fredag den 6. juni 2014

FARVERNE TILBAGE I HAVEN

KLUMMEN

Vi havefolk gør som vi har lyst til! Vi lader os ikke diktere af mode og tendenser! Eller gør vi? For flere år siden begyndte jeg på et oprør mod mine egne fordomme. Eller rettere sagt, det troede jeg i hvert fald.

TEKST & FOTO: LONE


Jeg er vild med flot komponerede bede! Jeg elsker blomster, prydgræsser, grafisk løv mv. og jeg komponerer, planlægger og flytter ofte rundt i haven - ret ofte vil nogen nok sige. Planterne har ikke altid godt af det, fordi jeg ikke følger de gængse tidspunkter for den slags, men jeg kan simpelthen ikke lade være. Får jeg først en ny idé, så skal den føres ud i livet. Og det helst lige med det samme. Jeg sprang for flere år siden ud i at have meget gule stauder i haven. På det tidspunkt hvor rigtig mange havefolk kaldte denne solskinsgule for "Nettogul" og "tilbudsgul". Respekt for synspunktet, men sådan var holdningen bare ikke her hos mig. Her er og bliver den farve "solskinsgul". Og sammen med lilla og orange er den hamrende flot - synes jeg!

Da hele familien sidste sommer var på rundrejse i det østlige USA, indså jeg, at dette slet ikke bare var en tendens hjemme i vores have. Den var udover det hele i de amerikanske haver og parker. Lige præcis denne kombination af lilla og gult, med snert af orange, så jeg rigtig mange steder. Både i de traditionelle haver - som botanisk have, mindeparker mv. - men også nytænkende anlæg som fx. ved "the Highline" i New York City.

Faktisk har jeg nok slet ikke selv fundet på det med det gule, men er bare blevet påvirket af verdens tendenser, som man gør det så tit. Tendenser fra modeverdenen der siver ud i andre dele, som møbelbranche og ja - i havesegmentet også. Helt ubevidst er det nok nærmest umuligt ikke at mærke tendenserne og lade dem sive langsomt ind gennem havelågen. Nogle tager man til sig, fordi de bare passer rigtig godt til det, man holder af - andre får lov til at fare forbi. Måske er det mest den yngre del af havefolket, der lader sig påvirke? De mere garvede har måske fundet deres stil og holder sig til den. Eller hvad tænker du? Bliver du også påvirket af alle de nye strømninger?

Ja, men mon ikke vi er mange, der kan lade os friste af nye spændende frø, der fx i år lokker med varianter af de gode klassikere i nye, spændende farver. For hvem kan ikke synes, det er sjovt pludseligt at trække en lyserød gulerod op af jorden til niecen, der er på besøg og få en hyggelig snak ud af det - eller kunne præstere en salat af rødbeder i regnbuens farver. Ja, jeg er på!

Men hvad siger du? 
Lader vi os virkelig påvirke af bølgerne fra modebranchen - helt ud i haverne?

7 kommentarer:

 1. Naturligvis lader jeg mig inspirere af, hvad jeg ser andre steder. Jeg elsker at se andre menneskers kreative udfoldelser i deres haver, selvom det ind i mellem ikke er noget, som ville komme inden for min egen havelåge. Modebranchen har helt sikkert IKKE indflydelse på min havesmag, men det har andre haver så afgjort. Jeg holder i dag af planter, som jeg for blot meget få år siden hårdnakket hævdede aldrig nogen sinde ville få adgang til min lille have. Men man skal som bekendt aldrig sige aldrig. Min "farvesmag" har da også forandret sig en smule. Ikke meget. Men en smule. For mig er der også langt fra at beundre farve- og grafiske kompositioner hos andre til at ønske at indføre samme hos mig selv. (Det bliver dog en kold dag i helvede før jeg kommer til at beundre "solskinsgul".... Tror jeg nok ;-))

  Når alt det er sagt, aner jeg ikke et kvidr om, hvad der driver andre haveentusiaster. For mit eget vedkommende er det skabelse af stemninger. Og når jeg ser smukke indfald i andre haver, er jeg ikke sen til at tage det til mig, hvis det passer ind i min havestil. Farveholdningerne i min egen have ville nok ikke ændre sig meget, selvom min have var lidt større. Jeg ville nok bare have flere og større bede med henholdsvis det lyserøde, pink, lilla, limegrønne, lysegule, hvide og creme. Min forkærlighed for cottage stilen ville også være bevaret. For mig kunne det ikke være andet, selvom jeg sagtens kan nyde og måbe over andre smukke stilarter.

  SvarSlet
 2. Så skønt et emne!
  Jeg ved at trends og tendenser, uanset hvor det observeres, fiser under huden, intetanende på mig;) Det er let at lade sig påvirke ubevidst. Jeg har også, bevidst, gået i modvind, hmm!
  Men det handler for mig, i bund og grund om at afprøve og eksperimenterer! Jeg finder i alle tilfælde ud af, om det jeg afprøver, passer til mit temperament og min energi!
  Så her er afprøvet og afprøves!

