tirsdag den 16. oktober 2012

TIDLIGE KROKUS

krokusLØG

Ofte er det de storblomstrende, sene krokus, man fra ca. midt i marts måned ser rundt omkring i haverne i hvide, lilla, gule og stribede varianter. Men der findes en del forskellige slags krokus, og nogle af dem blomstrer faktisk endnu tidligere - til glæde for både forårstrængende mennesker og insekter.

TEKST OG FOTO: SIGNE

krokus
Hvis du går og overvejer, hvilke løg du skal have indkøbt, så de kan pryde forårshaven, så kan jeg varmt anbefale, at der sniger sig et par poser med tidlige krokus i mellem. For selv om de ikke hører til blandt de mest prangende, så dukker de op på det tidspunkt, hvor vi har allermest brug for at mærke, at det er blevet forår.

Allerede i løbet af januar begynder forventningerne så småt at stige, når man får øje på de første, små blade på de tidlige krokus, der nu begynder at titte frem rundt omkring i haven.
Selv om ventetiden langt fra er overstået endnu, så hjælper det til at holde humøret oppe, at man nu kan se tegn på at vinteren vil få en ende på et tidspunkt.

Hen mod slutningen af februar/starten af marts (afhængig af temperaturen) opdager man så pludselig til sin store glæde, at der er ved at komme farver frem, og så ved man at det første, spæde forår har meldt sin ankomst. Få dage efter folder de første blomster sig ud, og resten følger hurtigt trop.

krokus
Blandt de tidlige krokus finder man denne sart lyseblå "Blue Pearl" og den lysegule "Creme Beauty", der begge hører til de botaniske krokus (Crocus Crysanthus), som der findes en del forskellige af. Ofte kan man også købe poser med en blanding af forskellige botaniske krokus.

De botaniske krokus bliver ikke nær så store som deres storblomstrende slægtninge, og farverne er typisk mere afdæmpede - og så skulle de efter sigende være mere driftsikre. De kommer flittigt igen og bliver til flere med årene.

krokus
De små, slanke snekrokus (Crocus Tommasinianus), hører til dem, der er allertidligst på færde. De er utroligt yndige og har en silkepapirsagtig lethed over sig. Får de en plads i græsplænen, et sted hvor der ikke er for fugtigt, vil de også år for år vokse i antal.

krokusDe tidlige krokus er ikke kun til glæde for os, de er også til stor glæde for de første søvndrukne bier og brombasser, der netop er gået på vingerne.

Da der ikke er så meget andet der blomstrer endnu, er det derfor også en stor hjælp for dem, at vi sørger for at sætte nogle af de tidlige krokus, så de kan komme godt fra start.

Allerede få dage efter at de første krokus er sprunget ud, begyder der at være en summende aktivitet omkring dem. Og så er det rigtig blevet forår.

6 kommentarer:

 1. En smuk fortælling om nogle af forårets yndigste vækster - og ja siden de både er lette at lægge (venlige overfor trætte gravehænder), er driftsikre og giver haven tiltrængt farve og livskraft i foråret, ja så er de for mig uundværlige...
  Sidder nu her og varmer mig ved tanken om gensynet, der venter derude i foråret samtidigt med jeg glædes over, at jeg igen i år har fået tilført en masse af netop de botaniske krokus til haven.
  Mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Jeg kom også helt til at glæde mig til foråret, da jeg sad og bladrede i mit billedarkiv, for at finde billeder frem til indlægget her. Og det lyder da også som om, du har en masse at glæde dig til :-)
   De bedste havehilsner
   Signe

   Slet
 2. Dejligt indlæg, netop som jeg i går lagde 200 krokusløg i mine bede :) Åh, hvor jeg husker dine smukke "Blue Pearl" og alle de dejlige billeder du viste i foråret.

  Vi glæder os til forårsfloret, gør vi... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. 200 små forårsglæder - det lyder ikke så tosset :-)
   Og ja, de små Blue Pearl er ualmindeligt søde. Jeg går også og glæder mig til gensynest :-)
   Knus
   Signe

   Slet
 3. Sikke en dejlig artikel. Ah, den gjorde mig helt varm indeni af glæde over at foråret jo kommer efter vinter :-)
  Jeg får ikke lagt løg i år, men til næste år kunne jeg godt finde på at dedikere en hel flade til disse små skønheder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne
   Ja, det er lettere at komme gennem den mørke vinter, hvis man tænker på den som en optakt til foråret :-)
   Jeg kan godt forstå, du overvejer at finde plads til de små krokus - det er utroligt så meget glæde sådan nogle små blomster kan skabe :-)
   Knus
   Signe

   Slet

ANNONCE