En søndag eftermiddag kørte jeg igennem den østjyske landsby Boes, og da jeg stoppede op for at fotografere en lille bod med salg af dahlia, kom jeg i kontakt med den venlige dame, Alice, der havde ansvaret for boden.
TEKST & FOTO: LONE
Til spørgsmålet om jeg ikke meget hellere ville se blomsterne i deres rette element, kunne jeg bestemt ikke sige nej, og få minutter efter stod min datter og jeg og betragtede dette helt fantastiske skue.
“Hej Lone, Du giver svaret på, hvorfor vi nu i 3 år har holdt “åben have”, som jo er et stort arbejde at organisere og afvikle. MEN!… netop også giver glæder ved en hobby – at dele fornøjelsen med andre. Det er hele arbejdet værd! I 3 år har vi haft i alt ca. 1.000 gæster.”
Da Vagn kalder blomsterne for georginer, som det jo også hedder på dansk, er det sådan disse flotte planter i Boes kaldes i resten af denne fortælling.Georgineknoldene har Vagn købt eller fået fra venner og bekendte, og han har nu i alt 400 knolde, fordelt på 125-130 forskellige sorter (ud af i alt ca. 10.000 mulige jf. Vagn). Georginer er inddelt i 10 hovedgrupper, og Vagn har eksemplarer fra alle hovedgrupperne, hvilket georginekendere måske også vil kunne se på billederne her i artiklen. Vagn holder ikke styr på navnene på alle georginerne, men han og Alice er nu begyndt at gemme fotos af alle blomsterne sammen med knoldene.
Når man nu har fat i en dygtig georgineavler som Vagn, bliver man selvfølgelig nødt til at have nogle staldtips. Så de kommer her!
EFTER FØRSTE FROST
Knoldene bliver taget op inden frosten begynder for alvor at bide sig fast, da de ikke tåler den mindste frost. De første dages nattefrost går ikke i jorden og knoldene er beskyttet af det løv, der vælter ned omkring jorden.
OVERVINTRING, INDE
STØTTE
Til støtte for georginerne eksperimenterer Vagn med udspænding af net over et af de lange bede. Kun enkelte steder – ved de lave georginer – kan nettet ses. Ellers er det, her i september måned, hvor billederne er taget, skjult af de flotte, store planter.
GØDNING
Georginerne bliver gødet som resten af køkkenhaven. Mest med møg fra husdyr og lidt med NPK med ekstra kalium. Forholdene i en køkkenhave er perfekte: Fuld sol, rigeligt med næring og tilpas med vand i vækstsæsonen. Mangler planterne bare én af delene, bliver resultatet noget magert. Husk, at en knold på ca. 100 g kan give de kæmpe planter på få måneder. Den fulde blomstring er begrænset fra sidst i juli til frosten.
Vagn og Alice beholder 2-3 af hver sort, og resten bliver solgt på Vestermølle Marked i maj, når havekredsen holder plantemarked. Sidste år blev deres butik tømt på 43 minutter, så mon ikke det er med at være der fra start af, hvis man vil sikre sig skønne georginer fra Boes.
Tusind tak for artiklen.
Lidt sjovt for jeg elsker simpelthen georginer, OG så er min far faktisk født og opvokset i Boes. Selv bor jeg nu i Horsens kommune, men har familie i Skanderborg kommune, så turen til Vestermølle + foredraget i havekredsen vil blive skrevet i kalenderen.
Så kan det jo være vi ses 🙂
– for jeg skal bestemt også på Vestermølle!
Smukt! Om man elsker georginer eller ej, så kommer man ikke udenom at de har deres helt egen vidunderlige charme 🙂 Jeg er solgt…
Hilsen Susanne
Helt enig 🙂
Ja, der har jo været vældig debat om georginerne her på det seneste i blogland. Tivoli eller ej, så er hver enkelt georgine et helt lille kunstværk i sig selv. Jeg var på besøg hos en anden georginemand på sjælland for nylig. Og det er ikke finere havekunst. men vi tabte også vejret og var som små børn i det orgie af georginer. Se evt. http://aitoshave.blogspot.dk/2012/09/pa-besg-hos-georginemanden_30.html
Tak for tippet – og hold da også op for flotte bede hos Georgine-manden!
Det er virkelig noget helt særligt, at stå der mellem de imponerende store og farverige planter.
Fantastisk intet mindre. Jeg elsker georginer.
Smuk artikel jeg kan mærke suset fra paradismarken
Tak for det flotte iindlæg
Knus Eva
Fantastisk intet mindre. Jeg elsker georginer.
Smuk artikel jeg kan mærke suset fra paradismarken
Tak for det flotte iindlæg
Knus Eva
Fin artikel om georginerne. Det er en fantastisk blomst. Nu kan jeg se, at det er to år siden artiklen er skrevet og i den tid er dahlierne eller georginerne , som vi plejer at kalde dem, blevet endnu mere populære. Vi bor i Vendsyssel i Milbakhaven og har haft georginer i de sidste 15 år og de sidste 10 rigtig mange, det vil sige, vi nu planter ca. 1800 knolde. Vi har åben have hver torsdag eftermiddag i august og september og der kommer mange mennesker og besøger haven. Det er en rigtig dejlig hobby, hvor man får en masse snak med glade mennesker fra alle egne af landet. Med venlig hilsen fra en glad georgine ejer.
Hej med jer Det ser ganske enkelt fantastisk ud. Jeg har et spørgsmål, hvor køber i nettet i bruger til geoginerne.