lørdag den 2. januar 2016

GODE GRUNDE TIL AT GÅ I HAVEN

HAVETANKER

Ja, det er måske ikke lige det rigtige forum at bringe denne artikel i, for havefolk er jo ofte rigtigt glade for at gå i haven. Men det kan jo godt være, at der er nogen, der har det sådan her: "Suk - haven skal jeg også lige have klaret", og så er det at jeg bare lige vil minde dig om, hvorfor haven er så god for dig! 

TEKST & FOTO: MARIANNE

I nyhederne kan vi læse om, at man nu kan få motion på recept og at man kan henvises til terapihaver, hvis man er udbrændt og stressramt. Sansehaver dukker også mere og mere op i pædagogikken og i særforsorgen, og mange kommuner landet over laver træningscentre, terapihaver og sansehaver for depressionsramte, demente, fysisk og psykisk udfordrede og for folk, der har en masse (andet) at kæmpe med end os andre og derfor har ekstra svært ved at finde glæde og optimisme i deres liv. Det lyder alt sammen ret fornuftigt i vores øren og vi håber at trenden vil fortsætte! 

Imidlertid ligger der altså omkring 2,1 mio. haver på dansk jord og hvis vi tæller altaner, vindueskarme samt trappesten og bagtrapper, baggårde og byggetomter med, så handler det om langt flere. Alle disse haver indeholder et trivselspotentiale.Ja, ikke nok med det. De indeholder muligheden for velfærd i ordets egentligste forstand. At fare (= rejse) sundt og behageligt gennem livet. For selvom vi måske ikke lige står overfor at skulle helbredes for en sygdom, så kan det moderne liv i det 21. århundrede godt stille så mange krav til os som mennesker, at vi får et udtalt behov for at "slå hovedkontakten fra". For at få fri og fred.

Desuden er der rigtigt mange af os, som ikke lige tænder på at løbe fortovene tynde og aldrig fik tilmeldt os det der zumbahold, og som derfor ikke får rørt os nok. Jow jow, der er mange grunde til at haven er god for os.

Vi stiller skarpt:
  AT HAVE HELLE
  Dvs. at være et sted, hvor hverken chef, medarbejder, kolleger, børn eller andre sådan lige kan få fat i én. Det kræver naturligvis at man har "glemt" mobilen indenfor - eller sat den på lydløs og lader være med at tjekke den tidligt og silde.  Det viser sig altid at ungerne klarer sig, at kollegerne finder en løsning og at chefen alligevel ikke har tid, hvis man ringer retur. Sørg for at have "min tid". Haven er jo langt rarere at opholde sig i end på toilettet (som ellers er det eneste sted med lås på, hvor man får lov til at være alene for en tid).


  AT FÅ SUCCES
  Alle har brug for at mærke at noget lykkes. At det de gør, med eller uden besvær, omhu eller anstrengelse - måske for første gang, eller måske for fjerde gang - lykkes.
  Det er ikke os alle, der har job. Det er heller ikke os alle der får anerkendelse eller ros for vores indsats, særligt ikke hvis vi er selvledende. Så dét, selv at kunne mærke at det her, dét kan jeg altså godt finde ud af. Det er noget af det mest motiverende og selvværdsstimulerende der findes.


  AT "LEGE" OG SKABE
  Vi har alle gjort det da vi var børn. Det var vores naturlige måde at lære at være til i livet på - ved at lege. Det kunstneriske i sig selv behøver ikke at se kunstnerisk eller særligt fint ud. Det at skabe er en del af den menneskelige psykes behov. Og det ligger lige ved siden af det at lege. For nogle er trangen tydelig og de bliver måske så dygtige, at de kan ernære sig ved det. Men for andre er det bare hyggeligt at gå og dimse lidt i haven. Flytte rundt på ting og krukker, lave en dekoration eller sammensætte et bed. Vi kommer i en tilstand af flow, når vi "leger". Det er så sundt at "holde fri og lege". Uden mål og med. Bare for legens skyld!


  AT MÆRKE VI KAN GØRE EN FORSKEL
  Der er uendelig meget snak om CO2-udledning, bæredygtighed og miljøansvar. I din have kan du være med til at gøre en forskel. Der skal ikke ret meget CO2 til at fragte frø til gulerødder, salat, kartofler og bønner fra din have til dit køkkenbord. Der går heller ikke en tusindårig gammel tørvemose til, blot fordi du skal bruge noget jord. Den ligger jo i komposten og bliver til af de blade du rev sammen - som det naturligste af alt! Og de kemikalier, der står på hylderne til at fjerne utøj og andet skab med får lov til at blive stående. Jo tak, det er noget af det allervigtigste i menneskers liv, at det vi gør giver mening. Og at vi hver især selv kan være med til at gøre en forskel.


