Fra trappen i træterrassens loungeafdeling kommer man ned på en flisebelagt gårdsplads, hvor udekøkkenet befinder sig. Her er også en spiseplads til dage, hvor vinden er for skrap, eller vi gerne vil have den allersidste aftensol med


TEKST & FOTO: DORTHE KVIST

 

Jeg har moret mig med at opstamme og formklippe en gammel hyld, der fungerer som en parasol, der giver dejlig skygge på pladsen og definerer rummets loft så fint. Samtidig danner den en slags portal mellem gårdspladsen og terrassens hjørne, hvor der gror en smuk klatrerose. Midt på sommeren mødes disse to, og de danner en fin indgang til gårdspladsen og indrammer samtidig et smukt kig ind den anden vej.Lige her under hylden har jeg stillet krukker med høje græsser, hvis aks gør sig allerbedst i det modlys, der kommer i aftensolen, når vi sidder og spiser på gårdspladsen.

Jeg har valgt helt neutrale betonfliser på denne plads både af økonomiske årsager, og fordi de er så stille og neutrale, her hvor der sker så meget andet.

Ud over havegrill og køkkenbord er det også her, der slibes, males, lappes cykler og andet halløj, fordi døren til kælderen og døren til garagen befinder sig lige her. Her er et godt fliseunderlag til havegrillen og pizzaovnen, og der er rindende vand.

Det er også via gårdspladsen, man kommer ind i haven, når man bevæger sig ind ad indkørslen, forbi hoveddøren og langs garagen. Når man åbner døren udefra, bliver man mødt at dette kig ned i baghaven, forbi garagen med den slyngende klematis og de mange potter med tomater og stauder.


Under guldregnens krone og over min hortensiahæk kan man med lidt held skimte hængekøjen i det bageste hjørne af haven bagved den runde plads med bålfadet. Rummets vægge er dannet af garagen, terrassen, hylden og en hortensiahæk.

Garagen bruges til cykler, haveredskaber, hønsemad, løbehjul, bolde og byggematerialer, men jeg drømmer om at sætte sprossede dobbeltdøre i den sydlige side og indrette udekøkken derinde. Og drømme er jo gode at have.

Køkkenhaven har jeg placeret på taget af garagen. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg drømmer om en kæmpe landbohave med plads til gulerødder, kål og porrer i lange smukke rækker, frugtlund, skærehave, et par husdyr og mange flere høns.

Så i mangel af havekvadratmeter fandt jeg på at placere fem højbede på den solrige, uudnyttede plads på garagetaget. Det krævede naturligvis et nyt tag og en solid underkonstruktion, før jeg kunne slæbe alle de mange sække med jord derop og fylde mine højbede.

På taget af garagen dyrker jeg hindbær, kartofler, kål, gulerødder, bladbeder, blomsterkarse (bedre kendt som tallerkensmækker), hjulkrone og meget mere. Haven på taget er selvfølgelig også et haverum. Her er god udsigt over matriklen, højt til himlen og langt til dræbersnegle og muldvarpeskud. Man kommer op på taget ved hjælp af en stige.

 

 

Du kan læse meget mere om Dorthes tilgang til indretning af haven i bogen ‘Sådan skaber du rum i din have’, som er udgivet af Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: “Når Dorthe Kvist tegner haver for folk, er et af de ønsker, som med garanti er med hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport og til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an.”