Det friske drys til madlavningen er også er en smuk plante i køkkenhaven – koriander. Koriander er en nemlig fin skærmplante, der i statur minder lidt om kørvel.


TEKST & FOTO: LONE

korianderPlanten, der er etårig, kan blive op til 60 cm høj og har fine, fligede, mørkegrønne blade. Blomsterne, der har hvide og rosa toner, viser sig i juli-august, hvis der bliver sået i foråret. Efter blomstringen fremkommer frøene, der har en meget speciel lugt.

KORIANDER
Coriandrum sativum

Koriander kan sås direkte på voksestedet i april måned. Vælg et meget solrigt sted, hvis du vil opnå det store, velsmagende løv, der er attraktivt til køkkenets salater, risretter, dressinger mv. Men flyt endelig ikke på koriander, når den først er sået, da den dårligt tåler en flytning. Ønskes der grønne blade til madlavning gennem hele sommeren, skal de sås med jævne mellemrum. Høst dem før blomstringen, da de mister lidt af deres smag herefter.

Frøene af planten kan tørres og bruges til madlavning, men i den danske madkultur er det nu mest de grønne blade, der er eftertragtede. Jeg har desuden læst, at danskdyrkede korianderfrø i kvalitet ikke kan måle sig med de importerede, men det kunne måske være et forsøg værd.

Planterne foretrækker i øvrigt en løs og næringsrig jord og skal gerne vandes ofte, for ikke at stoppe væksten.

DEN GODE NABO
Koriander er fx en vellidt nabo til køkkenhavens tomater, idet den tiltrækker den hjælpsomme svirreflue.

koriander
OPBEVARING

Korianderbladene egner sig ikke til at blive tørret, i modsætning til mange andre krydderurter. Saml i stedet bladene og pak dem i frostposer, hvor posen lukkes uden at slutte tæt om bladene. Ved at blive nedfrosset på denne måde, kan de anvendes direkte fra fryseren, hvor de frosne blade kan hakkes og drysses direkte over den varme ret før servering.

I KØKKENET
Korianderbladene er hyppigt brugt i thaimad og wokretter, men går altså også rigtig godt til mange af de klassiske, danske retter. Prøv fx at erstatte persillen i den klassiske agurkesalat med korianderens grønne blade. Bruges bladene i varme retter bør den altid tilføjet retten lige inden servering, da den hurtigt mister sin smag ved opvarmning.
Koriander er en krydderurt, som man vist enten elsker eller hader (mange desværre det sidste), men giv den endelig en chance, for den kan altså noget særligt i det danske sommerkøkken. Og vidste du mon, at korianderens frø faktisk indgår i blandingskrydderiet karry? 

FAKTA

NAVNCoriandrum sativum
DANSK NAVN: Almindelig koriander
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Etårig, ikke hårdfør
JORDBUND: Løs og næringsrig, samt fugtig
VÆKST: Høj, spinkel skærmplante
STØRRELSE: Op til 60 cm
BLOMSTRING: Juli-august
ANVENDELSE: Som krydderurt