Den gule løvehale er et perfekt match til prydgræsserne – både under blomstringen men absolut også i sensommer, efterår og ikke mindst vinter, hvor de brune frøstande står skulpturelt i bedet.


TEKST & FOTO: LONE

Haveinspirationsture til England har i den grad åbnet mine øjne for denne staude, der i havernes land er betydeligt mere udbredt end i Danmark. Det er lidt en skam, at vi i Danmark ikke i så høj grad har taget den til os, for løvehalen – phlomis – er en af de stauder, der har gode kvaliteter hele året rundt.

LØVEHALE
Phlomis russeliana

Man vil måske i begyndelsen synes, at planten ser lidt mystisk ud, men tro mig, man falder for den ganske hurtigt. Ikke mindst fordi den skaber helt andre effekter i staudebedene end mange andre planter.
I foråret skyder de grønne stængler med knopper i etager op af bladrosetten. I juni måned springer så de små gule blomster ud i alle etager.

Plantens blomstring synes ved første øjekast helt lysegul, men går man tættere på, ser man, at der faktisk er to nuancer af gul. Både den sarte lysegule og det mørkere solskinsgule.

Flere har skrevet til mig på min private blog omkring løvehalens blomstring. Det er nemlig sådan, at der kan gå 2-3 år fra plantningen, til de første blomster dukker op, så man de første år kun har plantens blade. Men fortvivl ikke, de skal nok komme!
Løvehale bliver ofte brugt i lidt prærieinspirerede bede som herunder i et af haverummene i Wisley Gardens, der er det engelske haveselskabs have (RHS) i Woking.

Manges passion for planten skyldes til dels også månederne efter afblomstringen, hvor planten står med sine fine frøstande i flere etager.  Desuden er den fantastisk som bunddække, da de kraftige blade dækker 100% af for spirende ukrudt.

Løvehale holder af meget sol og en lidt tør plads i haven, og har den de rette forhold, er den super robust og en fantastisk plante. Desuden fås løvehale også i en rosa version, der kaldes knoldet løvehale.

Over efteråret toner farverne over i først gult og herefter brunt. 

Frøstandene står med brune farver højt over bedene hele vinteren. Og har man græsser i kombination med løvehale, danner de den fineste vinterharmoni.

FAKTA

NAVNPhlomis russeliana
DANSK NAVN: Løvehale
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Hårdfør, staude
JORDBUND: Almindelig, ikke for fugtig, havejord
VÆKST: Høje, stive stængler med blomster i etager. Kræver ikke opbinding
STØRRELSE: 80-100 cm høj
BLOMSTRING: Juni-juli
ANVENDELSE: I staudebede eller som store solitære grupper, smuk i kombination med prydgræsser.

Læs mere:

 

SKØNNE MIX
Hvis du er en af dem, der kæmper med at få prydbedene til at gå op i en højere enhed, kan det være en idé at tænke i kombinationer frem for at vurdere planterne enkeltvis – tænk i skønne mix.

ELLIPSEHAVERNE I HYLLESTED
Tag med til et pragtfuldt haveanlæg der ligger i mellemrummet mellem den moderne og den klassiske have.  En nyfortolkning af landbohaven, der byder på spandevis af inspiration!

Løvehale, phlomis tuberosa

ROSA LØVEHALE
Da jeg første gang så denne staude var det kærlighed ved første blik. Den er så underlig og alligevel fascinerende med de små, næblignende blomster, der sidder i etager rundt om den stive, rødlige stilk.