Mange går og drømmer om store krydderurtebede, men du kan sagtens dyrke dine krydderurter i krukker på terrassen eller altanen. Her kommer nogle praktiske tips.


TEKST: MARIANNE, FOTO: MARIANNE, LENE & LONE
Krydderurter er vidunderlige at have tæt på, hvor du opholder dig udendørs. Men for mange er det en engangsforteelse, og enten køber man urter hvert eneste år – og det kan såmænd godt løbe op – eller også bliver hele drømmen om en duftende krydderurtehave opgivet. Men det er slet ikke så svært.
Krukker i haven
HVAD ER FORDELEN VED AT HAVE DEM I KRUKKER?
Der er flere. Dels behøver du ikke grave bede, der er ingen lugning, og du kan flytte rundt med dem, som det passer dig, eller passer urterne, hvis nu der er mindre/for meget sol/skygge/væde, der hvor du har stillet dem. Dels ser det ret sødt ud – faktisk rigtigt pænt – for de kan sagtens mixes med potter med prydplanter og sommerblomster, ligesom mange gør i bedene nu om dage. Endelig er det nemt at overvintre dine krydderurter, fordi du kan stille dem i drivhus/eller i en kold kælder/udestue til overvintring, så de bare kan fortsætte igen til næste år.
Krukker i haven
Ulempen – hvis man da kan kalde det en ulempe, for der er megen nydelse i at passe sine urter – er, at du skal være en smule mere årvågen end hvis dine urter vokser i jord ude i bedene. For i en krukke er der jo et microklima, som gør at de tørrer hurtigere ud (eller, hvis vandet ikke bliver hældt fra underskålen, står og drukner/rådner).
Krukker i haven
TILPLANTNING I KRUKKE: 
1) Læg lecasten, potteskår eller andet som dræn i ca. 5 cm i bunden
2) Fyld potten med fugtet, frisk pottejord (evt. blandet op med sand til de tørketålende)
3) Sørg for at plantens jordklump er fugtig, placer planten i potten
4) Efterlad 1 cm pottekant eller mere, så der er plads til at vande uden at det svømmer over
4) Fyld efter med jord, så alle rødder er dækket, og der er jord hele vejen omkring planten.
5) Tryk til og vand op
5  Sæt et skilt i med plantens navn
6) Stil et smukt sted, hvor dine øjne tit hviler og du færdes ofte
Krukker i haven
Når vi nu skriver potte, krukke osv., så er der jo masser af muligheder. Du kan tilplante en gammel frugtkasse, en flettet pilekurv, en zinkspand, mælkejunge eller hvad med en olivendåse, som de gør i syden? Bare slip fantasien løs, krydderurter er så dekorative, at de pynter uanset hvor de står.
Krukker i haven