“Historien om haven ved Monk’s House” er en stemningsmættet bog om haven bag Virginia Woolf. Haven er over årtier komponeret af Virginia Woolfs meget havepassionerede livsledsager og ægtemand, Leonard Woolf.


TEKST: LONE, FOTO: VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

Monk's House, Virginia WoolfHvis der findes en engelsk forfatter, der har gjort indtryk på mange, så er det Virginia Woolf.
Nu er en bog om hendes have blevet oversat til dansk – og det kan da ikke gå HAVEFOLKETs næse forbi! Monk House i Rodmell, Sussex, er således det tidligere hjem for Leonard og Virginia Woolf. De købte huset i 1919 for i perioder at kunne trække sig tilbage på landet – et sted de tog hen for at holde fri, skrive og læse bøger – og naturligvis også arbejde i haven. Virginia Woolf har skrevet mange af sine store romaner i et ombygget redskabsrum, og senere i en specialbygget hytte, placeret i et gemt hjørne af haven med udsigt til haven.

Af den, på det tidspunkt ret tilgroede have, har parret velanlagte haverum forbundet af sirlige gange af tegl, og vægge af gamle flintemure, træer og smukke takshække. Alt er kommet til over lang tid, da parret i mange år ikke havde midlerne til at erhverve sig de ting, de ønskede sig – til have eller hus – og det betyder også, at nogle af materialerne, i modsætning til andre kendte National Trust haver, ikke altid er helt den ønskede kvalitet. Der blev ganske enkelt sparet.
Virginia og Leonard Woolf købte Monk’s House på en auktion for 700 £, og de første mange år var der hverken elektricitet eller vand i huset, men det var også primært stedets sjæl og den store have, de var faldet for. Haven var på købstidspunktet ca. 3000 m2, men med tiden købte parret omkringliggende jordlodder, og haven endte på ca. 10.000 m2. En have der rummer utallige elementer; herunder en italiensk have, en plæne til “lawn bowling”, en møllestensterrasse, blomstersti, murhave og meget mere – og ikke at forglemme – en særdeles veldimensioneret køkkenhave.Monk's House, Virginia WoolfMed tiden fik parret bedre økonomi pga. forlæggervirksomhed og salg af romaner, og fik således råd til hjælp i haven, og selvom samarbejdet beskrives med en diskuteren mellem Leonard og gartneren, er der ingen tvivl om, at det har været en fornøjelse for Leonard at have en følgesvend i haven. Udover inspiration fra hjælpere i haven, havde ægteparret også venskab til flere af tidens havepersonligheder. Fx havde Virginia et nært forhold til Vita Sackville-West fra Sissinghurst, der naturligvis også må have haft en vis indflydelse på havens udvikling.

Monk's House, Virginia Woolf
Bogen skildrer fortællende tilblivelsen af haven via Leonards havepassion og Virginias holdninger omkring haven, og ligeledes om det at leve med et menneske, der bruger meget af sin tid på haven. Bogen igennem er beskrivelserne dokumenteret via citater fra romaner og dagbøger: “Hjemme igen efter en weekend i Rodmell – en weekend uden snak, sank straks ned i dyb, tryg boglæsning; & derefter søvn: klar, transparent; med hvidtjørnen som en brusende bølge udenfor; & hele haven er grønne tunneler, grønne høje: & derefter vågne op i den varme stille dag & ikke et menneske i sigte, ikke en afbrydelse: stedet for os selv: de lange timer” Virginia Woolf.
Monk's House, Virginia Woolf

“Hjemme igen efter en weekend i Rodmell – en weekend uden snak, sank straks ned i dyb, tryg boglæsning; & derefter søvn: klar, transparent; med hvidtjørnen som en brusende bølge udenfor; & hele haven er grønne tunneler, grønne høje: & derefter vågne op i den varme stille dag & ikke et menneske i sigte, ikke en afbrydelse: stedet for os selv: de lange timer”

Haven gennemgår Woolf’ernes liv fra køb af huset til Virginias selvmord i 1944 og Leonards død i 1969. Ligeledes gennemgås alle havens rum ét for ét. Beskrivelserne er, udover citater, også ledsaget af arkivbilleder og broderede haveplaner.
Caroline Zoob, der er engelsk forfatter, og hendes mand boede i Monk’s House i over 10 år, idet de har lejet ejendommen, og dermed også haven, af National Trust. Caroline har dermed et solidt kendskab til haven, og har tillige sat sig grundigt ind i historien bag ægteparret og deres gøren og laden gennem de mange år parret Woolf ejede Monk’s House. Dette har skabt en interessant og nærværende beretning fra Caroline Zoobs pen.
Monk's House, Virginia WoolfFotografen Caroline Arber, der har været hyppig gæst i huset, mens Caroline Zoob har boet her, bidrager med fotos til bogen. Disse afspejler haven året rundt og på forskellige tider af døgnet – også på tidspunkter, hvor der sædvanligvis ikke er besøg i denne National Trust have: Ved daggry og solnedgang samt på kolde vinterdage.
Denne stemningsfyldte bog er interessant både for personer med interesse for engelske haver, men bestemt også for interesserede i personlighederne Virginia og Leonard Woolf, da den giver et interessant indblik i den private del af deres liv.

 

Monk's House, Virginia Woolf
FAKTA
Titel: Virginia Woolfs have. Historien om haven ved Monk´s House
Forfatter: Caroline Zoob. På dansk ved Jette Røssell.
Fotos: Caroline Arber.
Sprog: Dansk
Omfang: 192 sider

Udkommer: 20. marts 2014Fotos i denne artikel må ikke anvendes til andet formål uden forudgående godkendelse hertil fra forlaget.

Monk's House, Virginia Woolf

 

Find vej til flere gode havebøger:

SELVFORSYNING TIL HUSBEHOV – PÅ ØKOMÅDEN
Jens Juhl og hans kone Sølva Falgren har skrevet en enkel og nem guide til økologisk havebrug, baseret udelukkende på deres egne mangeårige erfaringer. Det er en must-have-bog for alle haveejere, der er interesserede i bæredygtig dyrkning. Læs her hvorfor.

ny i haven

TIL HAVENYBEGYNDEREN
Da jeg fik denne bog i hånden var min association straks, at det var en bog udelukkende til havens nybegynder, men er det nu også det? Bogen er faktisk en rigtig hyggespreder og hyggelig for alle der trænger til et pift haveglæde.

til nytte og nydelse
Ny bog med fokus på både udbytte og æstetik i køkkenhaven. Dette er bogen for æstetikere og livsnydere, der ikke vil nøjes med lige grøntsagsrækker, men insisterer på at livet skal være smukt – også i køkkenhaven.