Har man prøvet at dyrke squash, ved man, at en enkelt plante er mere end rigeligt til at opfylde en families behov. Selv har jeg flere planter, fordi der er så mange spændende former. Derfor kan jeg med glæde forsyne medarbejdere og venner.


TEKST & FOTO: CLAUS DALBY

De fleste squash er grønne, men der findes også nogle med gul skal. Dem er jeg særligt glad for, fordi de er så smukke sammen med andre grøntsager – både i køkkenhaven og i salatskålen. De store gule blomster kan også spises. For en del år siden fik jeg i Italien serveret farsfyldte og friturestegte squashblomster. De smagte fantastisk. Dengang var det helt nyt for mig, men i dag kan man af og til få squashblomster hos danske grønthandlere i sæsonen hen på sommeren.

En squashplante får både han- og hunblomster, og de er ret nemme at kende fra hinanden. For enden af hunblomsterne ses de små squash, der er på vej til at udvikle sig. Hanblomsterne sidder blot på en grøn stængel. Derfor er det dem, man bør høste, hvis man vil tilberede squashblomster. Dog er det vigtigt at lade et par hanblomster sidde for at sikre bestøvning.

Squash kan tilberedes på mange måder. Prøv for eksempel at grille langskårne skiver, så de får mørke striber. De kan også steges sammen med andre grøntsager i en wok eller bages i ovnen, drysset med parmesan. Selv bruger jeg en del squash til suppe og laver store portioner, der fryses ned. Sådan tilbereder jeg mange af sommerens grøntsager. Det er dejligt at have suppe på lager.

‘Gold Rush’ (foto t.v.) dyrker jeg især, fordi den med sin gule farve lyser op i salatskålen. Faktisk er der ikke ret mange andre gule grøntsager bortset fra gul peber og gule tomater. Nogle vil måske tilføje majs, gule gulerødder og gule beder, men de er altså ikke rigtig gule.

Dyrkning af squash

For at give planterne et forspring sår jeg i drivhuset, men væbner mig med tålmodighed og venter til maj. Squash er nemlig varmeelskende, og væk-sten sættes tilbage, hvis det er for koldt. Der sås i individuelle potter, og når planterne har fået tre-fire blade, flyttes de over i krukker med en diameter på minimum 35-40 cm. Det er vigtigt at huske på, at squashplanter er store og frodige planter. Derfor skal de ikke blot have plads, men også noget at leve af, så gødning er vigtigt. Midt i juni flyttes krukkerne ud.

I mangel af drivhus kan frøene også sås i det fri, men her skal man vente til midt i juni. En anden løsning kan være færdige planter, der som regel kan købes på planteskoler og i havecentre, når det er sæson.

Squash fås i flere former og farver, men smager stort set ens. Når jeg alligevel dyrker forskellige sorter, er det, fordi jeg godt kan lide deres varierende udtryk i køkkenhaven. En særlig sort er ‘Gray Zucchini’, der er buttet og rund med et grønspættet ydre.

 

 

Du kan læse meget mere om Claus Dalby
og hans dyrkning af køkkenhave i krukker
i bogen Krukke-køkkenhaven.

 

TITEL: Krukke-køkkenhaven
FORFATTER & FOTOGRAF: Claus Dalby
UDGIVELSE: 2021
SIDER: 320
SPROG: Dansk