Vi havefolk gør som vi har lyst til! Vi lader os ikke diktere af mode og tendenser! Eller gør vi? For flere år siden begyndte jeg på et oprør mod mine egne fordomme. Eller rettere sagt, det troede jeg i hvert fald.


TEKST & FOTO: LONE

Jeg er vild med flot komponerede bede! Jeg elsker blomster, prydgræsser, grafisk løv mv. og jeg komponerer, planlægger og flytter ofte rundt i haven – ret ofte vil nogen nok sige. Planterne har ikke altid godt af det, fordi jeg ikke følger de gængse tidspunkter for den slags, men jeg kan simpelthen ikke lade være. Får jeg først en ny idé, så skal den føres ud i livet. Og det helst lige med det samme. Jeg sprang for flere år siden ud i at have meget gule stauder i haven. På det tidspunkt hvor rigtig mange havefolk kaldte denne solskinsgule for “Nettogul” og “tilbudsgul”. Respekt for synspunktet, men sådan var holdningen bare ikke her hos mig. Her er og bliver den farve “solskinsgul”. Og sammen med lilla og orange er den hamrende flot – synes jeg!

Da hele familien sidste sommer var på rundrejse i det østlige USA, indså jeg, at dette slet ikke bare var en tendens hjemme i vores have. Den var udover det hele i de amerikanske haver og parker. Lige præcis denne kombination af lilla og gult, med snert af orange, så jeg rigtig mange steder. Både i de traditionelle haver – som botanisk have, mindeparker mv. – men også nytænkende anlæg som fx. ved “the Highline” i New York City.

Faktisk har jeg nok slet ikke selv fundet på det med det gule, men er bare blevet påvirket af verdens tendenser, som man gør det så tit. Tendenser fra modeverdenen der siver ud i andre dele, som møbelbranche og ja – i havesegmentet også. Helt ubevidst er det nok nærmest umuligt ikke at mærke tendenserne og lade dem sive langsomt ind gennem havelågen. Nogle tager man til sig, fordi de bare passer rigtig godt til det, man holder af – andre får lov til at fare forbi. Måske er det mest den yngre del af havefolket, der lader sig påvirke? De mere garvede har måske fundet deres stil og holder sig til den. Eller hvad tænker du? Bliver du også påvirket af alle de nye strømninger?

Ja, men mon ikke vi er mange, der kan lade os friste af nye spændende frø, der fx i år lokker med varianter af de gode klassikere i nye, spændende farver. For hvem kan ikke synes, det er sjovt pludseligt at trække en lyserød gulerod op af jorden til niecen, der er på besøg og få en hyggelig snak ud af det – eller kunne præstere en salat af rødbeder i regnbuens farver. Ja, jeg er på!
Men hvad siger du? Lader vi os virkelig påvirke af bølgerne fra modebranchen – helt ud i haverne?