  AT BRUGE HELE BEVÆGEAPPARATET i KROPPEN
  I haven kommer vi automatisk til at bruge alle vores muskler i kroppen. Så bukker vi os og samler noget op, så strækker vi os og klipper et eller andet af, så rækker vi os fremover og tilbage igen og finder balancen uden at falde, for så et øjeblik efter at sidde på hug og luge eller trække en rive eller skubbe en kost. Det kan godt være vi er ømme i kadaveret, når vi kommer ind. Men det er fordi vi bruger muskler, som vi normalt ikke bruger. De har bare ligget der og ventet på at du tog dem i brug. Og næste gang gør det ikke ondt. Dér skal du endda have vendt komposten. Så heldigvis bliver det ikke et lige så stort chok for kroppen, fordi den allerede er i gang.

  AT MISTE FORNEMMELSEN FOR TIDEN
  Når vi går i haven (og mobilen ligger indenfor), så mister vi tidsfornemmelsen. Og hvad der er endnu bedre er: Vi glemmer os selv. Vi glemmer at sætte os selv i centrum og kommer til at bruger vores tankevirksomhed på en adspredt og ufokuseret måde. Det er utroligt sundt for hjernen. Det er det man gør, når man går til mindfullness eller meditation. Det meste af vores vågne tid er vi fokuserede og løser problemer af en eller anden art. Står til rådighed og skal tage stilling. I haven går tiden på en anden måde og vi tænker anderledes. Mere "organisk" om jeg så må sige. Lader tanker følge det vi ser og det vi gør. I stedet for at tænke fremad - i løsninger og strukturerede, fokuserede mønstre. Ren balsam for en træt hjerne. Og sindet - det holder fri og lader op. Indtil vi skal tisse eller bliver sultne.


  AT STIMULERE GLÆDEN KEMISK
  Ja nu vi er ved det. Man skulle tro det var løgn, men det er det ikke. Jorden indeholder stoffer - bl.a. en bakterie, som stimulerer vores serotoninproduktion i hjernen. Du ved det der lykkestof, der ellers enten klarer sig selv, eller som fås i perikon eller de såkaldte "lykkepiller". Dvs. at når vi roder i jorden, luger, graver, potter, planter, fejer sågar, så hvirvles sporer fra bakterien op og stimulerer os, så vi kommer afslappede og glade ind igen bagefter. Sådan noget kan man godt blive afhængig af. Vi taler af erfaring!

  AT VÆRE EN DEL AF EN STØRRE HELHED
  Det lyder ret frelst, vi ved det godt! Men når man har været i haven med åbne sanser i en halv time - ja, såmænd bare et par minutter, så ved vi det: At vi hører til jordkloden. At vi er en del af den. At vi er en del af alt det levende og organiske der findes. Er vi jævnligt i haven opdager vi, at vi indgår i den rytme, som årets åndedræt selv drager, og at vi hører til der. At planterne regner med os, at fuglene har vænnet sig til vores tilstedeværelse, at pindsvinet kommer frem og regner med at der er vand i skålen. Vi finder ud af, at der findes så meget det blotte øje ikke ser, at det bliver helt uoverskueligt at skulle forklare det hele rationelt. Men vi ved, at del og helhed hænger sammen og at helhed ikke kan klare sig uden del og at del bliver meningsløs uden helhed.

  AT HJÆLPE ANDRE
  Ja, det er jo ikke givet, at man gør det som havemenneske. Men de fleste gør det - og meget gavmildt! Oplevelsen af, at andre bliver glade for det, man ellers ville have komposteret eller stillet til storskrald, den er svær at sammenligne med noget. At se lyset i øjnene og mærke den sitrende glæde ved modtagelsen, det er uovertruffent. At bistå andre med at opklare, hvilken plante de har stående i deres have, hvordan de kan få held med blomstringen på deres pæoner, eller hvornår de får held med at så floks - det er så livsbekræftende. Det vidner diverse og efterhånden rigtigt mange facebookgrupper og andre netbaserede chatrooms for havefolk om.


