Høstanemonen er en groglad og trofast staude i de danske haver. Der er lidt bedstemor og hygge over den, og det er svært at blive rigtigt træt af den. Men den kræver plads, gør den.


TEKST & FOTO: LONE & MARIANNE

Høstanemoner er indbegrebet af bondehave og bedstemor. De har en sødme og en luftighed over sig, der bare er yndig. Blomstringen varer et par måneder eller tre, og man må som regel vente ind til juli, før den springer ud. Nogle år kan vi være heldige allerede at få glæde af den i juni.

Når høstanemonen har fået etableret sig, hvilket den godt kan være noget tid om, ja, nogle gange nogle år, så tager den rigtigt fat. Den bliver af nogle betragtet som noget nær invasiv, og bliver derved temmelig påtrængende overfor andre af staudebedets planter. Derfor er det godt at have den stående i et bed for sig, i et hjørne eller op ad et stakit. Hvis du vil have lidt liv over den og inden den går i blomst, kan du jo sætte en klematis (eller tre, der blomstrer på forskellige tidspunkter) og nogle valmuer, der kan tage sig af blomsterfloret om foråret og hen over sommeren. Det passer lige med, at de slipper, når høstanemonen vågner op til dåd.

Har du et bed eller et hjørne i haven, der er inficeret med skvalderkål, er den alletiders at anvende. Den kan sagtens klare konkurrencen, og hvis du er heldig, udkonkurrerer den også det meste af ukrudtet. Udover at høstanemone sender rødder ud i alle retninger, så selvsår den sig også. Derfor skal du lige holde øje med, når “knapperne” begynder at blive lyse, for så er frøene klar til at løsne sig. Det passer med at skvalderkålen også lige skal knibes, så den ikke også frøsår sig.

Høstanemone er smuk og holdbar i vaser. Både dens parasolagtige blade og dens afblomstrede “knapper” er også fine i buketter.

FLYTNING I FORÅRET
Når det nu er sådan en groglad plante, er der mange havefolk, der kommer til at stå med udfordringen at dele eller flytte den. Og der må vi endelig huske en ting: Høstanemonen er undtagelsen, der bekræfter reglen om, at planter skal flyttes, når de lige er afblomstret.

Det skal den ikke, den skal flyttes om foråret, så den får etableret sig inden vinteren. Dens lange, træagtige, dybe rødder bruger noget tid på at etablere sig.

Den kommer så sparsomt det første år på sin nye plads, men du undgår, at den dør i en streng vinter. Nogle vinterdækker den, andre ikke. Den er robust, når den først har fået fat.

høstanemoneFAKTA
NAVNAnemone hupehensis ‘Splendens’ og anemone japonica ‘Königin Charlotte’.
DANSK NAVN: Høstanemone
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge
HÅRDFØRHED: Ja, staude
JORDBUND: Skovbund eller almindelig humusrig havejord
VÆKST: Lette og luftige blomsterstande over et tæt bladdække.
STØRRELSE: 70-80 cm
BLOMSTRING: Juli-oktober
ANVENDELSE: Pryd og buketter