Så er efteråret for alvor kommet til Jonsered. Det er nu fokus rettes mod de planter, der giver noget til haven vinteren igennem, og Sofia deler her nogle af sine favoritter med os.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK
I dag købte vi en røn. En Sorbus ‘Joseph Rock’. Nu ser den mest ud som en tynd pind med grene. Men hvor bliver den flot, når den vokser lidt til. Sorten har citrongule bær, som står i fin kontrast til bladene, der i efteråret skifter farve til forskellige nuancer af purpur, rødt og orange.

Jeg troede helt alvorligt, at jeg var helt færdig med haven for i år, men mit hoved er altid fuld af havetanker, og november er jo faktisk en fin måned på sin måde. Nogle gange er det lettere at nyde haven, når man ikke har så mange forventninger.

Vi har ikke meget græsplæne i haven mere, men det lille stykke vi har, vil vi forsøge at bevare. Der er så mange ting, der er så meget sjovere at lave i haven end at klippe græs, men samtidigt er der så meget godt ved at gå i græsset med bare fødder og kunne brede et tæppe ud. En anden grund til at lade plænen være er, at hønsene spiser en del græs. Det gør æggeblommen gul som solen.

Stjerne-Magnolien er en favorit. Den er flot hele året. Når efterårssolen lyser på de sidste blade ser det ud som om et helt lille fyrværkeri. Om vinteren er de bare grene så flotte, dækket med små lodne knopper.

Vedbend er en anden favorit. Den er både god som bunddække, og når den klatrer op ad hønsehuset. I det lille bed ved hønsehuset har jeg for nyligt plantet vinterglans og mosbregne. Mosbregnen er fantastisk fin med matgrønne, letkrusede blade som et kniplingelignende mønster.

Vi havde en del planer for haven i 2018 og har faktisk nået at gøre en hel del ændringer. Ind imellem mødes hønen Mildred og jeg over en kaffetår i drivhuset. Så sker det, at vi lægger nye haveplaner.

 

 

 

 

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.