torsdag den 30. oktober 2014

HAVE UDEN ORD

HAVEREPORTAGE

Et meget moderne haveanlæg er nyeste haverum ved Kiftsgate Court. Haverummet er tilføjet af den nuværende ejer, Anne Chambers.

TEKST & FOTO: LONE

Jeg har tidligere her på HAVEFOLKET vist haverum fra "Kiftsgate Court Gardens" - en privatejet have tæt på Chipping Campden i Gloucestershire. Tidligere har jeg inviteret med på havevandring i den hvide have og på skrænten med den italienske terrassering. I dag vil jeg invitere dig med ind i det haverum, som Anne Chambers, der bor på stedet som tredje generation, har tilføjet.

Haverummet var tidligere rum for bebyggelsens tennisbane. Men for år siden blev rummet omprojekteret, og stedet emmer nu af ro og fred.


Tennisbanen er forvandlet til et stort bassin, og via hvide trædesten fra den ene side, kan man bevæge sig ud på en græsbelagt ø, der omgives af det sorte vand. Både trædesten og græsøen synes at svæve over det sorte bassin, da alle kanter ligeledes er givet farven sort.

I den modsatte ende af bassinet står en dobbeltrække af bronzerede philodendronblade, der på lange stilke svæver over det sorte vand. 

I perioder strømmer kaskader af vand fra bladenes centrum. Kort efter aftager vandstrømmene i hastighed, det drypper en anelse fra bladene, for blot igen at ophøre helt, og tavsheden er tilbage. 

Vandplaskeriet fortsætter med jævne mellemrum. Man falder i staver og kigger blot, lytter og observerer. 

De enorme takshække, der er klippet, så man får associationer til tilskuerpladser, er tavse vidner og giver blot ro og robusthed til det store rum. Hækkene vidner om, at kulisserne ikke er nye, men har en historie. Engang hørtes lyden af tennisbolde ramt af opstrammede ketchere. Måske lyden af hurtige trin - latter eller forbandelser. 

Nu er her tyst og rum for eftertænksomhed.

Det kan for nogen måske synes uinteressant? Helt uden blomstringer og med ens stedsegrøn eller bronzeret "beplantning" året rundt. Men det er det bestemt ikke. Man skal sætte sig ned og mærke efter. Lytte og observere. Over halvdelen af rummet er himlen, der er inviteret ned i haven, og bare det er ganske overvældende.HER ER VI
Kiftsgate Court Gardens
Kiftsgate, Chipping Campden GL55 6LN

OM HAVEN
Haven ved Kiftsgate Court ligger smukt i bakkerne i engelske Cotswold. Dette er en have skabt af tre generationer af kvinder. Og haven er stadigvæk i familiens eje.
Læs mere om Kiftsgate Court Gardens her eller tag med på besøg ved nabohaven: Hidcote Manor Gardens.

ANNE CHAMBERS' PARADIS
Mon ikke du kender dette element? 
Det er fra haven ved Kiftsgate Court, der ligger smukt i bakkerne i engelske Cotswold. En have skabt af tre generationer af kvinder. Og haven er stadigvæk i familiens eje.

DEN HVIDE HAVE VED KIFTSGATE COURT 
Kiftsgate Courts fantastiske sunken garden er en fredfyldt gårdhave, der ligger i læ bag bebyggelsen her på stedet. Haven er døbt "The White Sunken Garden", og farven refererer i dag til buskene.


MRS. WINTHROPS HAVE 
Det er fristende at komponere staudebede tone-i-tone, men brug af kontrastfarver skal ikke underkendes. Se her et specielt eksempel fra Hidcote Manor Garden

8 kommentarer:

 1. Tak for dit zenmoment du giver med dette indlæg, der illustrere så overbevisende, hvordan man kan opnå stor nydelse befiret for al hysteriet, og hvis man holder kæft og lukker op for sanserne.
  Sssshhh!!

  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, Kjeld. Og - nemlig!
   Som Birgitte skriver i sin kommentar, så burde alle haver være forsynet med et hellested som dette.
   Et sted, hvor man ikke bliver forstyrret af 10.000 synsindtryk, men bare kan finde ro :-)

   Slet
 2. der skulle stå befriet! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. naturligvis!
   Er så vant til slåfejl i kommentarer - også os selv imellem - så jeg ser dem ikke engang mere :-)

   Slet
 3. Fantastisk haverum, Lone! Sådan et rum burde der være i enhver have. Et sted at trække sig tilbage og bare være.

  SvarSlet
 4. Meget meget smuk erstatning for en tennisbane.

  SvarSlet

ANNONCE