Skal du til Italien inden længe – så læs endelig med her. Vores gæsteskribent Ole Fournais har for HAVEFOLKETs læsere sammensat en spiseseddel som guide til smukke haver og parker i smukke Firenze.


TEKST: OLE FOURNAIS, FOTO: LENE MØNTEGAARD

I det rige Toscana med frodige landbrugsarealer, fine håndværkstraditioner og gode handelsveje blev Firenze tidligt i Middelalderen en af de vigtigste byer både politisk, økonomisk og kulturelt. Mens andre områder i Europa i perioden 1200-1600 blev ramt af pest, hungersnød, misvækst og altødelæggende krige, blev Firenze centrum for gennembruddet for renæssancen, hvor rige fyrste- og borgerfamilier investerede store pengesummer i kunst og byggerier – herunder også haver. Mange kulturhistoriske tendenser spredtes fra Firenze, Pisa, Siena, Lucca, Bologna m.fl. til de andre italienske bystater og til resten af Europa.

Først investerede de velhavende familier i projekter, som skabte militær og økonomisk tryghed – dvs. fæstninger, handelsveje, politiske aftaler o.l. Dernæst byggede de solide byhuse – derfor de mange flotte pallazzi i byerne ofte med kontorlokaler i stueetagen, lagerrum i sidebygningerne og overdådige boliger med store kunstsamlinger i de næste etager. Endelig byggede disse familier dejlige boliger i smukke omgivelser uden for byerne for at undgå byens støj, møg og politiske ævl og kævl. Her kunne man koncentrere sig om kunst og kultur, lade sig underholde af diverse musikere og litterater og nyde de frodige haver med svalende skygge og behagelige udsigter.

 

