lørdag den 28. juni 2014

PÅ HAVEVANDRING BLANDT TANTE GRØNS ROSER

HAVEREPORTAGE

HAVEFOLKETs første læserarrangement valgte vi at lægge i Tante Grøns have. Hun er indbegrebet af "Nordjyllands rose", og fordi det er rosens dag i morgen får du nu hele floret. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE

Kommet fra nær og fjern står vi der pludselig alle sammen - 10 glade læsere og deres ledsagere, og så os fra redaktionen samt vores gæve og gavmilde værtspar Tante Grøn og Syrenprinsen. Det er HAVEFOLKETs allerførste læserarrangement, og mon ikke der er flere end os, der har glædet sig til at besøge en helt unik have oppe i Limfjorden. Selvom det har blæst en halv pelikan og den stadig ikke var fløjet hjem, da vi gik rundt og nød, og selvom det er træls at vise sin smukke have frem, når man ved, den kan være smukkere i bedre vejr, så blev det en helt uforglemmelig oplevelse. Vi vil gerne dele ud af den, så du kan være med. Kridt derfor haveskoene, hold på hat og briller og følg med. For nu skal vi på havevandring i Tante Grøns have.

Hos Tante Grøn

Vi skal allermest se på roser, for i morgen den 29. juni er det rosens dag. Og selvom rygter hvisker, at tanten er mafioso i "Den nordjyske havemafia", så er hun altså også i mine øjne "Nordjyllands rose". Ej, det med mafioso er vist bare en morsom betegnelse for de haveglade og havekendte i det nordjyske, bare for lige at slå et søm igennem eventuelle spekulationer. Men rosen, hun blomstrer og trives med at have besøg, selvom der jo altid er en halv million ting, der skal gøres. Både længe inden, lige inden og bagefter.

Hos Tante GrønVi ankommer i "gården" - et sted, der emmer af ro og velvære - skyggefuldt og alligevel mildt og varmt med vægge, der har farver som selve himlen, og et naturligt lyst lys, der kun fås oppe på toppen af Danmark. Her er pyntet, men ikke overpyntet. Det er helt tydeligt, at her bor en æstet, en planteglad, der bare har lyst til at give hver enkelt plante en helt særlig plads og opmærksomhed. Alle vegne ser vi små opstillinger, der lyser af opfindsomhed og humor, men alligevel er der plads til at vi kan stille alle vores kasser og kurve med bytteplanter, der skal tages i øjesyn senere på dagen. Efter havevandring, kaffe, kage og havesnak, vel at mærke.

Hos Tante Grøn

Syrenprinsen, altså Tantens mand, har ventet med at fodre de smukke, hvide vidundere af en dueflok, der bebor haven. De flokkes omkring ham og er helt tamme. Han fortæller, at de ofte følger med på de daglige lufteture med Molly, havens hund.

Hos Tante Grøn

Vi er kun meget få, der kender hinanden i forvejen, og det er altså morsomt at hyggesnakke med mennesker, man kun har kommunikeret med på nettet. En aha-oplevelse, at stå der og "kende" hinanden, selvom det er første gang, vi ses. Det skal så klart gøres mange gange fremover.

Hos Tante Grøn

Det samme gælder jo med hensyn til Tante Grøn, med hvem man kan udveksle dybsindige og morsomme kommentarer under diverse havebloggeres indlæg. Selv har hun ikke en blog, det har hun slet ikke tid til. Der er jo haven.

Hos Tante Grøn
Hos Tante Grøn

DEN GRØNNE SAMLER
Tante Grøn er en vaskeægte samler, og fordi det hele har én eller anden funktion, virker det helt naturligt at møde rækker af zinkvandkander og en mindre landsby af redekasser - et Mini-Løkken for mejser, kommer man til at tænke.

Det er rosentid, og selvom der jo er et væld af andre sjældne og spændende planter, er det primært roserne, der dominerer og fascinerer.Vi går helt berusede rundt i dufte så forskellige som musk og abrikos - ja, enkelte læsere mener, at der er roser, der dufter af citronfromage.

