Hvis du holder øjne og ører åbne, kan du være heldig at få fat på nogle dejlige grene, der kan bruges til en stor, fed krans. Her er en opskrift på, hvordan du laver kransen, der kan bruges til mange formål.


TEKST: LENE, FOTO: MARIANNE & LENE

For HAVEFOLKET er julen startet ekstra tidligt i år, og vi har derfor også været tidligt ude. Da en veninde fik beskåret sine sammenfiltrede thujabuske, slog jeg til! Jeg har nemlig længe haft lyst til at lave sådan en stor, fed grenkrans selv, så selvom man sagtens kan finde disse kranse i handlen, er der altså noget vildt tilfredsstillende ved at “gøre det selv”.

 

DU SKAL BRUGE
Grensaks
Vindseltråd
Havehandsker
Tyk, bøjelig aluminiumstråd
En hjælper

Det er absolut en fordel at stå udenfor, hvis du har mulighed for det, for det sviner en del!

VALG AF GRENE
Det var som sagt thujagrene, jeg fik fat i, men du kan bruge alle slags grene – bare de ikke er så tykke, at du ikke kan forme dem. Og jo mere “krøllede” grenene er – jo bedre.

 

DIAMETER
Beslut dig for hvilken indvendig diameter din krans skal have – måske skal den passe til noget bestemt! Start så med at forme kransen, og kom vindseltråd omkring, så den holder formen.

GRENE, GRENE, GRENE
Fortsæt derefter med at lægge grene ovenpå og udefter, samtidig med at du vikler vindseltråd omkring. Lad være med at være for kritisk omkring faconen – den skal jo ikke se ud som om den er lavet på maskine!

 

VINDSELTRÅD
Bliv ved på samme måde indtil din krans har fået den ønskede størrelse. Det er her din hjælper kommer ind i billedet, for det kan godt være svært at stå og bakse med det alene. Få hjælperen til at holde, mens du vikler vindseltråden omkring kransen.

BLØD ALUMINIUMSTRÅD
Til sidst vikler du den bløde aluminiumstråd omkring i store buer. Jeg har brugt en kobberfarvet, der passer rigtig godt til de brune grene.

Hvis kransen ikke er helt, som du gerne vil have den, kan du trykke lidt på den – så retter den sig nok! Det gjorde min i hvert fald.

 

KLIP VINDSELTRÅDEN VÆK
Så blev det for koldt, og jeg tog kransen indenfor, hvor jeg klippede den synlige vindseltråd af.

Brug ikke din beskærersaks, som jeg gjorde. Det er fy-fy! Det er bedre at bruge en bidetang, med mindre der er sådan en speciel “anordning” til at klippe ståltråd med på saksen!

 

 

Hvis du endnu ikke har fået lavet årets adventskrans, kan du hurtigt få det gjort med denne krans. Sæt fire lysholdere i. Sæt 2-3 potter med efeu i midten og sno de lange ranker omkring kransen. Fyld op med valnødder og hasselnødder. Så er den klar – bedre sent end aldrig!

Læs mere om kransen i HAVEFOLKETS julemagasin.