Den italienske renæssancehave er ofte anlagt på skåninger med villaen/slottet øverst af hensyn til udsigten. Herunder ligger den tydeligt terrasserede have, hvor hvert niveau har sit eget særpræg og derfor varierede plantegrupper og design. Normalt ser man flere fontæner eller skulpturer i marmor og mange terracottakrukker – ofte placeret meget geometrisk omkring den livgivende vandtrappe i forskellige udformninger. Med til det typiske hører også ”giardino segreto”, den hemmelige have – ofte en frodig blomsterhave bag høje mure eller tætte hække. En gylden regel var, at man ikke måtte kunne se fra det ene haveniveau til det næste – derfor de mange tætte, stedsegrønne hække og stenmure hugget ud af klippen.
For den, som ønsker at lære noget om renæssancekultur og –haver, er Firenze et oplagt rejsemål, hvor man på et relativt begrænset område og med kort afstand kan se talrige haver og parker fra forskellige perioder, med varieret design og af vekslende kvalitet.
Herunder bruges følgende bedømmelser,
som er Ole Fournais’ guide til valg af haver
* = kan eventuelt besøges
** =  burde opleves
*** = skal opleves
BOBOLI-PARKEN ***
Blandt alverdens berømte haver hører denne til mellem de vigtigste. 1549 byggede Medici-fyrsten et nyt palads syd for floden for at få mere plads, og især haven var fra starten præget af klassisk, italiensk renæssance. Gennem flere om- og udbygninger blev anlægget afgørende for et utal af andre haver både i de italienske bystater og over hele Europa. På det stejle terræn bag det store slot ligger først et amfiteater dernæst et terrasseret anlæg med mange træer og fontæner. Mod højre breder sig det omfattende skovagtige anlæg med stramme alleer og snoede køreveje – og ender ved Isoletto-bassinet og søjleengen. Det mest charmerende element er dog den blomsterrige, lukkede ”Giardino di Cavaliere” på parkens højeste punkt med en formidabel udsigt over de sydlige forstæder. Omvendt har man fra det langt senere ”Kaffeehaus” en udsøgt fredfyldt udsigt over hele det centrale Firenze. Denne ca. 25 ha store have rummer alle former for planter herunder en masse figurklippede – og nogle fremragende skulpturer og fontæner. Adgang fra Piazza Pitti 1.
BOTANISK HAVE **
Anlagt i 1545 hører den til blandt de ældste i Europa og med senere udvidelser rummer den på godt 2 ha ca. 7.000 planter – efter italienske forhold er det hele velpasset og i høj standard. Men denne botaniske have, som i renæssancen var blandt de største, blev faktisk kun anlagt, fordi byen lå i evig strid med bl.a. Pisa, som havde fået sin i 1543. I dag regnes Firenzes botaniske have blandt de bedste i Italien specielt med de imponerende vandgran, sumpcypres, kaktus og andre subtropiske planter. Adgang fra Via Micheli 3 lidt nord for Domkirken.
GIARDINO BARDINI **
Dette gamle anlæg oprindeligt fra ca. 1550 i tydelig renæssancestil på stejl nordvendt skråning ned mod floden forfaldt voldsomt, indtil en lokal fond overtog stedet i 1965 – og nu er næsten færdig med en omfattende restaurering, så man nu igen under de svalende trækroner eller afvekslende, blomsterrige pergolaer kan nyde de smukke udsigter tværs over Arno til Firenzes centrum. Stedet giver gode detaljer om oprindelig italiensk renæssancekultur og er igen afgjort blevet et flot og helstøbt renæssanceanlæg. En kombinationsbillet med Boboli giver adgang fra Via Costa San Giorgio.
PALAZZO MEDICI RICCARDI *
Var oprindeligt et lukket haveanlæg ved privat pallazzo midt i byen, men er i 1920’erne omlagt til moderne gårdhave med nydelige belægninger og flotte plantekrukker. Via Cavour 1.
VILLA GHERARDESCO / FOUR SEASONS HOTEL ***
Dette 1400-tals palads tæt ved botanisk have var oprindeligt omgivet af en storslået park. Men efter et omfattende forfald de sidste 150 år er det store bygningskompleks blevet nænsomt restaureret og fremtræder nu som et særdeles flot 5 stjernet hotel. Hertil er det tidligere yderst forsømte og forfaldne haveanlæg nu fint renoveret og delvist omlagt med skyldig hensyntagen til de oprindelige elementer som parterrebede, bassin, lille bakke med udsigt, blomstrende buske, skyggegivende træer, tæt buskads, mange haverum m.m. Alt fremtræder nu som en yderst velplejet oase midt i den pulserende by – dejlig fri for trafikstøj. Adgang via hotellets reception fra Borgo Pinti 97-99.
VILLA TORRIGIANI **
