I dag tager vi hul på en serie på tre dele, hvor Lotte Bjarke deler ud af tanker fra sin nyeste bog ‘Slip haveglæden løs’. En bog om fryd, facts og fiduser, som hun selv kalder det. Vi har nydt den dejlige bog med masser af haveglæde og håber, du har lyst til at læse med på seriestarten i dag, hvor det handler om ‘havearbejde’.


TEKST & FOTO: LOTTE BJARKE

“Havearbejde er ikke arbejde”

Vi mangler et lystbetonet dansk ord i stedet for havearbejde. Havearbejde er jo ikke arbejde. Kun hvis man er gartner og får sin løn for det. Havearbejde er fornøjelse, motion og afslapning. Det er haveglæde. Engelsktalende haveejere har været meget mere heldige med ordet ’gardening’. Man kan næsten høre på ordet, at der er tale om noget rart. Hvad med at indføre et nyt ord? At have. Jeg haver. Jeg havede hele weekenden.

Sund motion for nul kroner
Der er den rare sidegevinst ved at gå i haven, at det simpelthen er sundt. Der er ligefrem lavet videnskabelige undersøgelser, der viser, at havearbejde er noget af den sundeste motion, man kan få. Og det lige uden for døren. Man kommer oven i købet ud, får frisk luft i lungerne og et ekstra tilskud af D-vitamin, der jo kræver sollys for at dannes i kroppen.

Man skal selvfølgelig ikke grave sig en pukkel til og nå det hele på den halve tid. Haven byder på mange forskellige øvelser, man kan skifte imellem, så man får brugt og dermed styrket mange forskellige muskler. Bøj og stræk, op og ned – variér opgaverne, og undgå ensidigt gentaget arbejde, så er det sundt og har gavnlig indflydelse på træningstilstanden af blandt andet mave, baller, lår, ryg og selvfølgelig arme.

Husk, at jo mindre motoriserede haveredskaberne er, jo mere motion giver havearbejdet. Og jo billigere kan man slippe om ved at anskaffe det nødvendige udstyr.

Gå til arbejdet med omtanke, og husk at gå ned i knæene i stedet for at bøje ryggen, når der luges, graves og i særdeleshed løftes.

Efter hårdt havearbejde er det en god ide at runde af med strækøvelser, ligesom man gør efter anden træning.

Havearbejde løfter humøret
Der er også noget, der tyder på, at haveejere, der har nærkontakt med jorden, er gladere end gennemsnittet. Det er forskere på det engelske University of Bristol, der ad omveje har gjort den opdagelse. Deres forskning viser, at en uskadelig jordbakterie, der hedder Mycobacterium vaccae, kan aktivere processer i kroppen, der danner stoffet serotonin. Og mangel på serotonin er kendt som en udløsende faktor for depressioner.

Der skal nu nok umådelig meget havearbejde til ligefrem at modvirke en depression, men omvendt er der ingen tvivl i mit sind om, at havearbejde er godt for humøret og det almindelige velbefindende. En konklusion, de senere års mange nye terapi- og sansehaver vidner om rigtigheden af.

Samtidig byder haven på en kærkommen lejlighed til at gå off-line for en stund. For at lade telefon og tablet ligge og bare lade tankerne flyve den vej, de vil. Jeg læste et sted, at mobiltelefonerne har taget dagdrømmene fra os. De kommer tilbage, når man får jord under neglene og kun har øje for den næste tot græs, der skal luges. Det er utvivlsomt godt for kreativiteten. Jeg får i hvert tilfælde mange skøre ideer, når jeg hygger mig med havearbejdet.

DE VIGTIGSTE HAVEREDSKABER
– Spade til at grave huller til nyplantning, til at stikke kanter med og meget mere.
– Gravegreb til at grave grønsager op og til at dele stauder.
– Skovl til at flytte jord og kompost med.
– Rive til at knuse knolde, flytte jord og glatte overflader.
– Hakke til at luge ukrudt og lave render til at så i.
– Beskæresaks og lille ørnenæb til klipning og beskæring.
– Graveske til at grave mindre huller til sommerblomster og blomsterløg.
– Hækkeklipper – hvis man har en hæk – til at holde hækken i form.
– Plæneklipper til at holde græsset nede.

Du kan læse meget mere om Lotte Bjarke og hendes haveglæde i bogen ‘Slip Haveglæden Løs’, der er udkommet i 2018 ved Forlaget Linnea.

Lotte Bjarke holder i øvrigt åben have i den kommende weekend 9.-10. juni 2018 under Haveselskabets Havefestival, hvis du skulle have lyst til at besøge hendes fine have. Besøget kan varmt anbefales.