Hos Tante Grøn

Hos Tante Grøn

Mange har deres kameraer eller mobiler fremme, og det er ikke mærkeligt. Selvom tidspunktet,  rent blomstringsmæssigt, bortset fra rosenfloret, er lidt af en overgangsperiode, er haven et sandt mekka af planter, der med deres særegne statur, farve, form eller aura skaber så meget liv i haven, at dét, der for mange af os andre er en mere stille overgangsperiode, ikke er det, der ligger lige for i denne have.

Hos Tante Grøn

Hos Tante Grøn

Haven er så fotogen og den er fuld af steder, hvor man kan slå sig ned og vegetere. Eller bare få øje på detaljer, som man ikke lige ser, mens man navigerer rundt og oplever. Duerne, der bebor endegavlen har også et dueslag midt i haven, og det er mere end hyggeligt at møde det på turen rundt. Lidt som om det er deres have, vi besøger, hvilket det vel egentlig også er. 

Hos Tante Grøn
Buff beauty
Buff Beauty
Hos Tante Grøn

Hos Tante Grøn

Hos Tante Grøn

Det slår mig, at sådan et havebesøg rummer meget mere og mange flere budskaber (som jeg kan finde ud af at afkode), end et vilkårligt besøg på et kunstmuseum. Nogen ville måske hævde, at det er to vidt forskellige oplevelser, event, eller hvad vi nu skal kalde det, og det er sikkert også rigtigt. Men jeg, som ellers besøger mange museer, bliver pludselig helt bevidst om, at haver som denne er betydningsbærere ud over det sædvanlige.

Pæon Sarah Bernhardt
Pæon Sarah Bernhardt


Haven består af mange gamle træer. Nogle af dem har du til gode til en anden gang. men da vi nu skal kigge på roser, skal du vide, at flere af dem har vidunderligt gamle mosbegroede frugttræer at slynge sig i.

Madame Plantier
Madame Plantier


TID TIL HAVESNAK
Hos Tante Grøn
Der er masser at snakke om, og selvom havens gæster ikke umiddelbart kender hinanden indbyrdes, går snakken lystigt. Vi er også gode til at dvæle sammen, noget, der i mine øjne er en meget overset "sport". Kaffe og kage skal der selvfølgelig også til. Og vi sidder stort set alle sammen i det nye, skønne væksthus - Tantens nye refugium. Det er så hyggeligt at vende dette og hint, og snakken går lystigt.

Hos Tante Grøn

Hos Tante Grøn


ROSENTID
At det er rosentid er ikke usædvanligt i juni, men at roserne står i fuldt flor, og faktisk har gjort det siden sidst i maj, er ikke noget, vi ser ret tit. Vi lod os komplet overvælde, og det vil vi nu invitere dig til også at lade dig blive. Vi ved naturligvis godt, at roser (ja, alle planter, men især roser) bare skal opleves IRL med alle sanserne, men da jeg i hvert fald selv til tider simpelthen bare har brug for visuelt at "inhalere" roser i en dyb vejrtrækning, så får du nu også muligheden. Off we go.

Sharifa Asma
Sharifa Asma


Slyngrose Veilchenblau
Slyngrose Veilchenblau

Rambler Paul's Himalayan Musk
Rambler Paul's Himalayan Musk

Eden Rose/Willestrup
Eden Rose/Willestrup
Det er langt fra kun den lyserøde farve, der får lov til at herske i denne have. Her er både gule, violette, dyblilla, sart rosa, hvide og roser med et samspil af farver. Samtidig er der et utal af roser fra forskellige familier. Mosroser, klatreroser, de engelske Austin roser, Kordana roser, Poulsen samt historiske roser. Sikkert flere - og det giver det et ekstra nøk i den retning, der gør at have opleves som unik.

Alchymist
Alchymist

Pilgrim
Pilgrim

Alba Maxima (Skagensrose)
 Alba Maxima (Skagensrose)

Hos Tante Grøn

Gerbe Rose
Gerbe Rose

William Lobb
William Lobb

Rambler Paul's Himalayan Musk
Rambler Paul´s Himalayan Musk

Nellikerose Pink Grootendorst
Nellikerose Pink Grootendorst

Slyngrose Bleu Magenta
Slyngrose Bleu Magenta

Slyngrose Bleu Magenta
Slyngrose Bleu Magenta

Alchymist
Alchymist

Westerland
Westerland

Madame Plantier
Mme Plantier

Golden Celebration
Golden Celebration
Efter nogle helt vidunderlige timer i i selskab med både værtspar, læsere, hvide fredsduer og roser, der bedårer helt ind i fimrehårene, takker vi af og drager mod vores egne haver igen. Fyldt op af oplevelser, inspiration og intens nydelse, af forestillinger om at tilegne sig lige dén og så også lige dén rose, for de er da helt uundværlige.