  AT FORETAGE SIG NOGET DER GIVER MENING - ELLER SOM NETOP IKKE GØR
  Det er ikke altid lige nemt for ikke-havefolk at forstå, hvad det er der er så skønt ved at gå rundt i timevis i støvregn og blive møgbeskidt, få ødelagt sine negle, ru hænder, få halvvåde knæ eller bagdel og blive forpustet og få røde kinder og træt krop . Ej heller, hvad det er der tiltrækker sådan ved at gå i havecenter og købe halvvisne pinde med et prisskilt på, der bærer samme beløb som en udmærket middag på en fancy restaurant. Men vi ved det, os havefolk. Og det er bare så fedt at gøre noget, der ikke er særlig rationelt eller forståeligt for andre. Ikke andre end andre havefolk.

  "Det er ikke altid lige nemt for ikke-havefolk at forstå, hvad det er der er så skønt ved at gå rundt i støvregn og blive møgbeskidt".   MANGE FLERE GRUNDE
   Der er jo flere grunde. Rigtigt mange flere. Mange af dem er fritids-have-entusiast-lystbetonede, men langt de fleste er rent helbredsmæssige, hvilket planerne for kommende sygehusbyggerier også bevidner. Der er også dukket en del forskning op, som skaber evidens for, at jævnlige ophold i naturen (dvs. med udsigt til den, med adgang til den eller med haver indenfor) - heler. Således at vores blodtryk daler, at hjerneaktiviteten normaliseres - endsige stimuleres samt at hjerterytmen og vejrtrækningen falder til ro. Alt sammen (forhøjet blodtryk, uregelmæssig hjerterytme og overfladisk heftig vejrtrækning) er symptomer på stress eller pres. Og her er haven (og naturen) altså det ultimativt bedste sted du kan hele i.

   Måske du også har en rigtig god grund til at gå i haven? Jeg vil rigtigt gerne høre om den! Fortæl fortæl!

   24 kommentarer:

   1. Hej Marianne!

    Så har du igen begået en af dine virkelig gode artikler! Og hvor er det rigtigt, det du skriver. Jeg vil gerne ønske jer gode havefolk et rigtigt godt nytår.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak, Elna! Artiklen er vist mere end et år gammel. Havde selv helt glemt den, men den synes stadig aktuel.

     Godt nytår til dig og dine også. Ja, til alle der læser med! <3

     Slet
   2. Tak for indlægget det er SÅ rigtig det du siger Marianne og godt nytår. Vi er nogle stykker der her i det samfund på en eller anden måde er hægtet af, og derfor prøver at finde en vej ud af smerten eller what ever man nu er stået af for. Så når jeg eks. går rundt derude i haven så er tid ikke noget jeg tænker på. så er det legen med de elementer jeg nu har gang i der tæller.Der igennem opstår der en drivkraft som overgår al forstand. Da jeg for mange år siden var hos egen lægen kom vi frem til at lave højbede og så fremdeles sanselig have....det råd har jeg aldrig fortrudt. Det kan overkommes af næsten alle, selv kørestolbrugere .
    Et godt nyt have år fra mig til alle jer på redaktionen .
    Grethe

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Grethe

     JA, højbede og haver kan klares af næsten alle. På plejehjem og i beskyttede boliger bruger man det også og det bibringer beboerne så meget glæde og livsmod. Det siges, at Nielson Mandela i sine mange år i fængsel klarede sig igennem ved at få lov til at dyrke grøntsager på taget af den bygning, han var indsat i. Det taler nærmest for sig selv... synes jeg.

     Smerter, fysiske som psykiske, sygdom og andet stads, som man næsten ikke kan gå gennem livet uden at have mærket bare lidt til, det om ikke forsvinder, så glemmes for en stund. Tåles, lindres. Det er bare så godt.

     Tak for din nytårshilsen - jeg videregiver den.

