Morgenen hører pludselig til en anden sæson. Morgendis og en køligere temperatur. Tegn på, at vi snart vil forlade sensommeren, begynder at dukke op. Det smukke efterår er på vej.


TEKST & FOTO: ULRIKA SABEL

Mine brosten er allerede sprinklet med små gule blade fra mine kugleakacie. Normalt frigiver de deres blade meget senere i efteråret. Samtidig er mine hostaer stadig grønne uden de mindste gule tegn. Jeg har en fornemmelse af, at der er to sæsoner på samme tid. Ét øjeblik er det sommer, og et andet efterår.

Jeg kan godt lide efteråret. For mig betyder det en ny start. Jeg er fyldt med ny haveenergi, og et og andet projekt får fart i haven. Jeg har købt nogle nye stauder og mange græsser til haven. Jeg har brug for en vis fornyelse, ligesom at købe nye puder til sofaen – i lækre farver. Og her kommer den chokerende nyhed: Jeg har købt en staude med lysegule blomster, Nepeta govaniana. Jeg er virkelig spændt på at få det til at passe ind i min ellers strenge farveskala. Jeg føler mig lidt som en vovehals.

 

Haveprojekterne omfatter også at få et lille efterårstema i krukkehaven. Farverne, jeg bedst kan lide, er sølv og kobber. Sidste år havde jeg store bolde af sølvtråd og brunbladet star. I år starter jeg med en stor lav krukke med sølvnyresnerle.

Efteråret er også nået ind på terrassen. Jeg har brugt vildvin til at beklæde min pergola. Vildvin har en god efterårsfarve, og du kan se, at bladene begynder at skifte fra grønt til rødt. I den sorte krukke har jeg flodpil Salix elaeagnos ‘Angustifolia’ hele året rundt. Det ligner en sølvfarvet rosmarin, men uden lugt. Det bliver kun to meter høj og passer godt i krukke.

Jeg har stadig et hav af blå stauder. Jeg skar mine katteurt ned i juli, og nu er den i fuld gang igen. Den er ikke så høj som i juli, men antallet af blomster er næsten lige så stort. Bag min katteurt er perovskiaen vokset op. Det er en fantastisk plante i sensommerhaven.

Jeg har bestemt mig til snart at gøre noget ved dette bed. Jeg skal tage nogle beslutninger, men antallet af græsser vil være stort.

 

En anden fantastisk sensommerstaude er sølvlys. Den begynder med hvide perler, inden den springer ud og får smukke grønne blade. Jeg synes, den er majestætisk.

 

I køkkenhaven er det stadig fuld sommer, og jeg høster skæreblomster. Det er det første år, jeg dyrker dahlier, og jeg har faktisk haft lidt problemer. Blæst, regn og bladlus har beskadiget mine planter, og sneglene har haft en fest. Sneglene spiser stadig af dem, men groenergien i slutningen af sommeren har været enorm, og jeg nyder endelig dahlier i køkkenhaven. Næste år vil jeg dyrke dem i krukker, da jeg aldrig vil vinde krigen mod sneglene.

 

I de foregående år har jeg dyrket ærteblomster i store krukker. I år har jeg fyldt et helt bed i køkkenhaven. Hvilken succes i forhold til mine dahlier. Hele køkkenhaven dufter vidunderligt, og det skal gentages næste år. Denne sort hedder ”High Scent”, dufter virkelig meget og har lange stængler. Perfekt til buketter.
Denne lilla ærteblomst er jeg dedikeret til. Jeg er helt forelsket i farvepaletten. Hvis jeg kun skulle vælge én sort, ville det være den her. Navnet er ”Senator”. Er den ikke bare så smuk?

Jeg håber, jeg kan høste ærteblomster langt hen på efteråret. Det er en stor luksus med små og store duftende buketter, både udendørs og indendørs. Jeg ønsker dig en fantastisk september i haven. På gensyn i oktober.

Du kan se meget mere til Ulrikas have på hendes instagram-profil @enskimrandetradgard, som du finder lige her.