Den bølgekronede storkenæb, Geranium phaeum, er en favorit i haven. Dens lethed, kombineret med storkenæbs øvrige mange fordele, er ikke til at komme udenom.
TEKST & FOTO: LONE
På haverejserne i England har kameraet igen og igen hæftet sig ved denne bølgekronede storkenæb, der kan noget helt andet end de storkenæb, der ellers havde indfundet sig i min have. Jeg har siden fundet ud af at de fås i flere farver, men det er nu denne mørke, der er blevet genstand for min største beundring og har fundet vej ind i min have.
Storkenæbbene her som på latin hedder Geranium Phaeum, har fået deres danske navn fra sammenligningen af de bølgede kronblade med et kjoleskørt. Den blomstrer i maj og juni med sine mange blomster på lette stilke.
Den trives bedst i let skygge, så den er helt genial til skovbedet. Fx. i kombination med bregner og prydløg er den smuk.
Geranium Phaeum er meget villig til at selvså sig, så hvis den bare får fred, vil du se den dukke op mange nye steder. Som med øvrige storkenæb kan du også med fordel klippe den ned efter blomstring. Planten vil så genskabe en fin vækst, der står smukt resten af sæsonen.
FAKTA
NAVN: Geranium phaeum
DANSK NAVN: Bølgekronet storkenæb
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge, tåler en del skygge.
HÅRDFØR: Ja. Staude
JORDBUND: Alm. god næringsrig havejord, helst ikke for tung.
VÆKST: Opret vækst. Grønne lappede blade med røde marmoreringer
STØRRELSE: 50-70 cm
BLOMSTRING: Maj-juni, med lillasorte nikkende blomster med bølgede kronblade.
ANVENDELSE: Meget velegnet til skovbedet.
Ok jeg syntes den er flot……men den breder sig voldsom og jeg mener voldsom.
Har kørt trillebøre fulde væk fra bare 20 kvm bed
Den skal klippes ned efter blomstring, da den kan frø sprede sig over store områder.
Og nedklipning fremmer nydannelse af fin bladroset
Her gror den osse lystig i græsplænen.
Til sommerhus grunde eller vildpræget have vil den være superflot
Det lyder godt den er så vildsom. Glæder mig, jeg har den forste gang i år, og lod nogle frø falde og samlede nogle andre, for at så dem i bakker for en sikkerheds skyld. Det er måske ikke nødvendig alligevel, hihi.
Kom endelig med ideer om flere af den slags vilde skønheder.
hilsner Gunvor
Lekker farge!!
Nå jeg vidste ikke, at den er så invasiv som Ege skriver. Det bliver spændende at se til næste år, og så må jeg vist hellere huske at klippe den ned efter endt blomstring! Så tak for rådet.
My humble opinion, jeg synes ikke den er slem. Vi har mange, rigtigt mange i haven. Det giver et fantastisk flor i maj, derefter det let klippe dem ned, lige der er jeg enig, men det er nu mere afh æstetikken.. Skulle den sprede frø der spirer, så ligger rødderne så højt ar du kan fjerne med fingrene, eller max en håndskovl. Vi har haft dem i ca 8 år nu og vi elsker dem stadig. Og bedst af alt, ingen skvalderkål fra hækken længere…
Hilsen Anne Mette
Jeg syntes den er et must:-D – tænk, at få så mange gratis planter, som man kan fylde bedene ud med. Eller give væk til andre, der ikke lige har haft glæden af Geranium Pheum;-)
Det er så skønt, at have noget i haven der blomstre så tidligt på året.
Jeg har også den mørke sort,men har lige købt en lilla sort hos Staudefeen 😀
K.Gro
Vi har den i bedet sammen med tulipan Queen of Night og det ser forrygende ud. Invasiv vil jeg ikke kalde den, men den breder sig nemt og meget, men er også nem at hive op igen. Ikke til at undvære. Løvet er smukt både forår og efterår.