Min yndlingsvinterplante må nok være Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. De spidse, grønne blade på røde stængler danner smukke kulisser for havens blomsterflor eller vinterlandskab.


TEKST & FOTO: LONE

Som det latinske navn lusitanica fortæller, er denne laurbærkirsebær portugisisk. Den minder, i sine blade, på mange punkter rigtig meget om den traditionelle laurbær, men minder i sin vækst nok mere om mange af de velkendte laurbærkirsebær – fx Prunus laurocerasus ‘Prufon’.

portugisisk laurbærkirsebær

portugisisk laurbærkirsebær
OM PLANTEN
Den portugisiske laurbærkirsebær er stedsegrøn med spidse, mørkegrønne blade på smukke, rødlige stængler. Planten vokser pænt hurtigt og er i fuld højde 4-6 m.

Den bedste placering er et solrigt sted eller i halvskygge. Man kan risikere lidt frostskader, hvis den står udsat, men den kommerg standhaftigt igen til foråret.

Busken har en lidt uanselig blomstring i foråret, men det er nu absolut ikke denne, der gør planten interessant i haven – det er den smukke facon og de altid grønne blade, suppleret med friskgrønne skud i foråret.

MINE PLANTER
Jeg har købt vores haves portugisiske laurbærkirsebær ved en tilfældighed på et planteudsalg, som en af beboerne i nærheden havde arrangeret for en enkelt dag. Jeg faldt straks for den friske, grønne farve og den middelhavsagtige stemning, som jeg syntes planten bidrog med.

portugisisk laurbærkirsebær

Jeg købte de tre store eksemplarer, der var i udsalget, for en slik og plantede dem straks på et af de vindudsatte steder på min grund (i en have, der kun få år forinden var en bar mark). Placeringen var nok i første omgang ikke den bedste, for de første år frøs den lidt tilbage, men er hvert år kommet troligt. I dag er placeringen helt perfekt, da den giver lidt læ for den stride vestenvind, der suser henover vores grund i månederne, hvor praktisk talt resten af haven har tabt pelsen.

BESKÆRING

Da planten bliver op til 2-3 m bred, må man naturligvis give den plads nok. Den kan dog også klippes og formes og kan derfor også bruges som hæk.Hos mig lever den dog en næsten utæmmet tilværelse – kun når jeg henter til buketter, står den ind imellem for skud for et klip eller to.

En plante som portugisisk laurbærkirsebær er måske ikke en plante, man stopper op ved – specielt ikke i sommermånederne, hvor haven her på matriklen domineres af det ene blomsterflor efter det andet. Men om vinteren har planten en helt anden betydning. Her står den troligt tilbage med sin skønne, grønne farve og faste former, og er på den vis havens trofaste og evigtgrønne element. Så ja – det er min yndlingsvinterplante!

 

FAKTA

NAVN: Prunus lusitanica ‘Angustifolia’
DANSK NAVN: Portugisisk laurbærkirsebær
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Hårdfør, men kan få frostskader
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Kraftigtvoksende, opret, stedsegrøn og hårdfør busk til haver og parker
STØRRELSE: 3 m høj og 2-3 m bred
BLOMSTRING: Hvide blomsterspir i maj/juni
ANVENDELSE: Velegnet som solitær, i grupper og i busketter

portugisisk laurbærkirsebær