I august skifter haven karakter. Borte er forsommerens intensive tilvækst og højsommerens status quo. August er løssluppen og afslappet. Planterne vælder ud over alle bredder.


TEKST & FOTO: STEFAN TROLLE

Alt er fuldvoksent og koncentreret modenhed som et sidste crescendo, inden efteråret tager over. De mørkere aftner vidner allerede om dets ankomst, men i bedene med sensommerblomstrende stauder myldrer det af liv. Hundredvis af bier, humlebier og sommerfugle summer omkring og fylder forrådskamrene med nektar.

Vi taler jo ofte om planternes betydning for bestøverne. Ofte er det forårs- og forsommerplanter, som er i fokus – ikke så ofte sensommerens og efterårets blomstrende vækster. Men der er nu, insekterne fylder forrådskamrene og og forbereder sig til efteråret og vinteren. Vi haveejere kan med enkle midler tilføre tiltrængt nektar ved at plante flere sensommerblomster. Mange små haver gør tilsammen en stor forskel.

 

Hos os er det netop de store sensommebede, som sætter scenen lige nu. Purpursolhat (Echinacea) strækker kronbladene som lilla stjerner og mingler med store flader af lyseblå asters, luftige rosalilla hjortetrøst (Eupatorium), de ranke spir på virginsk ærenpris (Veronicastrum), slangeurts (Bistortan) rosa aks, rustrød solbrud (Helenium) og katteurtens (Nepeta) anden blomstring.

I slutningen af august sker det også, at køligere nætter får tågen til at krybe op fra søen og svøbe haven i magisk hvidt.

I køkkenhaven høster vi stadigvæk for fuld kraft. Kål, bladbede, squash, kartofler og gulerødder. Sukkerærterne må vige pladsen for spinat, og vi sår stadigvæk salat. Drivhuset bugner af tomater, paprika og chili, der er ved at være modne. Og så agurken, som bare fortsætter med at producere – det er første, men ikke sidste år med agurker. Padron-peberen, som vi har spist bunker af hele sommeren, er nu blevet stærk som chili, så den passer bedre i salsa eller pickles.

Hav en fortsat dejlig sensommer,

Stefan

Du kan se meget mere fra Trolles have på instagramprofilen: @trollesgarden.