Ny bog fra Anne Hjernøe om det selvforsynende køkken – om alt det gode du kan samle i haven og i naturen, og om hvordan man bruger det.


TEKST: LONE, UDKLIP FRA BOGEN M. FOTOS AF LYKKE RUMP, VENLIGST UDLÅNT AF POLITIKEN
På mange måder er Annes nye bog “Annes spisekammer” et gensyn med alle de opskrifter vi har på rygraden fra madlavning i vores forældres eller bedsteforældres køkken; men den er mere end det. Du får også de nynordiske opskrifter som ramsløgkapers, syltede havtorn og andre lækkerier, der er helt oppe i tiden i det danske køkken.
Vi kender hende godt allesammen – kender hende fra TV, hvor hun laver mad for åben skærm. I hendes nye bog “Annes spisekammer” får du alle de lækre opskrifter, som det er guld værd at kunne udenad, når man er vild med det gode, danske køkken på den helt-nede-på-jorden-agtige måde. Anne har samlet en lille guldgrube af opskrifter på alt det gode i sødt/syltet/kryddersalt/pålæg mv. i én bog, og det betyder at jeg ikke længere skal have fat i de gamle, lidt kedelige kogebøger uden fotos, hver gang jeg skal lave en hyldeblomstsaft eller sylte havens rødbeder – lave marinerede sild eller tilberede julens rødkål. Og så har hun i mange af opskrifterne lige tilføjet det der twist, der gør det lige en ekstra tak lækkert! Tak Anne!
MISSIONEN
Annes lille mission med bogen synes at være et ønske om at smitte os med hendes egen lyst til at være selvforsynende – om at lave maden helt fra bunden af, så vi ved præcis hvad det er vi spiser, og om at opnå den tilfredsstillelse det er at kunne gøre det selv med al den skønne stemning og hygge, der følger med. Anne gør det dog slet ikke på en “overfrelst” måde. Hun lægger nemlig ikke skjul på, at de fleste af os er afhængige af det nærmeste supermarked, men hun opfordrer til supplementet fra naturen eller haven, og så kan vi jo alle være med!
Anne tager os i en stor del af bogen med i naturen for at hente ingredienser – det være sig hyben, kvæde, ramsløg, æbler, hyld mv. Alle de ting vi jo godt ved kan spises, men som vi bare ikke lige får taget os tid til at gøre noget ved. Så … hermed er opfordringen givet videre! Tag nu ægtefællen, børnene eller hunden med i skoven eller på kystnære arealer og saml ind til dit spisekammer. Måske har du ingredienserne i haven, og så giver bogen dig blot ny inspiration til brug af dit grønne guld.Man kan jo også vælge at gå i nærmeste Irma, Kvickly eller hvad man nu har i nærheden – men tænk i sæsonens råvarer. “Køber du ind, så vent til råvarerne er i sæson. Der er ingen grund til at lave en jordbærmarmelade med rosenblade i december måned. Jordbærrene er umodne og koster en krig. De første jordbær kommer omkring juni måned, og når vi når hen i juli og august, får du dem næsten smidt i nakken”, og Anne fortsætter: “Så væn dig til at følge sæsonen. Det er ikke bare billigere, men også sundere for både dig og vores jord, når råvarerne ikke skal flyves hjem fra Brasilien”.

“Så væn dig til at følge sæsonen. Det er ikke bare billigere, men også sundere for både dig og vores jord, når råvarerne ikke skal flyves hjem fra Brasilien”

Annes opskrifter er alle komplementeret med skønne billeder taget af Lykke Rump, og der er lækre stemningsskabende, farvede opslag med opskrifter, der er lette at overskue og lige til at gå til – også for nybegynderen udi køkkenkunsten.

Bogen er nok primært tiltænkt den unge og knap så erfarne kok, men ældre og mere erfarne kan absolut også have glæde af de mange, lækre opskrifter, der opfrisker hukommelsen og bringer os ned på jorden til det gode, velsmagende, danske køkken med et lækkert twist. Som vært- eller værtindegave vil bogen ligeledes være et oplagt valg for de fleste.

Med tilladelse fra Politikens Forlag bringer vi i de kommende uger tre skønne opskrifter fra bogen “Annes spisekammer”.
 

Om forfatteren 
(kilde: Politikens Forlag)
Anne Hjernøe er journalist og autodidakt kok. Hun er kendt fra tv, hvor hun som tv-vært bl.a. har lavet AnneMad, og senest sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, danske badehoteller og danske øer i en række temalørdage. Anne er desuden og ikke mindst forfatter til diverse kogebøger, herunder Annes syltebog, Politikens bog om tapas, Det gode køkken – sund mad mod kræft, AnneMad, AnneMad med mere og Annes julekalender, alle Politikens Forlag.”

 

Titel: Annes spisekammer
Forfatter: Anne Hjernøe
Illustrationer/fotos: Lykke Rump
Udgivelse: 29. april 2013
Sider: 154
Sprog: Dansk
Forlag: Politiken