onsdag den 23. august 2017

PÅ VRANGSIDEN AF HAVEN

HAVERUM

Advarsel! I det følgende vil der forekomme uskønne billeder - vi skal nemlig se bagsiden af min have og det er bestemt ikke noget jeg viser frem normalt. Men i denne, lille sluttede kreds kan I få lov at komme med til vrangsiden af min have.


TEKST & FOTO: HENRIK


Jeg har før fortalt, at jeg har en lille have. Det betyder blandt andet, at man altid mangler det hjørne hvor man kan gøre af alt det, der ikke har fundet sin rigtige plads - eller som bare er mindre kønt at kigge på. Jeg har således fravalgt en kompost, for jeg ville ikke ane hvor jeg skulle gøre af den. Men jeg har en vrangside jeg kan bruge. På bagsiden af carporten, som ellers står helt ud til skel, er der jo en lille strimmel jord under tagets udhæng. Og heldigvis er min nabo en mark, så det er muligt at komme til denne stribe jord langs kornet. Så her har jeg mit lille skatkammer af alle de planter, jeg ikke lige ved hvor jeg ellers skulle gøre af.

Det startede med et ret akut behov for at få kastet de planter i jorden, som jeg måtte hive op, da der skulle laves pigstensbelægning foran huset sidste år. Der stod en række lavendler, kærmindesøster og nogle stokroser. De røg i denne sidste bare plet jord, jeg kunne finde: langs carporten. Der stod de egentlig meget fint, de overlevede i hvert fald næsten alle sammen.

Nogle af dem har siden fundet en mere blivende plads inde i haven, mens andre er blevet givet et permanent ophold herude på bagsiden. Og andre er kommet til: Gladiolus! Flotte er de, men de har denne irriterende vane med at vælte rundt, når regn og blæst får fat i dem. Herude kan de vælte så tosset de vil, når bare de holder sig oprejst længe nok til, at jeg kan høste dem til mine vaser!

Det gælder for så vidt også stokroserne. De kan jo også have svært ved at holde sig oprejst, og når først de har lagt sig ned, er de næsten ikke til at binde op igen. Her kan jeg nyde synet af dem på afstand - og det kan forbipassende på vejen også. Men jeg behøver ikke irritere mig over deres til tider manglende balanceevne. Nogle Kæmpejernurt, der er blevet luget væk på terrassen, har også fundet vej herom. Og et par rabarber, som jeg fik en dag. Og et par Geum, som jeg kom til at købe hjem. Tilbud, du ved...

Men den største glæde, som denne "bonus-have" har givet, er alligevel mine dahlia! Jeg har kæmpet mod snegle, mod tørke, mod skygge og hvad ved jeg i mange år. Men her, op ad den sydvendte væg og koblet op på mit vandingsanlæg, dér er der i den grad kommet gang i blomsterproduktionen!

Stenene foran er bare lagt løst ud. De var stablet så fint op ad væggen, men da jeg ikke lige havde et sted at gøre af dem... ja, så har de altså fået lov at ligge som en lille sti foran dahliaerne.

Jeg er ret vild med dahliaer, men synes de nemt bliver lidt skamferede, når man klipper ind af dem til buketter. Så det passer mig fint, at de kan stå her, lidt ude af syne og at jeg kan nyde de smukke blomster i mine vaser. Også selv om der måske også er lidt afblomstrede hoveder ind imellem.

Nu tænker jeg om ikke de tulipanløg, jeg har haft i potter i foråret, skal bo her? Og der er også nogle stauder der skal deles til efteråret... og så er der jo også de kvan jeg ikke lige har brug for...

Har du også en vrangside på din have?


15 kommentarer:

 1. Jeg synes din jo at også vrangsiden av din hage så flott ut :-) Flotte planter du har der og fuglene må jo ha det topp i fuglekassene mellom alle disse plantene.
  Ja, jeg har rikelig med områder som jeg ikke har vært så flink til å vise frem i min hage. I grunnen skulle vi være litt flinkere til å vise slike problemområder frem- både for å vise at ikke alt er like striglet og vakkert over alt, men også for å få tips til hva som kan gjøres, nettopp på slike områder.
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret: denne slags rum eller lommer skal der være plads til i en have for at den kan fungere rigtigt. Og må vi da godt være lidt flinkere til at stå ved og vise frem. Din opfordring er hermed givet videre!

