Så kom juli, hvor det grønne bliver mere dæmpet, blomstringen mere intensiv og lyset mere gult. Her i starten af juli er haven allersmukkest. Det siger jeg vist hver måned. 


TEKST & FOTO: CHARLOTTA 

Det få blomstrende planter, jeg har, danner nu kontrast til alt det grønne. Og jeg plukker forsigtigt små buketter, som jeg har lagt min sjæl i, fra frø til blomst.

Mit fjerde rum i haven er det åbne. Diskussioner om at fjerne plænen har været oppe at vende mange gange, men jeg holder stædigt fast i den. Den er blød, rolig og klippes på 10 minutter. Og den er nødvendig.

 

Her på græsset jagterne hundene hinanden i timevis, de små kører rundt med legetøjsbilen og spiller bold, og det er den, som giver ro til rummene omkring den. Det åbne rum giver ro. Der er ikke meget, der tager opmærksomheden, og det er vigtigt for mig. Øjnene skal kunne finde hvile. 

 

Ligesom jeg ikke har pynt overalt i mine rum indenfor, så må jeg også have rolige tomme flader i min have. Jeg har arbejdet med styling i over tyve år, og til mine kunder sagde jeg altid:

Bevægelse og aktivitet i et rum skal afbalanceres af tomme rolige flader. Det er nøglen.

Samme tanke har jeg i min have.

Plænen er langt fra perfekt, og det rører mig ikke. Den får lidt gødning et par gange forår og sommer, bliver vandet, hvis det er tørt, og jeg bruger cirka 10 minutter to gange om ugen på at klippe den. Den er omgivet af forskellige vægge: et stort staude- og buskbed, miscanthusgræs mod terrassen, pergolaen mod vandspejlet og vedbendportal og bambus mod æblelunden.

Lidt lyse roser titter frem hist og her, i pallerammer vokser lidt blandet vildt til buketter, og foran bambussen står i år mørke stolte kavalerer sammen med skabiosa.

 

 

Tonerne går i hvidt og purpur i år – smukt og en farveskala jeg godt kan lide.

 

Jeg ville ønske, jeg kunne fjerne min farvefobi og bare give den gas med en hel palet af gult, orange, blåt, hvidt og mørke toner. Men det sker vist ikke hos mig. Jeg er en rigtig kylling, når det gælder farver – måske fordi jeg har et kreativt job med masser af deadlines hver eneste dag – så når jeg kommer hjem, vil jeg have fred og ro. Ja, så må det være sådan.

Udnyt de lune sommeraftner, nyd et glas hvidvin, og le mod sommeren!

Kram Charlotta