Denne på alle måder enestående og dybt imponerende private have på 7 ha ligger inden for de gamle bymure og ganske tæt ved Boboli-parken syd for floden. Familien Torrigiani har siden 1531 ejet stedet og gennem opkøb udvidet det flere gange, så anlægget nu består af både et smukt, oprindeligt parterre i italiensk stil og flere arealer i romantisk engelsk stil med snoede stier og små bakker til at skabe den rette stemning. De spændende og velholdte plantesamlinger omgiver familiens forskellige boliger, så man føler sig hensat til en landbohave. Således driver den nuværende ejer grev Salvatore Torrigiani en mindre planteskole her midt i Firenze og er selv en kyndig fortæller. Adgang ( dyr billet ! ) kun efter aftale fra Via de Serragli 146.
PALAZZO CORSINI **
Denne byresidens for forskellige adelige familier siden 1591 med lukket haveanlæg rummer en ganske særlig stemning : ro og fred midt i et inferno af trafikstøj og lyde fra smalle gader tæt ved byens vestvendte port. Her kan man i dag se et oprindeligt haveanlæg fra 1621 i typisk italiensk stil med en geometrisk parterre, som langt senere er omgivet af romantiske busketter i engelsk stil. Den nuværende ejer, prinsesse Corsini hæger meget om denne lille, men yderst seværdige have med få, men fine plantesamlinger, og hun fortæller gerne om havens historie og om de enkelte planter. Adgang kun efter aftale fra Via il Prato 58.
VILLA CAPPONI **
I den sydlige udkant af Firenze byggede den berømte og stenrige Capponi-familie i 1570’erne denne klassiske villa uden for bymurene med en formidabel udsigt ned over byens centrale dele. De tilhørende renæssancehaver blev både omlagt i 1880’erne og igen i 1928 af englænderen Cecil Pinsent, som bl.a. genskabte de fire lukkede haverum, en række figurklippede buksbom og taks. Lige inden for villaen findes en plæne omgivet af blomstrende buske og mange stauder, dernæst en frugthave med mange iris, og endelig en næsten skjult swimmingpool. Fra alle dele af denne charmerende og yderst velholdte have er fine udsigter ind over byen og over til Fiesole. Adgang efter aftale fra Via del pian dei Giullari 3, Arcetri.
VILLA IL ROSETO *
Tæt ved Villa Capponi ligger denne moderne have anlagt i 1960’erne med tydelig inspiration fra den klassiske italienske renæssancestil med tætklippede buksbomhække, nydeligt vedligeholdte plæner og enkelte solitærtræer. I virkeligheden ligger haven oven på en parkeringskælder, hvad man på ingen måde ser umiddelbart. Via del Pian de Guillari, Arcetri.
TORRE DI BELLOSGUARDO **
Denne yderst velholdte hotelhave ligger på et højt niveau syd for selve Firenze ved tidligere renæssancevilla. Haven er løbende omlagt i 1900-tallet til i dag at være en de mest omtalte nyere haver med adskillige lukkede haverum, utallige blomsterbede, blomstrende buske og ikke mindst nogle formidable udsigter ned over byen. Typisk for perioden kan man pga. hække og mure ikke se ind i haven fra vejen – hvilket understreger eksklusiviteten. Via Roti Michelozzi 2, Santa Spirito.
GIARDINO DELL’IRIS *
GIARDINO DELLA ROSE *
Ved den meget turistbesøgte udsigtsplads – derfor de mange turistbusser – Piazzale Michelangelo på sydbredden af Arno ligger disse flotte specialhaver: irishaven på østsiden og rosenhaven på vestsiden af pladsen begge med formidable syn ned over det centrale Firenze og videre til de lave bjerge mod nordøst ved Fiesole og mod nordvest ved Castello m.m. Det italienske irisselskab holder kun åbent i maj og den kommunale rosenhave kun ca. 7 uger i maj og juni. Begge rummer en flot plantesamling, som hvert år har store besøgstal. Adgang fra Piazzale Michelangelo.
VILLA LA PIETRA ***
I den nordlige udkant af Firenze ligger denne spændende Medici-villa fra 1555 og senere ombygget af den konkurrerende Capponi-familie med storslåede udsigter til Fiesole. 1902 købte den berømte engelske arkitekt, Harold Acton stedet, udvidede ejendommen og omlagde hele parken i såkaldt engelsk-toskansk stil. Trofast mod det oprindelige blev anlagt flere niveauer, lukkede haverum, pergolaer fulde af slyngplanter, stedsegrønne og blomsterrige partier, små skjulte udsigtspunkter o.s.v. La Pietra-haven har konstant været meget beundret og brugt som inspiration for havearkitekter fra nær og fjern. Siden 1996 ejes villaen af New York University, som fortsætter det omfattende, professionelle restaureringsarbejde under kyndig ledelse af en britisk overgartner. Adgang kun efter aftale fra Via Bolognese 130.
GIARDINO DI CASTELLO ***

