... hvor vi har været?
Vi har besøgt en kvinde, der må have været engelsk lady i et tidligere liv. Se billederne og du vil give os ret!


TEKST & FOTO: LONE

En dag sidst i maj besluttede jeg mig for, at det var på tide med en inspirationstur. Min mor – der er min faste haverejsekompagnon – blev straks kontaktet, og hun var frisk på en havetur, som altid! Selvfølgelig skulle vi af sted, og min første indskydelse var Tante Grøn på Mors. Nuvel, der er en lille køretur fra Skanderborg, men det gør man gerne, når der er noget godt i vente. Så jeg kontaktede Jytte og hun var straks med på idéen og ville meget gerne vise sin have frem lørdag formiddag i samme uge. “I skal være rigtig hjerteligt velkomne!”, var det entydige svar.

Så – lørdag morgen, meget tidligt – kørte vi på tur i håbet om at få smukke fotos med os hjem med formiddagssolen over tantens have. Vejrudsigten fejlede nemlig ingenting denne lørdag. Men… ankommet til Mors måtte vi konstatere, at havgusen netop denne dag havde besluttet sig for at omslutte Mors og dermed også Jytte og Johns have. Men derfor skal I nu ikke snydes for dette lørdagssyn for guderne. Haven er skøn – også i havgus!

tante grøns have

Straks ankommet til byen Flade, stoppes vi af det grønne skilt, der selvfølgelig viser at her er Tante Grøns have. Forhaven er en drøm af små, podede lind og et bed, der svømmer over af ‘Spring Green’ tulipaner og hvide alliumbobler på spring. Vi mødes af en storsmilende Jytte, og straks føler vi os velkomne. Det var starten på tre skønne timer i hyggeligt selskab – tid med havesnak, snusen, kiggen, kaffe og meget mere. Godt, vi tog af sted!

IKKE DEN RIGTIGE HAVE
Vi starter vores havevandring med at snige os bagom huset gennem “værkstedet”. Jytte bortforklarer: “Her er nu ikke noget at se!”, siger hun. Men for havepassionerede mennesker som os er værkstedet jo mindst lige så interessant som alt det andet. Og når man som Jytte har et værksted, der rummer alverdens lækre planter og tilbehør, så kan det godt tage tid, også at se alt det spændende i et haveværksted.

tante grøns have

 

tante grøns have

“Det er altså ikke den rigtige have endnu”, fortsætter Jytte, mens vi går igennem et skønt haverum med et lille hyggeligt drivhus og bede med orange og gul, flankeret af grønne og mørke bladplanter.

tante grøns have

 

tante grøns have

 

tante grøns have

Og vi standser nu alligevel op her ved krukker fyldt med de lækreste, orangegule hornvioler som selskab til tallerkensmækkere, chokoladeblomst og … og.. og … Ja, vi opdager hurtigt, at denne have er spækket med alle tænkelige skønne planter.

tante grøns have

 

FRI FANTASI
Den første halve time går med en konstant spørgen til blomsternavne, for her er et væld, der falder i vores smag, og som vi endnu ikke ejer i vores østjyske haver. Og Jytte kan de fleste.

Vi skriver op, men snart går snakken om alt muligt andet. Om Jytte og Johns ankomst til haven for 12 år siden, hvordan haven er blevet udvidet stykke for stykke efter idéer oppe i Jyttes hoved – aldrig efter en tegnet plan.

 

INGEN GRÆSPLÆNE
Og man må sige, at metoden er ganske velvalgt, for efter sidste græsstykke med datterens gyngestativ forsvandt, er haven nu et stort stisystem fordelt på mange niveuaer og skråninger, adskilt af spændende buske, hække, prunede træer, brændestakke mv. og overalt er der frodighed og massevis af blomstring i farveharmonier.

Jytte behersker de fleste farvesymfonier her i haven. Blandt andet de gule, som vist herover, var helt fortræffelige og nærmest drømmeagtige. Men også de hvide områder var smukke og trak opmærksomheden, så de var svære at komme fra igen.

INSPIRATION FRA ENGLAND
Min tanke var straks, at denne dame da må have været i alle de store engelske haver, for sammenhængen er slående – men nej! Jytte har aldrig været i haven ved Sissinghurst Castle eller Hidcote Manor. “Måske i et tidligere liv”, griner hun. Og det tror jeg på, for at gå hos Jytte er som at være i lommen af en af Englands skønneste haver. Både de lækre plantesammensætninger og detaljerigdommen, men også den nye “meadow”, der er godt undervejs på skråningen bag huset med dueslag og skønne engkulturer.