Tak, siger vi! Tak til jer læsere for en god dag og naturligvis til Tante Grøn og hendes Syrenprins. Vi glæder os inderligt til at kunne glæde endnu flere læsere samt til at kunne lave et nyt arrangement.

Rigtig god Rosens dag i morgen! 
Du kan se diverse arrangementer på Det danske rosenselskab's hjemmeside. Læs også:

MIT VINTERREFUGIUM
Enhver virkelighed starter med en drøm. Glas har i mange år været det stof, mine hedeste drømme var gjort af. Jeg drømte om et væksthus, der kunne fungere som et slags psykisk åndehul.  Tante Grøns haveTANTE GRØNS HAVE
Jytte Aggerholm Justesen, bedre kendt som Tante Grøn, har bedrevet en havebog, der emmer af poesi og dejlige havetanker. Læs den!
KAN DU GÆTTE?
... hvor vi har været?
Vi har besøgt en kvinde, der må have været engelsk lady i et tidligere liv. Se billederne og du vil give os ret!

21 kommentarer:

 1. suuk et paradis
  henrevne hilsner Gunvor

  ps computeren driller så hvis I får to mails så undskyld

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor, min trofaste ven, som jeg endnu har tilgode at møde....

   Tusind tak <3

   Gad vide, hvor du blev revet hen?

   Slet
 2. Så skønt at skue - også på fotos.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord, Tina. De giver ny haveenergi ovenpå en temmelig "jobbig" sæson, med vanding vanding vanding + alt det andet og så lidt mere vanding.

   Slet
 3. Så mange dejlige roser og sikke en skøn dag I har haft i Jytte og Johns vidunderlige have:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth Glashus:o)

   Håber du sidder og lader batterierne op inde i dit nye Wellness-hus. Ja, roser er en livsnødvendighed.

   Slet
 4. Tak for et helt vidunderligt view ind i en fantastisk have og en skøn dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære du med det smukke navn.

   Selv tusind tak for sidst. Det var SÅ hyggeligt.

   Slet
 5. Tak for turen i Tantens midsommerhave, der er så skønt at man får helt ondt i hjertet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Søde Anemone.

   Du må sørme ikke få ondt i hjertet, min blomst. Nej ok, jeg tror, jeg ved, hvad du mener:o) Faktisk er en stor del af haven lavet, i perioder hvor jeg har haft ondt i hjertet / sjælen. Derfor kan jeg ikke lade være med at agitere for haven som et terapirum, som en sjælesørger og som en yderst konstruktiv og effektiv "ondt i sjælen healer".

   Hvis jeg var en blæksprutte, hvis jeg vandt i LOTTO, hvis jeg havde råd til havehjælp, hvis jeg arvede en ukendt amerikansk milliardær-onkel, hvis døgnet havde 48 timer, hvis og hvis min bagdel var spids.....så er der slet ingen grænser for, hvor meget mere have, jeg gerne ville lave. Ideer og skabertrang skorter det ikke på. Det gør det derimod på tid og kræfter.

   Slet
 6. Tak for et dejligt gensyn med den skønneste have! Jeg sagde engang til Jytte, at jeg ønsker at efter, at gøre dem kunsten efter, at lave mit eget lille paradis - men det er ikke lige så let!
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gro.

   Tusind tak for dine altid så søde ord. Gro, du skal bare klø på. Hvis du vidste, hvor mange fejl, jeg har lavet.Og stadig laver! Ting tager tid. Men processen og vejen frem mod realiseringen af drømmen er mindst ligeså vigtig, som at nå "i mål" (selvom en have aldrig bliver "færdig") Det er så vigtigt at nyde den kreative leg mens man langsomt men sikkert omdanner sine drømme til virkelighed.

   Slet
 7. Kære Marianne.

