Lang billedreportage fra VanDusen Garden, den botaniske have i Vancouver i staten British Columbia i det sydvestligste Canada.


TEKST & FOTO: SIGNE

Når man kommer hjem fra en dejlig og inspirerende haveoplevelse med hovedet fyldt af indtryk, og kameraet proppet med billeder, så kan det være svært at vælge fra og begrænse sig, når man skal formidle sin oplevelse videre. Derfor kommer I nu med på hele min lange tur rundt i haven. Jeg håber, I vil nyde den.

Et af de scenerier, der nærmest tog pusten fra mig, da jeg i starten af juni besøgte VanDusen Garden, var en allé med blomstrende guldregn kantet med store, lilla prydløg. Et mesterstykke i kontrastfarver og helt eventyrlig at bevæge sig igennem.Nu har jeg desværre ingen guldregn i min egen have, men hvis jeg havde, så ville jeg skynde mig ud og købe et par poser løg og få dem i jorden med det samme.

Desværre var prydløgene så småt begyndt at blomstre af. Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor guddommeligt smukt det ville have været, hvis jeg havde været der en uge tidligere. Andre steder i haven stod de dog fortsat flot.

Prydløgene havde også sneget sig ind andre steder. Her er det et bed med blomstrende pileurt, som jeg holder utrolig meget af med sine lyserøde piberensere.

Der var også en del iris, der blomstrede i haven, mens jeg var der. Her står de langs en af skovstierne, hvor de på diskret vis er med til at give lidt variation og kontrast til det lille træ med det gulgrønne løv.
  
I haven ligger en stor sø, man kan gå hen over via en bro, der nærmest er i niveau med vandet. Herfra er der en utrolig flot udsigt op langs søens bredder.

Den lyslilla blomstersky, man kan se ved bænken i baggrunden, er i øvrigt et miks af hvide og lilla natvioler.

Langs søen var der også masser af iris, og så var der træer med løv i alle mulige farver fra grålig, gul og lysegrøn til de mørke vinrøde. Blandt træerne var der en hel del ahorn, som canadierne jo er glade for (det er et ahornblad, der pryder det canadiske flag).
Der er kun ansat ganske få gartnere til at passe haven. En meget stor del af arbejdet udføres af frivillige.

Der er en hel del rododendron i haven. Mange af dem var dog afblomstret, men nogle holdt ud endnu. Jeg kunne forestille mig, at det blot nogle uger tidligere havde været en ret kulørt oplevelse.

Her ser man et eksempel på hvor stor variation man kan skabe, næsten alene ved at kombinere planter med forskellige farver løv.
For enden af alléen med guldregn ligger en forsænket have med rosenbede indrammet af lave hække og afgrænset af et langt staudebed. Fortsætter man videre, kommer man til en labyrint af formklippede hække. Vancouver, der ligger i British Columbia, er stærkt inspireret af englænderne – også når det kommer til haver.
Jeg nød turen rundt i VanDusen Garden og sluttede af med en kop kaffe i deres helt nye bygninger under svungne tage med grønt på toppen. Bygningerne i sig selv er også ret interessante og bygget med høje krav til bæredygtighed. Hvis man har lyst til at læse mere om dem, kan man evt. følge dette link.