     Kh. M

     Slet
   3. Super indlæg, fuldkommen rigtigt.
    Jeg har aldrig mobilen med i haven. Det må vente til jeg bliver kaffetørstig og går ind for at lave kaffe.
    Min have er min batterioplader, et helle, fitnesscenter, legeplads, det hele altså. Jeg ved jeg nok aldrig bliver færdig i haven, men det ville da osse være kedeligt. Min gemal har givet mig en ny rød trøje, men jeg er ikke sikker på jeg vil bruge den i haven for så er jeg jo for nem at finde, hi hi.
    Er man gnaven en dag er det bare om at kunne komme ud så glider det af, for der er gærdesmutten og der er rødhalsen og der kommer den første påskeklokke, og der.......
    Godt nyt haveår til alle Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, søde Gunvor - nu har vi også været en tur med dig i haven! Jeg har ofte enten mobilen eller kameraet med mig i haven.l Jeg pakker en lille kurv inden jeg går ud - med en flaske vand, en lille termokande, rosiner, kiks gulerod el lign. og så mobilen. Der er altid et eller andet, der er så smukt, at jeg må fotografere det. Eller underligt eller sjovt.

     Jeg tjekker til gengæld aldrig beskeder eller andet, og jeg læser heller ikke nyheder, mails el lign. for det kræver briller og en helt anden slags koncentration, s det gemmer jeg til jeg kommer ind igen.

     Jeg har desuden et par futter - sådan nogle blå plastikovertrækspose-sokker liggende, til hvis jeg skal på toilettet, for så går det lidt hurtigere.

     Nå, skal ud og dække af mod barfrost i dag - det er på høje tid.

     So long; M

     Slet
   4. Hvilket herligt og livsbekræftende indlæg. Tænk at der virkelig er så mange gode grunde til at glædes over og i sin have. Jeg vidste det jo godt, men det var sjovt at læse... jeg deler straks! :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Jette, vi ved det alle (herinde) godt, og derfor har artiklen vist også ligget længe og lumret, men jeg opdager tit, at ting, jeg ved og er enig i, bliver ofte endnu mere præsente for mig, når noget gider at sige det (igen).

     Derfor også 1000 tak fordi du deler. At så mange som overhovedet muligt får inspiration til at nyde havens og udelivets glæder er et af mine store livsmål.

     Kh. M

     Slet
   5. Så sandt er det og dejligt at blive mindet om det. Jeg er fuldstændig afhængig af min have og afhængig af at have hænderne godt plantet i den sorte muld. Det er simpelt og giver ikke altid mening. Men det føles rigtigt. Skønt er det så at få lov til at dele sin iver på bloggen med andre skønne havemennesker.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Livsnyder-haveejer, jeg er helt enig. At dele med andre er den halve glæde. Skønt havde jeg bare naturen og en øde ø, kunne jeg klare mig længe. Men sammen med andre, bliver al ting udviddet og til en endnu større oplevelse. Det må være det med fællesskabet og tilhørsforholdet til moderjord, tror du ikke?

     Kh M

     Slet
   6. Kære Marianne.
    Tak for et super godt indlæg. Det er jo så rigtigt det hele, forstår slet ikke dem der ikke intresserer sig for deres have :-) Jeg bliver så glad og lykkelig af at gå og rode derude :-)

    Ønsker et rigtig godt og fantastisk nyt haveår for alle os haveelskere, håber der er mange nye der bliver smittet med havebaccillen, bare sådan for deres eget velbefindende :-)

    Kærlig hilsen Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Anette
     JA, nemlig! For deres eget velbefindendes skyld. Ikke for vores, skønt det er godt at være mange, der har denne hobby og livsstil til fælles. Men set med samfundsbriller, så er det på aller højeste tid, at alt det levende og grønne derude (dermed mener jeg både natur og kultiveret natur/haver) kan bidrage til at mennesker finder ro, lindring, helse og pause fra det pulserende og fragmenterede moderne liv.

     Tak for din søde hilsen; M

     Slet
   7. Kære Marianne.
    Jeg kun sige et stort JA til det hele. Min have er min lille verden hvor jeg kan lade af, lade op, komme af med og modtage. Haven bidrager så meget i mit liv, så hvis jeg ikke havde haft den grønne plet i mit liv, ville jeg slet ikke kunne fungere. Vrøvl vil nogen måske sige - så ville du bare finde noget andet - ja, måske... men alligevel ikke, fordi haven giver mig så meget energi og overskud på en sådan behagelig og harmonisk måde. det er svært at forklare, men jeg er sikker på at andre, som har have kender til den fornemmelse - at kunne mærke jorden som over dage, uger går fra at være en mærkelig masse som ikke er til at arbejde til at blive en varm, fyldig muld, hvor man kan mærke varmen, fornemme duften og nærmeste mærke den substans der for planter, regnormen og alt det andet til at leve og gro.
    Så hvis jeg ikke kan komme derud og se, dufte og rode rundt så er dagen ikke helt rigtig.
    Så haven er livs vigtig medicin for for mig
    Kh.
    kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Kirsten; Åh, hvor genkendeligt. Og det du siger med at jorden under vores fødder forvandler sig til en klæbrig og underlig masse til at blive frugtbar, muldet og nem og indbydende at gå til.... Dér fik du sat ord på noget, jeg ikke selv har bemærket, men dog iagttaget. Tak for det. Ja, det er et mirakel. Selv er jeg heller ikke rigtigt "menneske" hvis ikke jeg kommer ud og får stimuleret mine sanser og mit sind.

