Spirea er kendt af mange som hæk i 70’ernes parcelhuskvarterer, men busken har bestemt også sin berettigelse i nutidens haver – både som hæk og som prydbusk i havens bede.


TEKST: KARINA, FOTO: LONE
spirea, snedrivebusk

Den er måske lidt udskældt og for mange leder den sikkert også tanken hen mod offentlige, og lidt uopfindsomme, parkanlæg. Af samme grund puster vi her lidt nyt lys over busken og tjener den med en lidt bedre omtale.

SNEDRIVEBUSK 
Spirea arguta

Spirea, på dansk snedrivebusk, står i april til maj med et væld af tætbesatte blomstergrene. Selve busken har et tæt grenværk og bliver et sted mellem 1 til 2 meter i højde og bredde. Busken er fuldt hårdfør og klarer sig i almindelig god havejord, som gerne må være til den lette side. Hvad angår lysforhold trives den bedst i sol til halvskygge.

spirea, snedrivebusk

De fine knopper, som er sartrosa,  udvikler sig til små, hvide blomster, der sidder på oversiden af grenene.

spirea, snedrivebusk

I april til maj står spirea med en overdådig kaskade af blomster. Blomsterbestanden er intet mindre end imponerende, og man forstår straks hvordan busken har fået sit danske navn.

 

spirea, snedrivebusk

De små blade på snedrivebusken er også ganske kønne. På oversiden er de mørkgrønne, hvor undersiden er mere lys.

spirea, snedrivebusk

Grenene er overhængende og derfor er busken også egnet som uklippet hæk. Dog kan den, hvis den bliver for stor eller pjusket, sagtens tåle at blive beskåret. Husk blot at det skal ske lige efter blomstringen, så planten kan nå at udvikle nye knopper til det næstkommende år.

 

spirea, snedrivebusk

En foryngelseskur kan busken også have godt af i ny og næ. Herunder ses et eksempel, hvor en Spirea er skåret helt i bund. Det virker måske som en lidt hård tur, men inden længe vil planten skyde med nye grene, og fremstå mere frisk og ung.

spirea, snedrivebusk

Om vinteren er busken mindst lige så fin og et godt skjul for havens overvintrende dyr.

spirea, snedrivebusk

FAKTA

NAVNSpirea arguta
DANSK NAVN: Snedrivebusk
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord, gerne til den løse side
VÆKST: Tæt og busket, med overhængende grene.
STØRRELSE: 1,5 – 2 meter i højde og bredde
BLOMSTRING: April/maj
ANVENDELSE: Som hæk eller i grupper