Haven er kvadratisk, og på trods af dens beskedne størrelse er det lykkedes at opdele den i mange fine afdelinger med hver sin karakter.


TEKST & FOTO: NINA EWALD

Kolonihaven ligger i en 80 år gammel haveforening mellem byens høje huse og en stor fælled. Peter overtog haven i 2004, og det første, han gjorde, var at rive det gamle hus på 50 m2 ned. Året efter blev der opført et nyt, lille træhus på kun 23 m2 med sortmalede facader.

Det betød et større areal til haven. Huset ligger trukket lidt tilbage på grunden, men med plads til, at man kan gå hele vejen rundt om det. Det har givet mulighed for at skabe områder til hvert sit formål og med vidt forskellig karakter: en stor træterrasse til spisning med plads til gæster, et par mindre flisebelagte terrasser, en lang række bede omkring en korsformet græsplæne samt en arbejds- og kompostafdeling bag huset.


GRUNDEN
Grunden måler 15 x 15 meter og er altså på 225 m2. Heraf fylder huset 23 m2, og dertil kommer en terrasse på knap 40 m2.

FAMILIEN
Kolonihaven tilhører Peter, som er single, men ofte har besøg af familie og venner. Han er fuldtidsarbejdende og bruger sin kolonihave så tit som muligt. I forårs- og sommersæsonen fra marts-april til sidst i oktober er han her stort set hver dag og sover i huset fra fredag til søndag.

PLANTEGNINGEN
Indgangen er fra øst, hvor man gennem en låge kommer ind i et græsdækket areal og derfra videre til et flisebelagt terrasseområde med havebord og stole, omkranset af bede og buskads. Græsplænen er korsformet, omgivet af bede og en lille sydvestvendt solterrasse. Plænens uregelmæssige form giver flere hjørner og kroge og dermed flere synsvinkler og oplevelser.
Huset og den pergoladækkede træterrasse er placeret i den nordvestlige del af haven. Rundt om huset er et flisebelagt gangareal, som fører om til bagsiden, hvor der er indrettet et arbejds- og opbevaringsområde med pottebord, kompost og vandopsamling.


Havens start
Haven havde ikke noget at byde på, da Peter overtog den. Den var trist og forsømt – og da det oprindelige hus blev fjernet, og der blev bygget nyt, satte det selvfølgelig også sine spor i haven. Ud mod en af haveforeningens offentlige stier var der en gammel, forvildet hæk med en blanding af alt muligt uønsket buskads, og bedene var heller ikke værd at have med at gøre.

Fra nybegynder til garvet havemand
Når man ser haven i dag, er det ikke til at tro, at Peter kom hertil som en fuldstændig novice. Han havde overhovedet ingen kendskab til hverken planter eller haver – kun en stor kærlighed til blomster. Denne uvidenhed er der rådet bod på siden, og erfaringer har han fået masser af undervejs i de år, han har brugt på at anlægge og udvikle sin have, som han elsker højt. Plantenavne lægger han ikke så megen vægt på. Det vigtigste er, at planterne gror godt og blomstrer. Inspirationen kommer fra havemagasiner, og så trækker han også på gode venners haveerfaringer.

Den åbne spiseafdeling lige inden for lågen er møbleret med lette, sortmalede cafémøbler, der passer til husets farve. Den er omgivet af høje ligusterhække, der sikrer privatlivets fred, og bede med stauder, græsser, bregner, laurbærkirsebær, klippede buske og andre grønne herligheder.

Da huset var færdigt, blev hækken fjernet og erstattet af en ny. Valget faldt på liguster, som nu danner en tæt, grøn indhegning af haven. Derefter blev den store træterrasse bygget, og så kom turen til selve haven og bedene. Til at starte med blev næsten alt det gamle fjernet, bedene blev udvidet, ligesom der blev plantet nye træer og buske.

Med tanke på havens størrelse
Fordi haven er så lille, har det været vigtigt for Peter at tænke i pladsudvidende løsninger. Forstået på den måde, at beplantningens udformning skal give den bedst mulige udnyttelsesgrad for hver eneste kvadratmeter. Et af knebene er mange opstammede træer og buske. De giver en let og luftig fornemmelse, og samtidig giver opstamningen plads og lys til en frodig underbeplantning. Peter holder meget af at formklippe; de stramt klippede buske er rolige indslag mellem havens bede, og så fylder løvet heller ikke så meget, som hvis det var frit voksende.

Fra terrassens spiseplads er der en dejlig udsigt ud over staudehaven. I forgrunden et romantisk bed med lyserøde roser ’Astrid Lindgren’, lavendler og klippede buksbom under hjertetræets overhængende løv.