Blandt de mange Medici-villaer fra 1500-tallet i forstaden Sesto Fiorentino anses denne have – nu ejet af den italienske stat – for det bedste eksempel på oprindelig renæssancestil med stramt geometrisk formede bede med roser – især banksrose “Rosa banksiae” – og pæoner omgivet af lave buksbomhække og adskillige terracottakrukker med citrustræer.

GIARDINO DI CASTELLO

Typisk for den stil er også den spændende grotte med dyrefigurer og smukke pebblestones-belægninger. Bag høje mure ligger en skjult køkkenhave, ”giardino segreto”. Endelig er i senere tid anlagt en skovhave i romantisk engelsk stil op ad skråningen bag den noget forfaldne villa.  Fra mange punkter i haven og fra villaen ses den smukke udsigt sydpå ned over Arnodalen. Via di Castello 44, Castello.

VILLA DELLA PETRAIA ***
Tæt ved Giardino di Castello byggede en anden gren af Medici-slægten i 1570’erne haven ved denne imponerende villa med alle de typiske renæssanceelementer: Terrasserede blomsterbede, fiskedam, buksbomhække, frugttræer, flere bassiner, statuer m.m. Fra alle niveauer har man nogle betagende udsigter over Arnodalen og ind mod Firenze. Efter Italiens samling i 1860’erne blev selve villaen ombygget til residens for den italienske konge og rummer derfor et spændende interiør med overdækket gårdsplads bl.a. udsmykket af den berømte renæssancearkitekt, Vasari. Desuden også en fin samling af originale malerier af alle Medici-villaerne i og omkring Firenze. Via di Petraia 40, Castello.
VILLA CORSI SALVIATI **
Oprindeligt var dette en villa fra 1500-tallet tilhørende en meget kunstinteresseret familie, men blev ved ombygninger både i 1600- og 1700-tallet præget af lidt andre strømninger fra barokkens typiske elementer som f.eks. store blomsterparterrer, store cirkulære bassiner og andre geometrisk formede bede. Senere kom engelske elementer som labyrint, skovparti og engarealer til. Stedet ejes i dag af det amerikanske University of Michigan og holdes pænt. Adgang efter aftale fra Via Gramsci 462, Sesto Fiorentino.
VILLA LA QUIETE *
I samme nordvestlige forstad af Firenze ligger denne mindre have fra 1680’erne anlagt i klassisk italiensk renæssancestil med brede og lave buksbomhække omkring plæner med enkelte blomstrende buske i midten. Oprindeligt har der stået et større antal terracottakrukker med citron, nerier og hortensia. Trænger kraftigt til mere pleje. Via della Quiete 14, Careggi-Serpiolle.
VILLA GAMBERAIA ***

På de smukt beliggende lave bjergskråninger øst for Firenze byggede talrige adelige familier tidligt i renæssancen en række villaer, hvoraf Gamberaia er langt den vigtigste. Her anlagde den vigtige Capponi-familie en nydelig og noget imposant residens med en pragtfuld have herunder en yderst velholdt parterrehave.

VILLA GAMBERAIA

Her ses fine blomsterbede omgivet med lave buksbomhække, men også roser – især banksroser –  nerier, citroner, hyacinter m.m. – det hele rammes ind af perfekt klippede cypreshække med flere ”vinduer” til udsigt ned over Firenze. Bag villaen ligger et scenelignende element med fine udsmykninger og trapper. Fra porten fører indgangspartiet med massive cypreshække op til indgangsdøren. Villaen er pga. de fabelagtige udsigter nok den mest fotograferede villahave i Italien. Dyr adgang fra Via del Rossellino 72, Settignano.

