Længe har vi ventet og ventet på, at der skulle komme noget grønt op derude, og nu er der endelig dukket en hel del op. Her kan du “gå mig i bedene” og se de blomstringer, der glæder i det tidlige forår.


TEKST & FOTO: LONE

Selvom vores have rummer en del stedsegrønne, så der er noget at se på året rundt, venter jeg hvert år med længsel på denne første forårstid. Mon ikke alle haveejere har det sådan? Herunder kan du se lidt om, hvilke blomstringer, der er i haven lige nu.

Marts og primo april er i vores have blandt andet præget af de efterhånden pænt store klynger af påskeklokker, som står øverst i et langt staudebed og er synlige fra de fleste af vores store vinduespartier mod syd. I en tid, hvor der ellers ikke er så meget farverigt at se på i haven, fanger de hele tiden opmærksomheden, når man kigger ud.

Planterne har jeg fået som helt små, da vi i sin tid flyttede ind i huset. Det var et par gode venner, som dengang hjalp os med at anlægge have i en weekend, der havde disse helleborus samt mange helt små buksbom med til os.

Og jeg må sige, at det er nogle af de planter, som vi har allermest glæde af. De står side om side, som du kan se på billederne herover.

På toppen af tegltrappen står disse terracottakrukker fra mit lille krukkesalg. Over vinteren har de stået med små grantræer, der for en måned siden blev udskiftet med forspirede narcisser. Jeg har en forkærlighed for narcisser, og hvert år investerer jeg i en ny type. Denne, der er en kombination af stærk og lys gul, er rigtig fin.

Når de er blomstret af, finder jeg en plads til dem i haven, hvor de kan få lov at leve videre. Hvor har jeg endnu ikke besluttet mig for.

Men mon ikke det bliver i det blå bed et sted, så de til næste år kan give alle de blå blomstringer lidt modspil.

Lidt samme farvekombination har vi i morgenhavens måneskinsbed. Her er de brogede græsser lige nu på vej op. I morgensolen ligner det små guldtoppe.

Og så tilbage til det blå bed. De blå anemoner er så småt på vej, men endnu er det snepryd, der skaber det blå tæppe. De startede som 10 små løg, jeg købte for nogle år siden. Nu er her flere hundrede af dem.

De mørke violer derimod, de er kommet til haven som blinde passagerer sammen med stauder fra en glad giver. De dufter fantastisk, og den dyblilla farve er skøn, så de får lov at sprede sig, som de har lyst til.

En anden blomstring, som jeg holder meget af, er vibeæg. De er lige nu på vej op rundt omkring i haven. Selvom jeg har lagt rigtig mange løg med tiden, så forsvinder de langsomt igen, hvilket måske skyldes vores tunge lerjord. Men de få, der dukker op, nyder jeg.

Og så er der selvfølgelig de mange hornvioler, som jeg planter ud hvert år i det tidlige forår. Der kommer langsomt flere og flere til. Her er det de helt mørke, som står i krukker med hortensia.

Her en flerfarvet, der pynter i en krukke med elefantgræs, som ikke er kommet i vækst endnu.

De bliver kun smukkere af, at man går tæt på… Tænk, at man kan købe kassevis af disse herligheder for blot 20 eller 30 kr.

I køkkenhaven er det de violette, der har fået plads i krukkerne. De minder mig hver dag om, at om blot få måneder er køkkenhaven fyldt med blomstrende lavendelhække.

I flere af havens bede er der perlehyacinter på vej op. I flere år har jeg investeret i forspirede hvide perlehyacinter til krukker, og da løgene efterfølgende er røget ud i havens bede, er jeg ved at have en god bestand af dem.


I denne krukke er der plantet brudekurv (Narcissus ‘Bridal Crown’). Den kommer ikke igen her hos os efter udplantning, så de købes på ny hvert år.

Andet, der skal nydes lige nu, er aksene på den stedsegrønne blåaks, Sesleria. De skyder nu op i alle tuerne og gør opmærksom på sig selv.

Så har jeg slet ikke vist dig anemoner eller scilla – men de er her skam også – og lidt mere til. Men du fik set dem, der lige nu fylder mest i min udsigt. Hvad mon fylder hos dig?