Skal du i gang med at anlægge et nyt rum til køkkenhave? Vi har lavet et forslag til, hvordan en køkkenhave med højbede kunne se ud. Kig med og få inspiration til din egen tegning.


TEKST & FOTO: LONE

Der er utallige måder at indrette en køkkenhave på. Vi kigger her på et eksempel – et veldefineret haverum, der er opbygget af faste belægninger, retvinklede bede og et arbejdsområde. Og så et lille område til ophold, hvor man kan nyde pauserne med udsigt til gevinsten af årets arbejde.

Køkkenhave, højbedeTag først et kig på planen her til højre.

HØJBEDE TIL SÆDSKIFTE
Haven her indeholder 3 lange bede. Disse er alle tre i en bredde af 110 cm, så man kan nå ind og luge, så og høste fra begge sider, uden at skulle træde i bedet. Afstanden mellem bedene er udlagt til ca. 90 cm, så der er plads til en trillebør, når der for alvor skal ryddes op eller plantes ud.

Bedene her tænkes som højbede. Det gør, at arbejdshøjden bliver lidt mere behagelig end når alting er i niveau med terrænet.

GANGE
Mellem bedene er der udlagt gangarealer. Disse belægges med en fast belægning som fx betonsten, tegl eller måske stenmel.

Rummet har to primære veje – på tværs og langs af rummet. Gangen, der går på tværs – øst/vest – gennemskærer hele rummet, og det gør, at man kan passere rummet uden forhindringer; også med en tungtlæsset trillebør. Er vejene i køkkenhaven for krogede eller for smalle, kan netop det at komme rundt med trillebør være en udfordring. Undgå endelig den ærgrelse! Har man plads til det, er det altid givet godt ud at sikre, at alle veje er brede nok til en trillebør (ca. 90 cm).

Køkkenhave, højbedeNår du udlægger stierne i en køkkenhave, kan det, som i alle andre haverum, være godt lige at overveje hvad man ser på, når man kigger hen langs stien. Du vil gå på disse stier mange gange, så du kan lige så godt planlægge det, så øjet falder på noget smukt og interessant. I dette tilfælde vil man i stiens retning kigge ud af åbningen i hækken til et tilstødende haverum – eller en velvalgt krukke, der er placeret for enden af stien mod nord.

BEDE MED FRUGT
Som supplement til højbedene er her tænkt placeret nogle afgrænsede bede med frugttræer. Disse er kantet med klippede buksbom, der holder på formerne og pynter – især i vinterperioden, hvor alt andet visner og går i stå. Under træerne kan plantes smukke løvplanter eller skyggetålende bær og krydderurter.

Køkkenhave, højbedeARBEJDSBORD & KOMPOST
I rummet mod nord har vi placeret et arbejdsbord med hylder under, hvor der er plads til potter, skilte, pinde og alt det andet, man har brug for, når der prikles ud og pottes om. Når det rigtigt sviner, er det let at smide diverse affald på komposten og feje efter, og så er der hurtigt ryddet op.

Når man nu placerer et kompostområde her i køkkenhavens rum, er det en god idé at lave den let tilgængelig – også fra de tilstødende haverum. Derfor er kompostbunkerne her i eksemplet placeret ved gangen, der gennemskærer hele rummet.

OPHOLD
Und dig selv en lille plads i køkkenhaven – og på en placering, hvor du både kan sidde lidt i skygge eller sidde i sol. Og så må der gerne være et fint view ud over haven i solens retning, så du ikke ser det hele i modlys.

BÆR
Bær plantes på steder, der ikke tager del i sædskiftet. Her har vi foreslået at man planter bærbuske langs hegn/espalier mod syd i rummet. Fx er hindbær, boisenbær og brombær glade for lidt støtte.

ER DER MON MERE?
Ja, vandslangen – hvad gør man nu med den?
Er der mulighed for det, er det luksus at have en taphane indenfor rækkevidde. Så er man fri for at have en vandslange liggende fra en hane ved huset og ud til køkkenhaven hver gang man skal vande, gøre ting rene mv.

Tegningen her i eksemplet er naturligvis til fri afbenyttelse, kopiering eller inspiration, når du selv skal tegne dit køkkenhaverum. Har du i øvrigt gode huskepunkter til anlæggelse af en køkkenhave, er du meget velkommen til at tilføje det herunder i kommentarerne.Har du lyst til at læse mere om indretning af køkkenhaven, kan du læse videre i HAVEFOLKETs e-magasin 2014-01, der netop har køkkenhaven som tema.

Flere artikler med inspiration til havedesign:

 

DE ALLERFØRSTE OVERVEJELSER 
Skal du i gang med en helt ny have, kan det være givende at bruge tid på overvejelser, før der tegnes. Vi giver her et forslag til, hvordan du griber det an.

 

MOOD BOARD
Når du starter forfra på en helt ny have, skal i gang med renovering af en eksisterende eller måske bare går i gang med at planlægge et nyt område af haven, kan du samle tankerne med et “mood board”.

SKITSERING I HÅNDEN
Når man selv kaster sig ud i at designe sin have, er der mange måder at gribe det an på. Nogle bruger tegneprogrammer på computeren. Jeg tænker bedst med pen og papir – og manifold.