Hortensia kan godt gå hen og blive ret så anmasende, hvis den er ren pink eller ren blå. Men hvis den changerer mellem de to farver, så sker der ting og sager. Har du lyst til farvespil, så er det nu, du skal ud med vandkanden.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Hortensia er og bliver dårende dejlig. Den har så meget at byde på  – og det i hele dens blomstringscyklus fra den går i knop til den falmer. Heldigvis er der nu rigtigt mange forskellige hortensia, du kan vælge imellem, men den mest kendte er Hydrangea Macrophylla “Summer glow”. Det er oftest den, du ser på supermarkedernes stativer, og det er én af dem, indenfor slægten, der har været på markedet i længst tid. Derfor kender de danske havefolk også sorten rigtig godt. Somme tider er den ikke ret hårdfør, men det er oftest fordi den er vokset op i et opvarmet drivhus med tilskud af lys og gødning. Den kan dog godt akklimatiseres i din have.

hortensiaDer står du så med en blå, blå eller pink, pink plante med kæmpe “ballon”blomster. Store og anmasende. Ja, det vil nogle sige – andre er begejstrede. Men os, der måske godt kunne tænke os en plante med farvespil, vi må ty til kemien. Jeg må indrømme, at det sker yderst sjældent på den firkant af Guds grønne jord, jeg har fået lov til at passe, og jeg ved ret beset heller ikke om alun, som man skal bruge, egentlig er farlig kemi. Men det er ret små mængder man bruger – gudskelov!

hortensiaNoget siger mig, at det er jernsulfat eller sådan noget, for et gammelt gartnertip er, at man begraver store jernsøm ved plantens rod. Det er selvfølgelig også værd at prøve – men der skal vist ret store mængder til, før det dur. De par søm, der nu ligger og roder i min jord, har i hvert fald ikke farvet nogle planter blålige. Derfor må vi ty til materialisten og bede om alun. Det skal fortyndes: 5 gram alun til 5 liter vand – eller det dobbelte: 10 gram alun til 10 liter vand. Så passer det til en vandkande. De fem liter går til en plante med et omfang på ca. 50 cm3. En anden metode er at drysse alunen ud – et gram pr. m2 – og et gratis (næsten) tip er, at anvende dekorationsler. Det er faktisk heller ikke så dumt, for det holder jo på det vand, som hortensia er så glad for.

SUR JORD GIVER BLÅ HORTENSIA
Min erfaring siger mig, at du med fordel kan vande et par gange i løbet af året, før og efter dens blomstring – dvs. i det meget tidlige forår, om sommeren inden den folder sine knopper ud, og så igen i senefteråret, når blomsterskærmene er falmet. Jeg har spekuleret meget på om de planter, der bliver drønhamrende blå måske er hvide hortensia, der er kemisk farvet, for når jeg farver mine med alun, så bliver de ikke blændende blå, men derimod changerende lilla, violette, blålige. Dem jeg har, var i udgangspunktet de pink, og da det jo er surheden i jorden, der afgør farven, så må jeg gætte mig til at den jord, mine står i, kun halvt om halvt er sur.

hortensia

Desværre har de to sidste års strenge vintre – og især den frost, der kom og slog med halen nogle uger efter at foråret var taget fat – været meget ublid ved mine hortensia. De har været frosset ned hvert år – 3 år i træk – men heldigvis overlevede de både flytninger og Kong Vinter. I år tror jeg så på miraklet. Vinteren har indtil videre været mild, og jeg har tænkt mig at lægge fleecetæpper over deres allerede ret store knopper, når der varsles frost. Pyt så være med, at det ser ud ad Pommern til.

hortensia
Til sommer bliver det fantastisk, og til næste og næste sommer igen, og når de er vokset sig endnu større bliver det helt formidabelt! Alle sammen i changerende, blålige farver. Hvis du nu sidder og kommer i tanke om, at du har et fabelagtigt foto af dine hortensia med changerende farver, så læg dem endelig på vores Facebookside.