Det er ikke uden grund, at Jytte og Claus Dalby her har kunnet finde materiale til en hel bog – her er ganske enkelt fortryllende.

 

NÅR MAN SKAL SAMLE TANKERNE
… er det skønt at kunne kigge langt. Og her i haven er det bare at gå en tur op over engarealet, gennem et læbælte i havens skel, og så er den der – udsigten.

Selvom Jytte er alene om at vise haven frem denne lørdag, hvor vi er på besøg, har hun nu ofte kompagniskab i haven. Hendes mand John, som vi senere på dagen møder på Heides Planteskole, er nemlig også ferm i en have og hans passion for syrener ses med al tydelighed på denne første dag i juni.

 

Det er også John, der passer alle de mange roser, der er i haven, fortæller Jytte.

OGSÅ PLADS TIL DET ENKLE
To haverum, der bugner af blomstringer, adskilles af dette element. Fire lækre elementer, der klæder hinanden: En brændestak, en hvid Drachmann bænk og så den klassiske klatrehortensia i kombination med roser – naturligvis.

Kompositionen fungerer perfekt her og vil passe ind i mange haver. Den idé er straks skrevet bag øret!

ANNE JUST SOM INSPIRATOR
En flig af forklaringen på havens tydelige engelske præg finder man via Jyttes tidlige fascination af Anne Justs tilgang til havens indretning og plantesammensætninger. Annes have i Hune har været en stor inspirationskilde og påvirkning under Jyttes planlægning af haven her i Flade, og Haven i Hune har bestemt været flittigt besøgt. Det betyder dog alt sammen ikke at Jytte ikke også en dag gerne vil til England, for det er et af de store ønsker. Og hvem ved, måske får hun en dag lokket John med.

Et af de bede, der emmer af inspirationen fra Hune, er i området med mørke og purpurfarvede blomstringer, og er under vores besøg fyldt til bristepunktet af mørke tulipaner, akelejer, kvan og meget meget mere. Her skal nærstuderes for at få det hele med.

 

ALLIUM I LANGE BANER
Langs alléen, som mange sikkert genkender fra forsidebilledet på Jyttes bog om haven, trives i denne tid de mange allium ‘Purple Sensation’. Men vi finder også masser af geranier, løvefod og så den purpurfarvede kulsukker, som jeg slet ikke har tænkt på burde have adgang til den kultiverede have. Men selvfølgelig er den her, for Jytte mestrer i sandhed at have alle de planter, man beundrer i grøftekant og skovbryn, flettet ind i havens bede og kender knebene til at holde dem i ave, så de ikke får overtaget.

 Det er slet ikke til at forstå, at alt dette kan presses ind i en forholdsvis normal villahave, men det kan det! Og en af grundene er – som nævnt tidligere – udelukkelsen af græsplænen, der normalt fylder så stor en del af en have. Og jo, vel er der arbejde med en have som denne, for alt skal passes og plejes – planter gødes, sprøjtes, kigges efter, klippes, studses og sådan kan vi blive ved. Men den er altså også helt fantastisk, og hvor dejligt at haver som disse findes – også i Danmark.

OGSÅ EN NYTTEHAVE? 
På vej ned til kaffen kigger vi langt efter køkkenhaven.

Ja, den er er nærmest helt nedlagt pga. alle dræbersneglene, som John og Jytte har en evig kamp med. De fjernes med pølsetangen, og så må der gives lidt Ferramol, for ellers er det ganske enkelt sneglene der vinder, og den kamp slipper Jytte og John absolut ikke.

“Men de er vist desværre kommet for at blive”, sukker John kort, da vi møder ham senere på dagen, men det tager nu ikke glæden fra hans ansigt, for når vi taler om Jytte og haven i Flade er han ét stort smil.

Hvis du selv har fået lyst til at besøge den skønne have i Flade på Mors, kan du finde havens adresse samt åbningstiderne her.  Du kan også læse Jyttes fortælling om alle årets måneder akkompagneret af Claus Dalbys smukke fotos i bogen “Tante Grøns Have“, som vi har anmeldt her i magasinet tidligere på året. Begge dele kan varmt anbefales!