Jeg er desværre ikke ret god til stilleben og krukkesamlinger i haven, men nok bare mest til de der 2, 3 eller 4 krukker på række suppleret med lanterner. Men til jul må der godt ske lidt andet. Efter mange år at have forsøgt mig med juleopstillinger uden særlig succes, har jeg fundet en anden vej, som giver mig julestemning i haven. Dækning af krukker med smukt mos.


TEKST & FOTO: LONE

Når det er jul, så fråser jeg i pudemos. Der går en del kasser til, når de store terrakottakrukker og -fade skal dækkes med mos, men til gengæld elsker jeg resultatet, og fordi de står ude, holder mosset sig smukt længe.

To store fade er fyldt med pudemos og husløg med bordeaux kanter, som passer så fint til de rødlige lerkrukker. Fadene står på vores haveborde på hver side af huset, så jeg kan nyde fadene inde fra varmen.
Også krukker med figner er blevet bragt i hi på bænken i morgenhaven og har fået et lag mos. Her er det en blanding af pudemos og mos fra skoven.
Figenbuskene står nu med massevis af figner. Nogle er vist for store til at overleve til næste år – andre er næste års frugt, har jeg ladet mig fortælle.
 En selvsået sommerfuglebusk har fået lov at blive boende.

Også disse står, så jeg kan se dem indefra. I år, hvor bladene er faldet så sent af træerne, har jeg haft flere uger med blade overalt (pga travlhed har jeg ikke nået den sidste opsamling), men alle de grønne cirkler med mos har ligesom skabt lidt orden i mit haveunivers.

Denne ‘mos-putning’ af krukkerne går vist hen og bliver en havetradition, ligesom jeg har et par andre, der med tiden har sat sig fast.

Pssst. Hvis man er plaget af, at fuglene endevender mosset i krukkerne, så kan det være en god ide at fodre dem jævnligt. Så lader de ofte mosset være i fred.