Pottefødder fås normalt i terracottafarvet ler, men jeg er ikke helt tilfreds med den farve til beton- og zinkkrukker. Derfor må jeg selv i gang med støberiet.


TEKST: LENE, FOTO: MARIANNE OG LENE

Hvis man gerne vil beskytte sin nye træ- eller fliseterrasse, kommer man ikke udenom pottefødder. De gør, at du slipper du for de store mærker, som krukkerne sætter, og vandet kan lettere løbe væk. Herudover gør du det sværere for myrerne at bosætte sig under dine krukker. Jeg har efterhånden en del beton- og zinkkrukker, samt halve whiskytønder, og især på den nye terrasse af grå fliser synes jeg at betonfarvede pottefødder passer bedre end dem af terracotta. Jeg har på forhånd opgivet selv at lave støbeforme til de fine pottefødder med løver, og da det må godt må være lidt mere enkelt, går jagten ind på andre materialer.

Pottefødder

 

Her har jeg brugt mindre folieforme, hvor låget er anvendt som skillevæg efter betonen er hældt i. Efter et par dage er betonen lige til at tage ud af formene og knække midt over. Jeg måtte også “ofre” mig og købe nogle chokolader, så jeg kunne få lavet nogle små aflange pottefødder i de små forme. Jeg har aldrig før prøvet at købe chokolader efter hvordan emballagen var, og andre kunder har nok undret sig over, hvorfor jeg gik og trykkede på pakkerne! Ligeledes har jeg eksperimenteret med at bruge isterningbakker af gummi fra IKEA, ligesom jeg har brugt mælkekartoner til nogle af de store pottefødder. Her er hvad det blev til.

Pottefødder

Jeg har brugt finbeton, som bare skal røres op i vand, og det er meget nemt at arbejde med. Formene skal smøres med olie (jeg brugte den billigste vindruekerneolie, jeg kunne få), så det er nemmere at få betonen ud igen. Husk også, at du lige skal banke formene ned i underlaget for at betonen kan sætte sig. Dermed undgår du for mange lufthuller. Jeg synes nu godt at fødderne må være lidt grove i det, når det mere tjener et praktisk formål end et æstetisk.

De små runde kagefigurer passer perfekt til en betonpotte, og hvis du ikke vil have dem synlige, kan du bare skubbe dem længere ind under potten, så det ser ud som om den svæver.

Pottefødder

Der kan gå helt sport i at finde forskellige forme, og selvom jeg har fået støbt nogle forskellige pottefødder, kan jeg slet ikke lade være med at lede videre efter egnede ting at støbe i.

Læs også:

STØB DINE EGNE POTTER
Efter at have anmeldt bogen “Betonstøbning” fik jeg blod på tanden, og nu – endelig – er de første ting i støbeskeen!

STØB MED HYPERTUFA
At støbe med beton er blevet den helt store dille, men kender du hypertufa? Det er let – i mere end én forstand!


BETONSTØBNING
Betonstøbning kan sagtens gå hen og blive en ny hobby – i hvert fald for mig. Denne bog har hjulpet gevaldigt på lysten til at komme i gang.