Når efteråret er over os, forestår der en del spændende opgaver for mange haveejere. En af de mere hyggelige er opfriskning af planterne i krukker, og ligesom Ulrika viste i sidste uge, er det også den disciplin, jeg har været i gang med her i haven. 


TEKST & FOTO: LONE

Men jeg har også taget hul på arbejde med staudebedene. For i vores nye baggård, hvor udekøkkenet kom i brug i foråret, var der endnu ikke plantet helt til i bedene, og først i denne uge fik jeg samlet de sidste planter.

Rummet omkring baghaven er designet med fokus på mørke stauder, prydgræsser og taks. Hen over sommeren er taksene vokset godt til, og det varer ikke mange år, før jeg kan klippe og få skabt de bokse, som jeg har tænkt, de skulle stå som. I hvert felt er der både en taksgruppe og nogle forskellige stauder/græsser. Det er blåaks og geranium pheum, der har fået mest plads. Men også solbrud har givet liv her hele sommeren.

I denne weekend har jeg så fået suppleret med stauder med helt mørke blade, sedum og hjortetrøst, og ligeledes en ekstra græs med mørke spidser, staudehirse ‘Squaw’.

I rummet er der også kommet lidt ekstra i krukkerne. Oregano med mørke blomster er sat i bunden af figentræet.


Mørkrøde kertepileurt i en sort krukke er det også blevet til.

På den anden side af huset har jeg hele sommeren haft en krukkegruppe stående med en høj mørk dahlia, ‘Chat Noir’. Gruppen er nu blevet suppleret med flere mørke.

Både forskellige slags chili, rødkål og med en mørk skønhedsøje – Coreopsis.

Og så er lanternerne kommet frem igen. De mørke aftener er tilbage, og nu overtages sommerens lyse aftener af hygge med levende lys i de rum, der er tættest på husets vinduer.

Hvad har du mon været i gang med i haven på det sidste? Lad os gerne høre fra dig – enten her, på Facebook eller på Instagram. Det vil vi glæde os til.

Rigtig dejlig dag til dig,