Du står her i løbet af sensommer og efterår og opdager, at du overhovedet ikke har plads til alle de planter, du skal til at dele eller plante ud.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Og så beslutter du dig for at tage på plantemarked og sælge eller bytte. Hvad skal du medbringe – altså ud over planterne? Her er en pakkeliste og nogle tips.

I udgangspunktet er det en god idé at grave planterne op i tide og potte dem. Gerne med en anelse frisk muld fra en pose og lidt lecasten i bunden til dræn. Dermed når planterne nemlig at komme sig, inden de skal præsentere sig pænt på din stand.

Så skal du have fundet et marked, du har lyst til at besøge. Se eventuelt under DET SKER eller hos Haveselskabet.

Dernæst er det en god idé at have et foto af planten i blomst. Det er jo nemlig ikke sikkert at den blomstrer, når du står med den i boden, og er det ikke deciderede plantenørder, der kommer forbi, er det ikke sikkert, de kender den og dermed falder for den. Skriv også gerne både det folkelige/danske navn på planten og det botaniske/latinske. Der findes utroligt mange forskellige sorter af de forskellige arter, og det er vigtigt for dem, der leder efter noget bestemt. Kender du ikke navnet, så pyt. Der er også folk der falder for planter, de ikke kender. Blot du kan give lidt tips til dens pasning og behov.

plantemarked

PAKKELISTE

BORDE
Bukke til en bordplade, et campingbord eller to, zinkborde. Eventuelt en dug – lidt upraktisk, men pyntelig. En voksdug fx. er smart!

OPBEVARING
Planterne skal jo pakkes og fragtes. Her er mælke- eller brødkasser i plastik gode. Nogle steder må man gerne få dem af købmanden, men ellers er almindelige papkasser også brugbare i en snæver vending. Jeg har selv haft bedst nytte af disse lave plastkasser, som man kan vande i uden problemer, men jeg har også nogle gamle trækasser, der er gode at bruge til at præsentere planterne i.

plantemarked

SKILTNING
Manillamærker er fine, men du kan også selv klippe nogle ud i pap. Andre laver skiltene på computeren, printer og laminerer dem, klipper dem ud og sætter dem på en grillpind.

Andre igen skriver på potteskilte eller afklippede, hvide persienner. Alt er muligt, bare folk kan læse navn og pris. Tro mig, du får travlt ind imellem, så det er smart, at kunderne kan klare sig selv af og til.

BÆREPOSER
Det er en god idé at have bæreposer med. Enten gamle brugte fra IRMA eller Brugsen, men også en almindelig rulle skraldeposer er brugbare. Nogle investerer i papirposer – det er dyrt, men har man nem adgang til dem, så er det rart for planterne, fordi bunden oftest er flad og lidt stivere.

PARASOL/PARAPLY
Der er et ret omskifteligt vejrlig her i Danmark. Og selvom vi havefolk sagtens kan klare at blive våde, er det rarest at stå i tørvejr, hvis man skal stå der i et par timer. Banker solen ned fra en skyfri himmel, kan det være hårdt både for planter og havefolk. Derfor kan en parasol, en pavillon eller begge dele være godt.

BYTTEPENGE
Rigtig mange har større sedler med, og derfor er det en god idé at have rigeligt med byttepenge. 500 kr. i tiere, tyvere og småmønter er ikke for meget. En mavebæltetaske, en skråtaske eller en lille kasse er en god idé. Stil den et ikke synligt sted!

VANDING
Er det bagende sol er det godt både at have vand med til sig selv – og til planterne. Et par liter mindst. Man kan for en 50’er købe en 5 liters dunk i en sportsbutik. Jeg selv medbringer også en vandsprayflaske. Så kan planterne lige friskes lidt op undervejs, hvis jeg husker det.

TIL DIG SELV
Lag på lag-tøj er en god idé, særligt fordi vejret kan skifte på et øjeblik. Kaffe, kopper, kage, madpakke, frugt, cafébord og caféstole – afhængigt af, hvor længe du skal stå på din stand. Desuden er det en god idé at have en ven, datter, søn eller mand med. For du skal med garanti enten på toilettet eller ose i de andre boder – eller begge dele.

Det er en god idé at komme i ekstra god tid, så du kan stille op i fred og ro. Selvom plantemarkederne åbner fx. klokken 10, så er der en del opkøbere, der allerede oser emsigt rundt klokken 9 og vil handle. Det kan godt være en smule distraherende, hvis man skal koncentrere sig om at få skilte og planter og dimser og dutter på plads og få det til at se fint ud. Så 1½ time inden er slet ikke for tidligt. Der skal jo også være tid til at sludre, og af en eller anden grund kender man jo altid nogen – og hvis ikke, så kommer man hurtigt til det! Der er intet som en god plantesnak, der kan binde glade havesjæle sammen.

Ovenfor ser du nogle af “de professionelle” der udstiller, som det kaldes, selvom det er handel. Fra venstre er det Helle Nørby, MP Havedesign, Havegalleriet og en ukendt med diverse antikgenstande, der altså også tiltrækker rigtigt mange haveinteresserede.

Rigtig god fornøjelse!