Hvis du vil have en endnu mere overdådig blomstring skulle du prøve at binde dine roser ned til et stativ. Stativet kan også bruges som staudestøtte.


TEKST OG FOTO: MARIANNE OG LENE
Det har forlængst været Dronningens fødselsdag – og dér var det i år for koldt til beskæring af roserne. Nu blomstrer forsythiaen og NU må vi gerne beskære og nedbinde roserne. Det lyder som ekstra arbejde, men det giver gevinst. Når man binder rosens grene ned til et stativ “tvinger” man rosen til at skyde på de opadvendte skud, og får dermed en flottere blomstring. Hvis du ikke allerede har et stativ til det brug, kan du lave et selv af rustne jernstænger, som er næsten  usynlige!
Du skal bruge jernstænger, 6 mm, som kan købes i en trælasthandel. Jernstængerne fås i længder á 6 m, og til ét stativ skal du bruge 2 længder á 180 cm og 4 længder á 150 cm, dvs. 2 stænger. Der bliver så 2,40 m tilovers, som kan klippes ud til støttepinde til planter, eller bruges som en start på et nyt stativ.
Det er nok de færreste der har plads til 6 m lange jernstænger i familiebilen, men hvis du ikke selv har en boltsaks, kan du sikkert låne en på trælasten, og så klippe længderne til mens du er der. Jeg har selv transporteret masser af jernstænger i min bil, hvor bagsædet kan lægges ned.
BØJ OVER EN TØNDE
6 mm jernstænger er lette at bøje ved håndkraft over fx en tønde eller en stor potte. Hold yderst på stangen og bøj!
De 2 store buer bøjede jeg over trætønden, og de 4 små over en stor lerpotte.

DAN ET STATIV
De 2 store buer sættes over kors, og de 4 mindre buer sættes på siderne. Da stængerne er rillede, griber de fat i hinanden og er ikke til at rokke, når de bliver stukket i jorden.

Du kan selvfølgelig også bruge lange, bøjelige pinde af pil eller hassel, men de holder jo ikke så længe som jern, så det er en god investering.

 
BESKÆRINGEN
Som det fremgår af billedet bandt jeg allerede sidste år mine buskroser ned, og i år løsnede jeg så bindingerne og fik beskåret rosen som normalt.

Det er en god idé at have kraftige handsker, eller specielle langskaftede rosenhandsker på, samt at tage alle de ting, du skal bruge frem først.

Hvis du har langt hår, så tag lige og smid en elastik i. Det bliver ulig meget nemmere, fordi du jo står med hovedet nedad, og det gør ondt, når håret skal vikles ud af rosengrenene igen!

 

Her ser du rosen før og efter beskæring. I år har den fået en kraftig beskæring, men bare rolig, den skal nok skyde!
NEDBINDINGEN
Klip nogle stykker sejlgarn i passende længder på forhånd, så du ikke behøver at slippe grenene hele tiden.
Så bøjer du forsigtigt grenene ned mod stativet og binder dem fast. Hvis grenene ikke kan nå helt hen til stativet, binder du dem fast på de øvrige grene.
Her er det også en fordel at stængerne er rillede, for så glider sejlgarnet ikke!
FÆRDIG!
Her er det færdige resultat, og så er det bare at have tålmodighed og vente på den overdådige blomstring.Dette stativ er i øvrigt også supergodt at bruge som staudestøtte. Jeg har det f.eks. ved alle mine pæoner.

Roser


Her ser du, hvordan rosen sender massevis af skud op fra de vandrette sidegrene, og der er blomster på dem alle!