I bedene skaber han forskellige niveauer ved at placere piedestaler og lignende til at stille krukker på. Det giver ekstra plads og en ekstra dimension. Hvert bed har sin farveholdning: rød, rosa, grøn og hvid. Det giver maksimalt med synsoplevelser, men samtidig ro for øjet.

Både til arbejde og afslapning
Peter opholder sig i haven mest muligt, og han holder både af at arbejde herude og at slappe af. Om foråret får hele haven den store tur med nedklipning, beskæring, deling og flytning af planter, lugning mm. Derefter er der mindre behov for arbejde, og om sommeren er det stort set kun den lille græsplæne, der skal slås, krukkerne skal vandes og trimmes, og de formklippede buske skal have en tur med saksen. Lugning er der ikke meget af, for Peter planter så tæt, at ukrudtet ikke får mange chancer.

Efterhånden som bedene er blevet større, er de blevet beplantet med nye buske og (nåle)træer, mens mange af planterne af ældre dato er blevet delt, så én plante er blevet til mange. De kan bruges andre steder i haven eller foræres væk. Med tiden skal græsplænen nok skrumpe endnu mere, så den måske ender med at blive til en sti, mens bedene får lov til at brede sig.

Sidst, men ikke mindst glæder Peter sig til, han engang bliver pensioneret, så han kan være endnu mere i kolonihaven. Den er hans ét og alt.

Peter har selv bygget alt og anlagt haven med hjælp fra sine venner. Den næsten 40 m2 store terrasse er forsynet med en pergola i den ene ende. Her slynger en frodig klematis sig, men ellers vokser planterne i store krukker.

Det lille tableau på terrassen træder flot frem mod den sorte baggrund. ’Bordet’ er i virkeligheden en kasse, som Peter har bygget til opbevaring af bl.a. hynder. Den har fået et smukt dække af tagpap på låget. En pladsbesparende flere i en-løsning.

INFO OM PETERS HAVE

Ønsker til haven

 • En have, der periodevis kan passe sig selv.
 • En blandet beplantning af lave planter sammen med opstammede og formklippede træer og buske.
 • Frodighed frem for alt.
 • En stor terrasse med plads til spisning, afslapning og opbevaringsmuligheder.
 • Større bede.

Problemer/udfordringer

 • Som nybegynder at gøre sig sine egne erfaringer og lære planternes natur at kende.
 • Snegle – kolonihaven ligger ud til åbne arealer, og det myldrer med dræbersnegle, som holdes i ave med overklipning.

Løsninger og idéer

 • En lang række forskellige afdelinger med glidende overgang fra det ene sted til det andet. Forskellige rum i haven får den til at virke større, end den egentlig er.
 • Udvidelse af bedene – den korsformede græsplæne skal indskrænkes, så der bliver plads til større bede.
 • Opstammede buske og træer virker meget mere lette end de kompakte, hvor der er grene og løv helt ned til jorden. Opstamning giver mulighed for beplantning i flere lag.
 • Bedene er beplantet i forskellige farveholdninger – rød, rosa, grøn og hvid – det giver visuelt ro i haven.
 • Deling af gamle planter – grav dem op, og hug eller vrid dem over i mindre dele. Brug f.eks. to grebe til det formål. Planterne har godt af at blive fornyet på denne måde, og så sparer du penge, når du ikke skal ud og købe nye.

Havens bedste træer, buske og planter
Mange er valgt ud fra deres løv, form og tekstur snarere end fra deres blomster, f.eks. bregner og græsser, selvom haven også rummer blomstrende stauder og roser.

Træer og buske

 • buksbom, Buxus sempervirens
 • hjertetræ, Cercidiphyllum
 • kuglerobinie (kugleakacie), Robinia pseudoacacis ’Umbraculifera’
 • myrtegedeblad, Lonicera nitida
 • paradisæble, Malus sieboldii ’Scarlett’
 • sydbøg, Nothofagus

Øvrige planter

 • alunrod, Heuchera
 • baltisk persille (også kaldet russisk skærmplante), Cenolophium denudatum
 • bronzeblad, Rodgersia
 • hosta, Hosta
 • høstanemone, Anemone hupehensis
 • klematis, Clematis montana ’Rubens’
 • lavendel, Lavandula
 • pileurt, Aconogonon
 • pragtkærte, Gaura lindheimeri
 • rose, Rosa ’Astrid Lindgren’, med lang blomstring, men Peter fortryder, at han valgte en sort uden duft
 • sankthansurt, Sedum telephium

Har du fået lyst til at besøge Peter Bredals kolonihave, kan den besøges efter aftale på petbr@privat.dk.

Du kan læse meget mere om små haver i Nina Ewalds ‘Den store bog om små haver’, der er udkommet i foråret 2019.