Cph Garden 2019 blev takket være inspirerende udstillingshaver, godt vejr og ikke mindst masser af glade havefolk en oplevelse, der ikke lige går i glemmebogen. Hele HAVEFOLKETs redaktion var der, og vi har taget en stor bunke indtryk med hjem – både i hjertet, hukommelsen og ikke mindst på kameraernes sim-kort. 


TEKST & FOTO: LONE

Over den kommende tid vil vi dele nogle af alle indtrykkene med jer, og vi lægger ud med Danske Havecentres bud: Haveglæder. Haven er designet af Nete Højlund, der vandt guld til Cph Garden i 2017 og sammen med sin søster driver virksomheden Our Landscape Designs. Netes inspirationsgrundlag er de klassiske, formelle engelske haver med rødder i den italienske renæssancehave, som hun selv beskriver det.

På Cph Garden 2019 præsenterede Nete og resten af teamet en have, der med sin symmetri og harmoniske, klippede stedsegrønne planter fra første indtryk oser af ro og stille tilstedeværelse.

 

Haverummet består i hovedtræk af to områder. Et kvadratisk rum under åben himmel med store belægningsfelter kompletteret af symmetrisk placerede plantefelter. I midten store krukker – heraf en med et stille vandspejl, der brydes af krusninger i overfladen.

Fra det kvadratiske haverum er der udsigt til naborummet, der har et loft af opstammede avnbøg plantet i stenmel.

På fladen står møbler i nyklassisk design, hvor måltiderne kan nydes i det fri.

Sættet er flankeret af få stramme elementer som den høje mørkebrune krukke fyldt til randen med hosta.

 

Planterne i haven er et klassisk valg med et moderne tvist – suppleret med et udvalg af græsser, der gør beplantningen let og samtidig giver associationer til overgangen mellem skov og eng, som havens skabere selv udtrykker det.

Nostalgiske valg som iris og storkenæb ses også.

Smukke stjerneskærm og hosta.

Ikke mindst den vellugtende pibeved, Philadelphus coronarius, minder om barndommens have, og de smukt afstemte farver får det hele til at gå op i en let helhed og danner bløde rammer mod den kantende belægning. Samlet set udgør designet et af de smukkeste haverum på udstillingen.