Claus Dalby er på trapperne med endnu en bog om det grønne køkken. Bogen er en efterfølger til ‘Slank’, som blev taget ualmindeligt godt imod af læserne. Vi har haft den nye bog ‘Hold Vægten‘ i hænderne, og den er mindst lige så god som den første.


REDAKTIONEN, FOTO: CLIVE NICHOLS

I den første opskriftsbog fra Claus Dalby, ‘Slank’, læste vi om, hvordan han har tabt 40 kg ved at omlægge sin kost til meget mere plantebaseret mad. Bogen udkom i starten af 2019, og inden vi er gået ud af samme år kommer her opfølgningen med Claus’ opskrift til, hvordan man holder fast i vægttabet. Anbefalingen er stadigvæk grøn.

Det er ikke sådan, at Claus er blevet vegetar eller veganer, men han har reduceret sit indtag af kød betragteligt, og der er kommet mere fisk på menuen. Desuden kan han ved at spise varierede retter med masser af smag holde sin trang til sødt og fedt i ave, hvilket han tidligere har haft lidt svært ved. Dengang skulle han simpelthen dagligt have noget til den søde tand. Der er blevet skåret væsentligt ned for fedt og sukker i madlavningen, hvilket ses tydeligt i alle retter.

Bogen indeholder udelukkende grønne opskrifter med masser af grøntsager, korn, krydderurter mv., og som man kender Claus, er der også tænkt over farverne. Han har gjort en dyd ud af at lave retter, der kan laves på basis af  gængse råvarer, så man ikke partout skal have adgang til specialforretninger. Opskrifterne skulle være enkle, lette at lave og ikke mindst indbydende at se på. For mad skal også spises med øjnene, er holdningen.

Som en sidegevinst af hele madprojektet er Claus blevet fanget af en ny interesse: køkkenhave i krukker. Han mener, at han omsider er blevet moden til at have køkkenhave, og da han ikke har lyst til at nedlægge bede, har grøntsagerne nu indtaget krukker og drivhus. Dyrkningen kombineres fortsat med at handle ude – ikke mindst er Claus begejstret for det store grøntmarked på Ingerslevs Boulevard i Aarhus, hvor lokale dyrkere kommer ind onsdag og lørdag for at sælge deres varer.

Hold Vægten‘ indeholder retter til morgen, middag og aften – med en bred variation af både kolde og varme retter. Bogen, der er spækket  med plantebaserede opskrifter fra Claus’ grønne køkken og selvfølgelig også er krydret med smukke billeder af råvarerne, kan varmt anbefales.

Bogen udkommer fredag den 22. november 2019.

 

Titel: Hold Vægten, Plantemad fra mit grønne køkken
Forfatter: Claus Dalby
Udgivelsesår: 2019
Antal sider: 304
Sprog: Dansk
Forlag: Klematis