     Kh. M

     Slet
   8. Fin artikel - og rammende! Bider mærke i den sidste "påstand": - at jævnlige ophold i naturen heler. Vi er flyttet fra storbyen (Aalborg) til en lille bitte landsby med egen å i baghaven og direkte ud til et meget spændende område, både biologisk, geologisk og historisk. Vi har isfugl i vores baghave. Råvildt kommer til åen. Der er bare så mange gode grunde til at komme ud i vores have, bare være der - sommer og vinter...;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Isfugl og råvildt, å og storslået landskab - så bliver det vist bare det, som drømmene drømte. :) Tillykke med jeres nye sted! Lyder livsforlængende! <3 Kh. M

     Slet
   9. Det er sådan en skøn artikel, frisk luft og ,måske, lidt roden i jorden er virkelig god medicin, også føre det meget med sig jo mere man roder i jorden, ja det er glædesskabende- og jeg vil gerne have dette indlæg til at ligge fast på min blogs sidebjælke, så er det ok jeg stjæler et af billederne til det?

    SvarSlet
    Svar
    1. eller må jeg linke til det?

     Slet
    2. Kære Anette, tak for roserne. Selvfølgelig må du begge dele, både linke og låne banner (se i sidepanelet) eller foto. Når blot man kan se, at det kommer fra HAVEFOLKET og er skrevet af mig.

     Alle må både linke og dele og gøre ved med vores artikler (med kildeopgivelser) - vi bliver blot glade for at de kan glæde og inspirere så mange som muligt!

     Tak og vinkesmil. :) M

     Slet
    3. Vinkesmil tilbage:-) tak, og dejligt at vide, og en skøn artikel at dele. Sidder selv og er ved at formulere denne haves historie, og der vil også blive nævnt hvor godgørende effekt den har og har haft på eget velbefindende, og kommen sig efter et sammenbrud, men sådanne ting tager lidt tid at formulere....

     Slet
    4. Hi hi, glemte at sige den selvfølgelig er sat ind på bloggen med fint logo.

     Slet
   10. Jeg har set det, ja, flot! Glæder mig til at høre om det - er selv ikke en gang kommet dertil (sådan mere privat fortælling) selvom det er hhv. 17 og 5½ år siden jeg stod overfor mine to værste livsudfordringer, som livet i haven "helbredte".

    SvarSlet
   11. Hej Marianne
    Rigtig god artikel. Og vi alle glæder os jo til at komme derud.
    økologisk haveambassadør og har en stor glæde ved, at dyrke sundere fødevarer i haven. Indholdet af sekundære næringsstoffer er beviseligt meget større fødevarer, der ikke er pæset frem med overgødning, pesticider og antibiotika. Og vigtigt, at vi lærer at anvende alle de gode (medicin) planter i den daglige kost. Da jeg har arbejdet med sundhed, ernæring og miljø i hele min karrierer, bruger jeg nu min til på fordybelse og spredning af det superSunde og oplevelsesrige ved at dyrke sine egne fødevarer. Min hjemmeside er FruGrøn.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne Grete alias Fru Grøn

     Tak for din kommentar, måske er der smuttet en linje, men jeg er med på, hvad du skriver. Ja ud med sprøjtegifte og andet skrammel, her på HAVEFOLKET og stensikkert i min have fremmer vi økologisk og bæredygtig dyrkning. Egentlig er jeg vist også ambassadør i vores lokalområde, jeg har bare ikke haft tid til at deltage i noget. Men på HAVEFOLKET kan du og andre læse en masse artikler om økologiske dyrkningsmetoder, genveje, fif, tips og anmeldelser af bøger med økologiske have- og dyrkningsemner. Skriv blot "HAVEFOLKET og økologi" i Onkel Googles søgefelt, så dukker der div op.

     Dbh. M

     Slet

   ANNONCE