Her på HAVEFOLKET vil vi altid gerne give inspiration til udvikling af de nordiske uderum. I den forbindelse har vi igen i 2018 lavet en aftale med en udenlandsk havearkitekt. Denne gang er det hollandske Martin Veltkamp, der vil fortælle om sit havedesign, der kendetegnes af moderne og minimalistiske haver med homogene flader og fokus på lækre opholdsområder.


TEKST & FOTO: MARTIN VELTKAMP

Da Martin Veltkamp for over 25 år siden begyndte at designe private haver, var der ikke samme krav til uderummet, som der er i dag. Der var heller ikke nutidens imponerende udbud af materialer, designs og planter. Martins oplevelse var, at uderummet havde betydeligt mere at byde på. Han satte sig ind i ejerfamiliens livsstil, aldersfordeling, interesser mv. På den måde fik han indblik i en hel række af ønsker, som dannede grundlag for udformningen af den enkelte have. Han begyndte også at eksperimentere mere med materialerne, hvilket gav havedesignet sit særkende.

Gennem årene har havedesign fået mere og mere opmærksomhed i den vestlige verden, og i takt hermed har Martin oplevet, hvordan udbuddet af elementer og materialer øvrigt til haven er vokset, så der i dag er enormt meget at vælge imellem. Han oplevede dog også, at dette ikke nødvendigvis automatisk resulterede i mere skønhed eller flere gode oplevelser i haverne. Tværtimod har han erfaret, at haverne blev komplicerede og vedligeholdelseskrævende i stedet for at opfylde brugernes primære ønsker.

Martins mål med havedesignet er, at uderummet skal være en fryd for øjet, samtidig med at det skal tilføje en ekstra dimension for husets beboere, og så må det også gerne må skabe en vis stolthed hos ejerne.

Tanken er, at havens brugere skal slappe af i deres fritid, så havedesignet er ofte minimalistisk i sit snit og stylet så enkelt, at det ikke er tidskrævende at vedligeholde. Haverne skal bruges og nydes.

Over de kommende måneder vil Martin beskrive en række af sine haver her på HAVEFOLKET. Vi håber, at I som vi vil se frem til at få inspiration fra den hollandske tegnestue.

Du kan se meget mere om tegnestuen ‘Martin Veltkamp Tuinen på hjemmesiden www.martinveltkamp.nl. Du kan også finde tegnestuen på Instagram: @tuinarchitectVi har tidligere bragt en reportage fra en byhave, tegnet af tegnestuen. Den kan du finde lige her.