Mens jeg skriver dette, raser regn og blæst udenfor. August er her, og det føles i dag, som var vi i slut september. Jeg bliver indendøre og er faldet over billeder af haven fra juli måned. Vil du kigge med?


TEKST & FOTO: LONE

Selvom jeg kun har få roser i haven, var min have – som hos mange rosenelskere – måske allerbedst netop i juli måned. Græsplænen var grøn efter brug af en ny type biodynamisk gødning, og stauderne stod flotte og ranke takket være både vand og varme.

I efteråret 2018 gravede vi en stor del af havens lange staudebed op, gav godt med kompost og samlede stauder i store grupper i stedet for tidligere at have dem mere spredt ud mellem hinanden.

Det betød, at der dukkede en masse valmuefrø frem til overfladen, og hele juli var domineret af de purpurfarvede valmuer, der har svævet over hele det lange bed.

I den vestlige ende af bedet har vi denne sommer bygget en ny trappe. Cirka tre og en halv meter staudebed er blevet erstattet af trappe og binder nu de to græsniveauer i den ene af haven sammen. En forbedring, jeg har tænkt over længe, men først fik på plads en dag, jeg havde besøg af en dygtig haveven.

En anden haveforbedring denne sommer har været indkøb af nye parasoller. Det har godt nok også være under overvejelse længe, men jeg har haft svært ved at finde den, som passede til vores have. Måske fordi jeg både er glad for designmøbler og har en lille forkærlighed for det klassiske.

Vores tidligere parasol, som faktisk har fulgt os i snart 15 år, var af teak, og nu er jeg gået over til metal. Og indtil videre er jeg enig med mig selv om, at det har været en god beslutning. Den passer perfekt, synes jeg.

Udover de mange valmuer har der også været en del prydgræsser og stauder at glæde sig over i juli måned. De gule kongelys er dukket op flere steder, og det er en plante, som jeg er helt afhængig af i bedene som kontrast til alt det purpurfarvede.

Herover ses endnu en af mine yndlingsstauder: virginske ærenpris.

Det lange staudebede er også fyldt med græsser, og nyt i bedet er Carex. Carex ‘Ice Dance’ har jeg haft stående i krukker de sidste mange år. I år er de kommet ud af krukkerne og ned i bedene, og de står ret flot i forkanten, hvor jeg ellers har lidt svært ved finde noget, der skaber ro til øjet. Har du gode ideer til forgrundsplanter, der står flot hele sæsonen, må du endelig byde ind. Enten i kommentarer herunder eller på instagram.

En anden plante, som jeg med tiden har fået et afhængighedsforhold til, er løvehale. Især efter afblomstring er de skønne.

For lige at afrunde listen med de bedste juliplanter, skal jeg også nævne hjortetrøst, digitalis, den rosa klematis ‘Hagley Hybrid’ og middelhavsprydløg. De er allesammen planter, der har boet i haven lige så længe, som jeg kan huske – og som jeg ikke kan forestille mig, bedet skulle undvære.

Julis favorittræ er helt klart tretorn ‘Sunburst’. Det gule løv lyser på alle dage. Selv på de grå regnvejrsdage i august.

Du kan se meget mere fra Lones have på instagramprofilen @havedagbogen