  Af hjertet tak. Fra både Syrenprinsen og mig, skal der lyde en kæmpetak for alle de smukke (og store) ord om vores have. Det er dejligt at blive "læst" og dermed forstået. Det er skønt, at se sin have og sit hjerteblod beskrevet, af een af de dygtigste, mest emotionelle og passionerede haveskribentet, vi har i landet.

  Der skal også lyde en stor tak til vores smukke gazelleagtige havepaparazzi Lone. Hun kan knipse roser, så man bliver helt blæverblød om hjertet. En mere graciøs fotoudstyrsbevæbnet kratlusker, kan man simpelthen ikke have gående i sin have:o)

  Jeres læsere er bare verdens bedste. Det var en kæmpestor fornøjelse at få lov at møde 10 af jeres imødekommende og positive stammemedlemmer af "Sorteneglsfolket" med ledsagere. Det var en nydelse, at stå lidt på sidelinjen, og ligeså stille iagttage jeres plantebytteri. Der gik ikke mange minutter, før alle de skønne medbragte planter havde skiftet ejere. Det er så livsbekræftende, at se mennesker begejstres. Jeg er superglad for de nye planter, som jeg var heldig, at få op under mine sorte negle på vores Havetossetræf.

  Marianne, jeg vil give dig ret i, at en have kan være fuld af budskaber og statements. En have fortæller rigtig meget om ejeren, ligeså vel som en bilists måde at færdes i trafikken på, fortæller rigtig meget om, den person, som sidder bag rattet.

  Tusind tak alle jer på redaktionen og til jeres læsere for en uforglemmelig lørdag i vort lille vindomsuste verdenshjørne. Tak for jeres enthusiasme og grønne hjerter.

  De kærligste hilsner og tanker

  SvarSlet
 8. PS: Og tak for lækker kage:o)

  SvarSlet
 9. Dejligt gensyn med den flotte fantastiske have, man suger bare til sig og energien strømmer til.Dueslaget må jeg i gang med.

  SvarSlet
 10. Kære Beate.

  Morsø Produktionskole Rolstruphus kan helt sikkert være dig behjælpelige med dit dueslag. Pøj pøj.

  Du og dine ønskes en fantastisk sommer.

  Knus og mojn fra æ ø

  SvarSlet
 11. Jeg vil også lige sige tak for en dejlig dag med inspiration og velvære blandt roser og andre dejlige vækster. Og tak til Havefolket for at få det hele til at ske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tak til HAVEFOLKET for deres store engagement i "havesagen". Og selv tusind tak for en dejlig dag med hyggeligt samvær og plantebytteri. Mine adoptivplanter fra dagen gror lystigt.

   Rigtig god sommer

   Slet
 12. Den smukkeste have jeg kender...... Det er Tante Grøn og Syrenprinsens have. Følelsen er den samme hver gang jeg har oplevet den... først føles et sug over den skønhed som møder én, og så mærker man hvoran roen og glæden breder sig i hele kroppen. Her slapper man af som gæst, og man mærker sjælen og glæden i haven. Dét er den have jeg aller helst ville kunne "adopterer" - og den og dens beboere er mine største inspirationskilder.
  Jeg ville elske at ha været med Havefolket på visit og det ser bestemt ud som om I har haft en skøn tur. Dejligt.
  Mange sommerhilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susan.

   Tusind tak for din enthusiasme og de flotte ord. Det er virkelig stort for os, at være din inspirationskilde. Større kompliment, kan man ikke få. At kunne så et frø og bringe havestafetten videre er noget, der løfter humøret, og giver energiniveauet et kæmpeboost.

   Knus

   Slet
 13. Så blev jeg lige overhalet inden om af sommer, sol og ferie.........men skønt at vende tilbage til computerskærmen og gense dette paradis på jord. Fantastisek billeder der indkapsler stemningen på smukkeste vis.

  Endnu en gang 1000 TAK til Jytte og John for en fantastisk haveoplevelse............det er dog dem skønneste plet på jorden I der har skabt. Tak til redaktionen for initiativet med sådan et fantastiske læserarrangement...... der bliver helt sikkert rift om at deltage i hvad I finder på i fremtiden.

  Kærlig hilsen Dorthe

  SvarSlet

ANNONCE