I nutidens nordiske køkken er det ikke til at komme udenom havtorn. Vi giver her en opskrift fra bogen “Annes spisekammer”, så du selv kan prøve lykken med det syrlige bær.


TEKST: LONE, OPSKRIFT: ANNE HJERNØE, FOTO: LYKKE RUMP
havtorn
SYLTEDE HAVTORN
INGREDIENSER
300 g havtorn, der har været frosset i minimum 48 timer
150 g lyst rørsukker
Atamon eller spiritus til skylning af glas
TILBEREDNING
Kom havtorn og sukker i en gryde og kog til bærrene bliver glasklare i konsistensen, og sukkerlagen tykner omkring bærrene. Kom de syltede havtorn på et skoldet, atamonskyllet glas, luk det til med det samme og stil det mørkt og køligt. Kan snildt holde sig seks måneder i køleskabet.
Havtorn kaldes også for Nordens passionsfrugt. Bærrene er meget syrlige, men med fine smagsnoter og nuancer. De skrigorange bær gror på stikkende buske, ofte tæt ved vandet, men de findes også midt inde i landet, hvor de står og lyser op med deres fine farver.”Det er meget besværligt at plukke bærrene, da de smatter ud, så snart man rører ved dem. Den bedste og måske hårde metode, er at klippe grenene forsigtigt af buskene, lægge dem i fryseren i et døgn eller to, og så forsigtigt ryste bærrene af grenene”, lyder anbefalingen fra Anne Hjernøe.

Ligesom slåen skal havtorn have frost, før de smager godt. Det får sukkerstofferne frem i bærrene og gør dem meget venligere i smagen. Havtorn kan også med fordel syltes sammen med appelsin, æble eller hyben, ligesom man kan koge en skøn sirup af dem.”

Opskrift og forklaring er bragt fra Anne Hjernøes bog: “Annes spisekammer – Det selvforsynende køkken” fra 2013 med tilladelse fra Politikens forlag.Læs også vores anmeldelse af bogen.