Den gule løvehale er et perfekt match til prydgræsserne – både under blomstringen men absolut også i sensommer, efterår og ikke mindst vinter, hvor de brune frøstande står skulpturelt i bedet.
TEKST & FOTO: LONE
Haveinspirationsture til England har i den grad åbnet mine øjne for denne staude, der i havernes land er betydeligt mere udbredt end i Danmark. Det er lidt en skam, at vi i Danmark ikke i så høj grad har taget den til os, for løvehalen – phlomis – er en af de stauder, der har gode kvaliteter hele året rundt.
LØVEHALE
Phlomis russeliana
Plantens blomstring synes ved første øjekast helt lysegul, men går man tættere på, ser man, at der faktisk er to nuancer af gul. Både den sarte lysegule og det mørkere solskinsgule.
Manges passion for planten skyldes til dels også månederne efter afblomstringen, hvor planten står med sine fine frøstande i flere etager. Desuden er den fantastisk som bunddække, da de kraftige blade dækker 100% af for spirende ukrudt.
Løvehale holder af meget sol og en lidt tør plads i haven, og har den de rette forhold, er den super robust og en fantastisk plante. Desuden fås løvehale også i en rosa version, der kaldes knoldet løvehale.
Over efteråret toner farverne over i først gult og herefter brunt.
Frøstandene står med brune farver højt over bedene hele vinteren. Og har man græsser i kombination med løvehale, danner de den fineste vinterharmoni.
FAKTA
NAVN: Phlomis russeliana
DANSK NAVN: Løvehale
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Hårdfør, staude
JORDBUND: Almindelig, ikke for fugtig, havejord
VÆKST: Høje, stive stængler med blomster i etager. Kræver ikke opbinding
STØRRELSE: 80-100 cm høj
BLOMSTRING: Juni-juli
ANVENDELSE: I staudebede eller som store solitære grupper, smuk i kombination med prydgræsser.
Læs mere:
SKØNNE MIX
Hvis du er en af dem, der kæmper med at få prydbedene til at gå op i en højere enhed, kan det være en idé at tænke i kombinationer frem for at vurdere planterne enkeltvis – tænk i skønne mix.
ELLIPSEHAVERNE I HYLLESTED
Tag med til et pragtfuldt haveanlæg der ligger i mellemrummet mellem den moderne og den klassiske have. En nyfortolkning af landbohaven, der byder på spandevis af inspiration!
ROSA LØVEHALE
Da jeg første gang så denne staude var det kærlighed ved første blik. Den er så underlig og alligevel fascinerende med de små, næblignende blomster, der sidder i etager rundt om den stive, rødlige stilk.
Har den selv 2 steder nu og er meget glad for den. En fantastisk bunddækker, alletiders for insekter, smuk både sommer og vinter. Der kan næsten ikke siges nok godt om denne plante. Den er lidt længe om at komme igang, men bliver så bare flottere og flottere.
Ja, den er virkelig noget særligt. Som du skriver – både som bunddække og i prydværdi året rundt.
Jeg er enormt begejstret for den og støder ofte på den i de haver jeg besøger i England. Heldigvis er den taget godt imod her i landet også, så mon ikke den med tiden bliver en afhængighed – på samme måde som vi er mange der har det med løvefod 🙂
Jeg købte den for et par år siden og er så glad for den. Det varede ikke længe inden den blomstrede. Måske er den glad for lerjord 🙂
/Birgitte
Godt tip, Birgitte. Det må jeg da prøve så.
Hej Birgitte
Jeg har også lerjord og alligevel bruger den nogle år på at sunde sig, før blomsterne skyder frem. Måske du har fundet nogle særligt villige eksemplarer 🙂
Mon der er andre, der har erfaringer på dette område? Så kunne det være interessant at høre om.
Mine har svigtet mig lidt i blomstringen i år. Jeg kommer nok til at flytte dem, for træer og buske har det med at blive store og skyggefulde, og stauderne er trods alt nemmere at flytte end træer. Det er et evigtvarende puslespil at få sol og skygge til at gå op i en højere enhed. Men jeg elsker puslespil,,,,,,
hilsner Gunvor
Lidt ligesom livet, ikke sandt?