VILLA I TATTI ***
Denne smukt beliggende 1500-tals villa med terrasserede haverum blev omlagt og restaureret af den berømte engelske havearkitekt, Cecil Pinsent ca. 1910, og resultatet er nærmest perfekt. Indrammet af cypresser og takshække findes en række blomsterbede på fem niveauer alle omgivet af geometrisk formede buksbomhække. Anlægget bindes sammen af harmonisk udsmykkede trapper med mange imponerende pebblestonesbelægninger og fine marmorskulpturer plus et smukt limonaia = orangeri. Fra flere steder er der gennem de omhyggeligt planlagte hækformer dejlige udsigter både ned mod Firenze, mod Arnofloden og videre ud i omegnen. Stedet ejes nu af Harvard University, som stadig renoverer og udbygger dette på alle måder spændende haveanlæg, som regnes blandt de bedste moderne udgaver af ”Italiensk renæssancehave”. Pga. Harvards yderst restriktive adgangsforhold er det svært at få tilladelse til besøg fra Via de Vincigliata 26, Maiano.
VILLA LE BALZE, FIESOLE ***
Denne frodige og yderst charmerende have i Fiesole på en sydvendt skråning med formidable udsigter ned over Firenze blev anlagt ca. 1914 af den berømte engelske arkitekt, Cecil Pinsent for en privat, kulturinteresseret amerikansk familie. Flere mindre, lukkede og harmoniske haverum byder på spændende og velholdte plantesamlinger – især klatre- og slyngplanter herunder smukke pergolaer med banksroser og citrus. Stedet ejes i dag af det amerikanske Georgetown University og bruges som studieboliger. Denne have charmerer med sin smagfulde ynde og lette elegance. Adgang efter aftale fra Via Vecchia Fiesolana – tæt ved torvet i Fiesole.
VILLA MEDICI, FIESOLE ***
Med en formidabel beliggenhed lige neden for torvet i Fiesole og med en ubrudt udsigt 180 grader rundt ned over Firenze byggede Medici-familien denne villa i 1450’erne som en af de første i området. I dag præges denne delvist oprindelige have af omlægninger designet af englænderen Cecil Pinsent ca. 1915. De 7 haverum har hver sit særpræg – kejsertræer med roser, citroner med iris, pergola med banks roser, magnolier med buksbomhække, roser med hortensier, frugttræer med iris, appelsinespalier med roser i terracotta m.m. Desværre værner den nuværende ejer meget om privatlivet, så kun svær adgang efter nøje aftale. Denne have imponerer mere, end den charmerer. Via Boccaccio 128, Fiesole.
FONTE LUCENTE **
Ved en af de pittoreske veje neden for Fiesole ligger denne relativt store private have omlagt i 1930’erne med klar inspiration fra den klassiske italienske renæssancestil, på flere parterreniveauer med mange lave og brede buksbomhække omkring plæner med enkelte blomstrende planter i terracottakrukker. Desuden flere cypresalleer og mange fontæner, springvand og marmorskulpturer. Det hele indrammes af skovagtige planteområder efter engelsk mønster. Via di Vincigliata 2, Fiesole.
VILLA SCHIFANOIA
Neden for Fiesole ligger denne 1500-tals villa med stilren, mindre renæssancehave anlagt oprindeligt 1550’erne. Tilbage i dag er især et flot parterreanlæg med buksbomhække og mange figurklippede planter. Dog lider anlægget meget under manglende vedligeholdelse. Ejes nu af Firenzes Europa Universitet. Via Boccaccio 121.
VILLA NIEUWENKAMP
Neden for Villa Medici og Le Balze ligger denne meget forsømte have ved pudsig villa. Oprindeligt et spændende renæssanceanlæg og i 1920’erne renoveret af hollandsk ejer, men siden ikke vedligeholdt. Via Vecchia Fiesolana 62. – Kan ikke anbefales !
DEN ENGELSKE KIRKEGÅRD *
Som den eneste kirkegård tæt på centrum af Firenze er denne et besøg værd pga. de kulturhistoriske værdier. Oprindeligt anlagt som begravelsesplads uden for byens mure for de også dengang mange protestantiske besøgende heraf talrige britere og senere tilføjet en lang stribe blomsterbede – myrter for par, laurbær for digtere, roser for børn o.l. Desværre omgives dette smukke og harmoniske anlæg i dag af store boulevarder med massiv trafik, derfor uhyre meget støj. Piazzale Donatello.
KLOSTERHAVER
Firenze rummer en lang række besøgsværdige klostre ofte med oprindelige haveanlæg. Disse klosterhaver var oprindeligt altid lukkede mod omverdenen og velegnede til bøn, fordybelse og samtaler. Derfor findes næsten altid skyggefulde buegange og skyggegivende store stedsegrønne træer. I vore dage er de vederkvægende stille og dejligt fri for de store horder af masseturisme. Blandt de mest velholdte klosterhaver i selve Firenze er følgende :
  • Santa Maria del Carmine, Piazza del Carmine – syd for Arno.
  • Santa Spirito, Piazza Santa Spirito – syd for Arno.
  • San Lorenzo, Piazza San Lorenzo – tæt ved domkirken.
  • San Marco, Piazza San Marco – tæt ved botanisk have.
  • Santa Croce, Piazza Santa Croce – lidt øst for Ufficierne.
  • Santa Maria Novella, Piazza Santa Maria Novella – ved hovedbanegården.

 

GODE HÅNDBØGER

TIL DIN TUR TIL FIRENZE OG TOSCANAMariachiara Pozzana : “Gardens of Florence and Tuscany”, (grundig indføring, præcise oplysninger)

Isabella Lapi Ballerini : “The Medici Villas” (detaljeret beskrivelse)
Sophie Bajard + Raffaello Bencini : “Villas and Gardens of Tuscany” (stort og flot billedværk)
Ethne Clarke & Raffaello Bencini : “Toskanische Gärten” (korte tekster, gode fotos)
Regione Toscana : “Tuscany’s Gardens and Villas”, 2006 (den regionale turistsammenslutning)
Agenzia per il Turismo Firenze : “Discovering the Gardens of Florence”, 2006 (det lokale turistkontor)
Ann Larås : “Gardens of Italy”. (fremragende billedværk med korte tekster)
Fotos i artiklen uden billedtekster
er fra Villa Gamberaia.

Skulle du undervejs i artiklen have fået lyst til en tur til Italien, så kan du tage en virtuel tur med Lene til et par af de italienske renæssancehaver – læs om Villa di Castello” eller “Villa Gamberaia