   Slet
 2. Vi har altid kaldt sådan et stykke i vores haver for `planteskolen´, - kender en franskmand der kalder det for `L´hospital´. Ellers enig med Stein i at der ikke er særlig meget vrangside over det du viser, men noget der kunne ligne begyndelsen til en smuk og større have. Den bonde der pløjer jorden, tæt op ad garagen kunne vel undvære dig en bid af det, da den type beskæftigelser jo alligevel ikke løber ordentlig rundt, og da du og andre sikkert vil få langt, meget mere fornøjelse ud af det.
  Jeg vrænger bestemt ikke af det du kalder for vrangsiden. Den slags ser vi kun alt for lidt af og som i virkeligheden er beviset på at livet leves og haven ikke blot er en tom kulisse! - Synes egentlig også den farve du har valgt på træværket matcher beplantningen temmelig godt! :-)

  bh
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at du nævner, at bondemanden kunne afgive en bid jord...det har faktisk været i tankerne. Men så tænker jeg også på dit indlæg om "monster-haver" og tænker: "Mådehold!"
   Ja, vi skal forholde os til denne slags steder, for de er en del af en levende have. Så man gør klogt i at have det med i sin planlægning - kan jo ligeså godt blive et aktiv.

   Slet
 3. Din vrangside er i ualmindelig god forfatning, synes jeg - det ligner en lille skærehave og ser ret skøn ud :-)
  Ja, jeg har op til flere steder hvor overskudsplanter, planter som skal pottes om eller er dømt ude for en stund sættes. Som regel står de hulter til bulter ved mit potteskur, eller bag min pavillon. Rod i haven har jeg jævnligt - en trillebør fuld af græstørv, jord fra potter, tomme plasticpotter som jeg ikke har fået samlet op - tja det er virkeligheden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det handler vel i grunden om at skulle forholde sig til virkeligheden - at nogle planter er i overskud, eller skal flyttes. Og så afføder processen med havearbejde jo altså i sig selv noget rod som du siger - og det er jo godt at have et sted at gøre af det!

   Slet
 4. Det er en rigtig flot "vrangside" du har. Den kunne da sagtens være en retside.
  Mine ventepåbedretiderplanter står i potter ved drivhuset, der er de nemmere at holde med vand. Ikke så kønt, men praktisk. Og jeg har ofte en bunke eller to her og der, hvor jeg "roder-luger". Haven er så stor at jeg aldrig når at få det hele færdig på èn gang.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Skulle det være en retside, ville sådan en fyr som jeg nok være mere hysterisk med at kombinere farver og former...

   Slet
 5. En del vrangsider hist og pist er en realitet i min have, men slet ikke sådan en fin en som din. Mere de her områder, der ikke rigtig tager sig ud, som man så for sit indre drømmesyn, da man plantede bedet til.
  Men en kompost er der blevet vrangsideplads til - et skur og en stor sommerfuglebusk gør sit til, at vrangen ikke vendes så meget ud.
  Dit bed kan nok nærmest kaldes en vendekåbe, så fint det ser ud;0)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kniber man øjenene sammen, og koncentrerer sig om blomsterne er det ganske kønt :)
   Camouflage i form af en sommerfuglebusk lyder bestemt som et smukt "forhæng" foran en kompost!

   Slet
 6. Min vrangside består mest af plastpotter, afskårne terrassebrædder, stolper, ting til genbrugspladsen og lign. Dog er der også lidt stauder i potter som der ikke lige er fundet plads til. Men dejligt også lige at have en plads hvor man kan rode lidt, men ikke så fedt når det er soveværelsesvinduet vender ud mod den plads og man står op og kigger på det rod :-) Vil ved lejlighed gerne høre lidt mere om dit vandingsanlæg ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. LOVER at jeg nok skal komme med en artikel om mit vandingsanlæg! Ama'r!
   Tænker at alle haver skal have sådan et sted - ligesom huset har et pulterkammer?

   Slet
 7. Sikken en flot vrangside du har :)
  Jeg har et sted i min have jeg kalder for 'Planteskolen' og 'Børnehaven' :)
  Det er så sjovt at have de forskellige steder i sin have

  SvarSlet
  Svar
  1. "Planteskolen" - sådan et sted har man brug for! Hvor de små ny kan være lidt beskyttet og i fred for "de store"... :)

   Slet
 8. Det er godt nok flot. Jeg har også kæmpet en hård kamp mod snegle i dahliaerne i år! Kan du mon huske navne på dem? Og hvor køber du dine? Mvh Ulla

  SvarSlet

ANNONCE