  For et år siden til min fødselsdag kom der pludseligt mængder af lyserødt i mit hjem, en farve i mængder, der altid i eget hjem kan give mig kvalme, med de forskelligartede blomster stod der, og jeg kunne, pludselig, virkelig lide dem, for en stund, men krydret med orange gult rødt eller blåt er det ganske delikat for mine smagsløg!

  Ha en god fredag aften
  Hilsen Anette

  SvarSlet
 3. Alle lader sig inspirere af alle. Bevidst eller ubevidst. Kim Larsen blev engang beskyldt for at have plagieret en andens melodi, og svarede at det da slet ikke var utænkeligt at han havde hørt melodien før. Men han vågnede en morgen med det melodistykke i sit hoved, og skrev det straks ned, som så mange andre gange før. Måske det havde lagret sig for længe siden, men det vidste han ikke, og brugte det han mente han selv havde komponeret. Andre idéer opstår simultant flere steder i verden.
  Jeg har en forkærlighed for den japanske have, og jeg kopierer de dele jeg kan lide, og oversætter dem til vores have. Er det så en japansk have? Måske, måske ikke. Men den sætter mig i den stemning jeg ønsker, ligesom når du blander den gule med den orange. Det er jo private haver de fleste af os laver, så de skal gøre os tilpas, da det er for vores egen skyld vi laver dem. En offentlig have anlægges ud fra andre hensyn, som man heldigvis ikke behøver indordne sig.

  Hilsen
  Morten Albek

  SvarSlet
 4. Vi inspireras. Ibland - ofta - plockar vi upp ditt och datt omedvetet. Plötsligt känns något Rätt. Eller Fel. Det är intressant hur trender, mönster osv vandrar. Vad uppstår var? En gång träffade jag en man från Iran som var expert på mönsterspråket i mattorna som vävdes/knöts där. Han såg en mängd likheter, form- och färgspråk, symbolbilder i de skånska textiler som ofta var hämtade från allmogekulturen. Tänk, där i en liten by någonstans i Skåne... och så där i en liten by någonstans en bit utanför Teheran...
  Nej, vi är inte isolerade öar, så tror jag att det är. Men roligt när naturen utmanar, exempelvis tycker jag att de växter som på eget bevåg dyker upp (ogräs, frösådder som vandrat på egen hand osv) kan synliggöra gränserna. Som nu nyss: En knallgul bland lammöronen. Nej!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlet
 5. Jeg betragter mig selv som gammel og garvet og jeg bliver aldrig færdig med at grave op og ned, smide ud, købe nyt og flytte rundt og omlægge fuldstændig som du beskriver og det har jeg gjort, siden jeg fik haven som 21 årig. Jo vi bliver alle påvirket af tidens tendenser. Jeg tror virkelig der er meget langt mellem nyopfindelser i haverne - det er som i al anden mode hvor vi f.eks har set ankellange nederdele og skulderpuder op til flere gange gennem tiderne ser vi nu igen gul og orange for slet ikke at tale om blå som nogle først lige har opdaget i sammensætningerne. Og sådan noget som dyrkning af urtehaver jo nærmest opfundet for nylig ifølge nogle mennesker, andre har bare set det som en naturlig del af sin havedyrkning hele deres liv.
  Jeg har haft mange solskinsgule, men lige i disse år kan jeg ikke finde en plads til "solsikkemarken" skabt af fuglefrø som jeg engang fortalte om eller morgenfruerne som jeg også holder af - jeg tror dog at de flytter ind igen på et tidspunkt.

  SvarSlet
 6. Selvfølgelig lader jeg mig påvirke og jeg fristes i høj grad af nye frøposer med sjovt indhold. Men jeg har altså stadig svært ved at forstå at nogle farver er ude eller inde i haverne i perioder. Farveskalaen har mig bekendt ikke ændret sig i årenes løb og i hvert tilfælde de gængse farver har været repræsenteret i haverne tilbage i historien. Så lige gyldigt hvor mange eksperter der udtaler sig om trends og tendenser, tænker jeg at det hele er prøvet og til alle tider har planteglade haveejere prøvet sig frem og plantet efter deres hjerte uden at skele til mode. Så for mig at se, er det ikke havetendenserne der er så nye, men derimod alle de nye medier hvor vi alle kan have ord og meninger i en lind strøm og der skal jo tales om noget.... ;o)

  SvarSlet
 7. Jeg regner mig osse for gammel i "haveri". Og jeg syntes ikke jeg lader mig påvirke væsentlig i modeluner. Tone i tone moden er smuk men i små bidder her på matriklen. Der er dog bede hvor visse farver ikke bliver plantet, de hører til i andre bede. Jeg har fundet et godt navn til de mest farverige bede, Kenzo bede .Fint skal det være. Og tildensen med gulblade planter, hmmmm, jeg har altid syntes de så syge ud, men en vis hr Dalby viser så smukke sammensætninger så jeg har prøvet, men nej, i andres haver kan jeg beundre dem, men de kommer ikke til at vokse her i haven.
  Nogle siger cottagestil jeg vil hellere kalde min havestil for wildsom, så kan jeg tillade mig lidt mere ukrudt i hjørnerne. hi hi.

  Jeg ønsker alle de heldige til Tante Grøns havebesøg en rigtig god dag, med det helt rigtige havevejr. Jeg er næsten ikke misundelig,
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE