er belagt med store betonfliser (100×100), og netop på denne terrasse kan alle funktionerne finde sted.

 

For enden af den store fliseterrasse fører der til venstre en sti mod havens skur. Stien er flankeret af smukke hvidstammede birketræer.

 

En pendent til stien mod skuret ligger på den modsatte side af terrassen. Hvor denne møder havens højre hjørne og slår et sving for at føre tilbage mod huset, er der opført en sortmalet trævæg, som danner baggrund for et par stole.
Denne væg er – som den hvide væg ved terrassen – forsynet med spot, der oplyser de store buksbomplanter, hvilket gør, at haven også er interessant at kigge ud i, når mørket falder på.

Anvendte materialer: betonmur, træmur (sort), betonfliser 100×100 og skærver.

 

 

 

 

Du kan se meget mere om tegnestuen ‘Martin Veltkamp Tuinen på hjemmesiden www.martinveltkamp.nl. Du kan også finde tegnestuen på Instagram: @tuinarchitect. Vi har tidligere bragt en reportage fra en byhave, tegnet af tegnestuen. Den kan du finde lige her.