Min store interesse for havedesign har nu fået føjet endnu en dimension til, og jeg er begyndt at overveje, hvordan jeg med den kan forbedre mine oplevelser af haven. Det handler om belysning i haven eller nærmere, hvordan jeg kan få glæde af min have også i de mørke måneder af året.


TEKST & FOTO: LISBETH COUNTRYLIV
Som barn elskede jeg at være ude om aftenen, hvis det havde sneet tæt og det holder jeg i og for sig stadig meget af.Den måde det hvide lag på jorden oplyser mørket og gengiver skyggerne fra buske og træer er forunderlig og haven opleves på en helt anden måde.

 

Jeg synes også, det er hyggeligt når der tændes lyskæder i træerne og sættes lanterner ved hoveddøren og på terrassen, men som regel fungerer de udelukkende som hyggelys i mørket og jeg har ikke som sådan tidligere tænkt over at anvende kunstig belysning  til at forstærke indtrykket af planter eller fokuspunkter i min have.

 

Kunstlys i haven kan jo meget andet end at oplyse en gangsti eller nøglehullet i hoveddøren, det har  du muligvis opdaget for længst mens jeg har haft fokus på beplantning og sammensætning. Det vil jeg dog til at eksperimentere med nu, for hvorfor ikke nyde elementer i haven hele året? Det vil være fantastisk at kunne betragte hjertetræet i baghaven fra stuevinduet et par timer en novemberaften.
Min interesse tog fart sidste år, hvor vores store næstennabo Novo Nordisk havde bygget nyt hovedsæde og anlagde en park omkring bygningen i 2014. Jeg fulgte nysgerrigt med i anlæggelsen af parken, som  er tegnet af  landskabsarkiterne SLA,  og det var spændende at følge, især fordi jeg havde mulighed for at se et anlæg blive skabt med fuldvoksne træer og blive komplet i løbet af få måneder.
I dette landskab blev rejst standere med spotlights, som lyser nedad, nedgravet spots i jorden som sender lysstråler op i træerne og nogle dage, når jeg luftede hunde i området, var lysstrålerne blå og jeg undrede mig – hvad havde de gang i?
Siden har jeg læst en del om emnet og bl.a. fået bogen ”Belysningsboken. Så ljussätter du utomhus”. En super inspirerende bog som gennemgår eksempler på forskellig lyssætning i haven og muligheden for at forstærke oplevelser udendørs med lyskilder – varmt eller koldt lys eller sågar farvet lys.
Her lidt eksempler fra Krogshøjvej i Bagsværd, hvor Novo Nordisk ligger:
Lyset stråler oppefra og ned på træer og beplantninger nedenunder. Samspillet mellem lyset inde i bygningen og lyset udenfor giver et behageligt og indbydende indtryk. Det er aften og mørkt ja, men det føles trygt. 

 

 

En anden effekt får man ved at lade lyset stråle op i et stort træ, her fremhæver det fyrens stamme og grenene i kronen og på det første billede trækker man også blikket mod de træer, som står langt væk i baggrunden.
Selvom jeg tvivler på at jeg selv vil anvende blåt lys i min egen have, så synes jeg at det får en fantastisk skyggeeffekt her. Denne Himalayabirk står tæt på en kulsort facade. Selve træet bliver belyst af stærkt blåt lys fra oven, hvorimod hvide strålekastere er rettet mod belægningen som er støbt hvid beton. Desuden er der smukt lys som understreger kanten af belægningen.
I Sverige har der siden år 1999 været afholdt en event ”Lights in Alingsås” i oktober måned, hvor lysdesignere fra hele verden kommer og sætter lys i det offentlige rum. Lysdesignere og studerende i arkitektur og design begynder med en workshopuge hvor lysarrangementerne bygges op og derefter åbnes for offentligheden som kommer og ser resultaterne. Jeg har planlagt en tur dertil og glæder mig til at opleve det.
Jeg synes, at det kunne være interessant at høre om og hvordan, andre bruger lys i haven?

Du kan læse meget mere om Lisbeth og hendes havepassioner på bloggen “Countryliv”, som du finder lige her.